Bestanden overzetten naar een nieuwe pc

| 4 november 2009, 14:33

How To
pagina 1 01 Overzetten of opnieuw installeren, 02 Zorg dat u alles ziet, 03 Overzetten via externe schijf, Losse harde schijf
pagina 2 04 Speciale mappen in Vista en XP, 05 Inventariseren, 06 Wachtwoorden en serienummers
pagina 3 Rechten van mappen en bestanden overnemen, 07 Outlook, 08 Outlook Express, 09 Firefox, Grondig wissen

Het zou fijn zijn als er een wonderkastje zou bestaan waarmee u met één druk op de knop de overstap maakt naar een nieuwe pc of notebook. Er zijn bedrijven die pretenderen een dergelijke oplossing te bieden, maar de praktijk is weerbarstig. Zeker bij het overstappen tussen twee verschillende besturingssystemen zijn er tal van zaken waarmee u rekening moet houden. Windows XP bewaart bestanden bijvoorbeeld op een andere plek dan Vista. In deze Basiscursus laten we zien waar u op moet letten en wat de handigste manier is om snel en makkelijk al uw bestanden en instellingen over te hevelen.

01 Overzetten of opnieuw installeren

De meeste bestanden hevelt u over met een kopieeractie in Windows Verkenner. Programma’s als Word, Photoshop of een virusscanner kunt u niet op deze manier overzetten: vrijwel alle software moet opnieuw worden geïnstalleerd, waarbij u de installatie-cd’s of –bestanden nodig hebt. Wel kunt u bijvoorbeeld een aangepaste woordenlijst van Word eenvoudig overzetten. E-mailtjes en uw Outlook-adresboek kunnen in de meeste gevallen worden geëxporteerd en vervolgens weer geïmporteerd. Het is eenvoudiger om dit handmatig opnieuw in te stellen, dan weet u zeker dat het goed gaat!

Programma’s als Word, Photoshop of een virusscanner moet u opnieuw installeren als u een nieuwe pc inricht.

02 Zorg dat u alles ziet

Bij het kopiëren van bestanden en mappen is het belangrijk dat Windows geen mappen of bestanden voor u verborgen houdt. Open het configuratiescherm en kies Mapopties. Als u dit onderdeel niet ziet staan, klik dan eerst op Klassieke weergave. Open het tabblad Weergave en verwijder het vinkje bij Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen. Activeer tevens de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven en haal het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen weg. Op deze manier zijn bestanden makkelijker te herkennen. Vergeet niet om deze wijzigingen ook op uw nieuwe computer door te voeren!

Zorg er voor dat u alle bestanden en mappen ziet.

03 Overzetten via externe schijf

De eenvoudigste en goedkoopste manier om grote hoeveelheden gegevens te verplaatsen tussen computers, is door gebruik te maken van een externe harde schijf. De schijf kunt u na de migratie uitstekend inzetten als back-upschijf. Een externe desktopschijf kost niet veel per GB, maar hij is relatief zwaar en heeft een externe voeding nodig. Een notebookschijf is meestal robuuster, licht in gewicht en hij wordt gevoed via de usb-kabel. Voor ongeveer 100 euro koopt u een externe harde schijf van 1 TB, voor hetzelfde bedrag haalt u een compacte externe notebookschijf van 500 GB in huis. Het overzetten van bestanden van uw oude pc naar de externe schijf is een kwestie van kopiëren of verplaatsen.

Een externe harde schijf is ideaal om gegevens mee over te zetten.

Losse harde schijf

Als uw oude computer niet meer werkt of als u de harde schijf al uit de behuizing hebt gehaald, is het nog steeds mogelijk om gegevens over te zetten. Het inbouwen van de schijf in uw nieuwe computer is niet nodig - u kunt het extern af met een compacte usb-adapter, zoals bijvoorbeeld de Conceptronic SATA & IDE to USB Adapter (CSATAI23U) of de Sitecom IDE/SATA Combo Adapter (CN-330). Beide kastjes koopt u voor een paar tientjes, bij de betere computerwinkel. Deze adapters ondersteunen zowel klassieke IDE-harde schijven (notebook en desktop) als SATA-exemplaren. Installatie van stuurprogramma’s is niet nodig. De schijf is direct benaderbaar als schijfletter via Deze Computer (XP) of Computer (Vista).


Dankzij een slimme IDE/SATA-naar-usb-adapter hangt u een harde schijf eenvoudig aan uw nieuwe computer.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...