CamStudio 2.00: beeldscherm filmen

| 15 juli 2008, 16:40

How To

CamStudio is een gratis programma waarmee u filmopnames kunt maken van wat er op het scherm gebeurt. Het resultaat is een filmpje in avi- of swf-formaat dat u bijvoorbeeld op uw website kunt plaatsen, of naar een helpdesk kunt sturen wanneer u problemen met uw pc hebt.

CamStudio is een gratis programma waarmee u filmopnames kunt maken van wat er op het scherm gebeurt. Het resultaat is een filmpje in avi- of swf-formaat dat u bijvoorbeeld op uw website kunt plaatsen, of naar een helpdesk kunt sturen wanneer u problemen met uw pc hebt.

1 Installatie en instellingen

U downloadt het programma (Camstudio-2.0-w32.zip) van SourceForge.net. Het is aan te raden de Lossless Codec (CamstudioCodec-1.0-w32.zip) eveneens te installeren, aangezien deze de beste opnamekwaliteit biedt. Na installatie van CamStudio pakt u het zip-bestand met de codec uit. Vervolgens klikt u met uw rechtermuisknop op het bestand camcodec.inf en kiest u Installeren. Wanneer u Windows XP of Vista gebruikt kunt u hierbij een waarschuwing krijgen, die u in dat geval kunt negeren.

Deze waarschuwing tijdens het installeren van de Lossless Codec kunt u negeren.

Hierna stelt u de video-opties in via het menu Options / Video Options. Welke keuzemogelijkheden u hier te zien krijgt, hangt af van de op uw systeem geïnstalleerde codecs. De kwaliteit van het filmpje en de uiteindelijke grootte van het videobestand worden bepaald door de gebruikte codec. Experimenteer hier eens rustig mee en bekijk de verschillende resultaten. Voor de beste kwaliteit kiest u de Lossless Codec. Bij Options / Program Options zet u ten slotte vinkjes bij Minimize program on start recording, waardoor CamStudio in de uiteindelijk opname niet te zien zal zijn.

2 Een schermopname maken

Als voorbeeld kiezen we ervoor een bewerking met de rekenmachine vast te leggen. Maar dit kan natuurlijk iets totaal anders zijn. Immers: vrijwel alles dat op het beeldscherm gebeurt, kunt u vastleggen met CamStudio. We openen deze en vervolgens starten we CamStudio. Via het menu Region / Region geven we aan dat we slechts een deel van het venster willen filmen. Hierna klikken we op de rode opnameknop. Er verschijnt nu een pen in beeld, waarmee we het gebied aangeven dat we willen filmen. Wanneer we een rechthoek om de rekenmachine hebben getrokken laten we de muisknop los, waardoor de opname gestart wordt.

Op deze wijze geven we het te filmen gebied aan.

Nadat handeling die we willen filmen, hebben uitgevoerd drukken we op F9, waardoor de opname wordt gestopt. Vervolgens slaan we het avi-bestand op. Hierna opent het filmpje direct in een van de meegeleverde spelers. Wilt u hier uw eigen mediaspeler voor gebruiken, dan geeft u dit aan via het menu Options / Program Options / Play AVI file when recording stops / Use System Default Player.

3 Resultaat bewerken

Afhankelijk van de gebruikte codec en het gekozen schermgebied kunnen de uiteindelijk avi-bestanden behoorlijk groot zijn. In dat geval kunt u ze verkleinen door ze met een conversieprogramma in een ander bestandsformaat omzetten. Met CamStudio zelf kunt u een dergelijk bestand converteren naar het Flash-formaat. Hierdoor kan de bestandsomvang met een factor vijf tot tien worden teruggebracht. Via het menu Tools start u de SWF Producer. Hierin opent u het betreffende bestand, waarna u de conversie start via File / Convert To SWF.


Met SWF Producer zet u de oorspronkelijke opname om in een Flash-film, inclusief bedieningsknoppen.
CamStudio 2.00
Freeware
Taal Engels
Medium 1,4 MB download; Lossless Codec: 33 kB
OS Windows 9x/Me/2000/2003/XP/Vista
Systeemeisen 400MHz-processor, 64 MB RAM, 8 MB harde-schijfruimte
Maker Nick The Geek

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...