Breakaway Audio Enhancement 1.01

| 12 juni 2008, 12:30

Review

Er zit nogal wat kwaliteitsverschil tussen de diverse vormen van geluidsapparatuur voor pc's Zo is er de geïntegreerde geluidschip, die tegenwoordig prima prestaties levert, maar zijn er ook nog altijd de dure geluidskaarten die van uw pc bijna een concerthal maken. Breakaway Audio Enhancement moet de afstand tussen die twee overbruggen.

Breakaway Audio Enhancement is niet alleen een programma, het is tegelijkertijd een plug-in voor Windows. Het vormt in principe de brug tussen uw geluidskaart en Windows, en optimaliseert het geluid tijdens de weg van de geluidskaart naar het programma waarmee u de muziek afspeelt. Dit betekent dat de plug-in niet afhankelijk is van bepaalde programma’s, u installeert het één keer en het werkt vervolgens voor alle programma’s waarmee u audio (of video) afspeelt.

De plug-in verbetert het geluid programmaonafhankelijk rechtstreeks via de geluidskaart.

Eén van de functies van het programma is het normaliseren van alle audio binnen Windows. Dit betekent dat u niet meer verrast kunt worden door buitensporig harde geluiden van, bijvoorbeeld, reclamebanners op een website die u onverwacht verrassen met een knalhard geluid. De echte functie is uiteraard het verbeteren van de kwaliteit van geluid dat u afspeelt binnen Windows, en dan met nadruk op muziek en films. Wanneer u het programma installeert, is het moeilijk om te geloven dat zo’n klein programma voor zulke grote prestaties kan zorgen. U dient tijdens de installatie eerst even op te geven wat voor geluidskaart u hebt, waarna een paar tests worden gedaan. Zijn deze eenmaal gereed, dan is het programma gereed om u te verbazen. En verbazen zal het u zeker. Zodra de muziek begint te spelen en u activeert de plug-in, dan voelt het alsof uw luidsprekers de afgelopen tijd flink verkouden zijn geweest, en nu voor het eerst zonder belemmering kunnen ademen. Het geluid dat geproduceerd wordt is vele malen helderder, scherper en simpelweg beter, dat het bijna lastig is om te begrijpen waarom de pc niet geleverd wordt met een dergelijke kwaliteit.

Slechts een paar kleine tests en u kunt aan de slag.

Er kunnen bepaalde voorinstellingen worden gekozen, die uiteraard verschillende effecten hebben op het soort geluid dat wordt voortgebracht. Zit de voorinstelling van uw keuze er niet tussen, dan kunt u zelf met de onderlinge waarden spelen, om het muziek naar uw smaak te perfectioneren. U kunt het programma op het bureaublad draaien of geminimaliseerd in de taakbalk, waarbij u vanaf de taakbalk de instellingen kunt veranderen. Klein nadeel: u moet na 30 dagen uitproberen wel zo’n 20 euro neertellen om van de verfijnde geluidskwaliteit te blijven genieten. Wie echter 30 dagen naar deze zuivere klanken heeft geluisterd en (al dan niet noodgedwongen) het systeem uitschakelt zal, zonder overdrijven, het gevoel hebben dat z’n oren plotseling dicht zitten, zo dof is het dan allemaal ineens. Dan lijkt 20 euro plotseling een stuk minder.

Breakaway Audio Enhancement 1.01
Prijs $29,95 (ca. €20,-)
Taal Engels
Proefversie 30 dagen
Medium 2,34 MB download
OS Windows XP/2003/Vista
Systeemeisen Pentium 233 MHz, 512 MB geheugen, 5 MB harde-schijfruimte
Maker Claesson Edwards Audio
Oordeel 9/10

Pluspunten
Fantastische geluidskwaliteit
Programma onafhankelijk
Werkt bij de goedkoopste geluidskaart
Minpunten
Best prijzig voor een plug-in
U wilt nooit meer zonder

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...