Cursus: Hoe red je een SD-geheugenkaartje?

© PXimport

Cursus: Hoe red je een SD-geheugenkaartje?

Geplaatst: 16 juli 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

Geheugenkaartjes worden steeds groter en dat is natuurlijk fijn, want je kunt er steeds meer foto’s, gegevens enzovoort op kwijt. Minder fijn wordt het als het kaartje ineens de geest geeft. Want tenzij je het kaartje regelmatig hebt geleegd, ben je dan enorm veel data kwijt. Als je het kaartje niet letterlijk door midden hebt gebroken, zijn er gelukkig manieren om een kapot geheugenkaartje te herstellen.

Niet rommelen

Een defect geheugenkaartje herken je aan het feit dat het kaartje niet herkend wordt wanneer je deze in de computer of je cardreader steekt, en vaak krijg je ook nog de melding of je het kaartje wilt formatteren. De oorzaak is vaak een beschadigd indexbestand. Dit bestand vertelt je computer wat er allemaal op het geheugenkaartje staat. Wanneer dit bestand is beschadigd, lijkt het dus alsof het kaartje leeg is, maar de werkelijkheid is anders.

Het is belangrijk dat je dan niet gaat rommelen met het kaartje en zelf probeert er allerlei ‘handige’ trucjes op los te laten, want de kans is dan alleen maar groter dat je je data daadwerkelijk kwijt bent. Het verstandigste is om zo snel mogelijk de juiste software te downloaden waarmee je de foto’s / gegevens kunt herstellen.

 

© PXimport

Rommel niet met een defect geheugenkaartje, daar breng je alleen maar meer schade mee aan.

CardRecovery

Een handige app voor het terughalen van mediabestanden van een geheugenkaartje is CardRecovery. We noemen hier specifiek mediabestanden, omdat CardRecovery specifiek bedoeld is voor, onder andere, jpg, raw, avi, mov, mpg enzovoort. Klein nadeel van de app is dat deze alleen werkt voor kaartjes die nog herkend worden en een stationsletter krijgen toegewezen. De app is dus vooral handig voor het terughalen van mediabestanden op een kaartje dat je per ongeluk hebt geformatteerd (bijvoorbeeld nadat deze niet meer herkend werd) of leeggegooid. Je betaalt wel een flinke prijs voor CardRecovery, 40 dollar om precies te zijn.

 

© PXimport

CardRecovery is een fantastisch programma, maar met 40 dollar wel wat prijzig en beperkt.

PhotoRec

PhotoRec is verreweg de krachtigste software voor het terughalen van verloren bestanden. De naam doet vermoeden dat het alleen gaat om foto’s, maar in werkelijkheid kan het programma alle soorten bestanden terughalen, in tegenstelling tot CardRecovery óók van kaartjes of andere verwisselbare stations die helemaal niet meer herkend worden.

Het programma kent daarbij één heel groot voordeel én een heel groot nadeel. Het nadeel is dat de interface van PhotoRec nogal lastig is, om de simpele reden dat deze ontbreekt. Het gehele proces speelt zich af in een DOS-box en hoewel je met hulpcommando’s en hulp van de site redelijk eenvoudig kunt ontdekken hoe het precies werkt, kan het behoorlijk intimiderend zijn voor wie alleen maar gewend is om te werken met grafische interfaces. Het grote voordeel daarentegen: PhotoRec is volledig gratis, oftewel, het kan geen kwaad om even uit te proberen of je met het gebrek aan interface overweg kunt.

 

© PXimport

PhotoRec is gratis, maar werkt zonder grafische interface.

Recuva

Wat ons betreft is Recuva het beste van twee werelden op dit gebied. De app is volledig gratis (zonder support, maar daar liggen we niet wakker van), én het heeft een ongekend gebruiksvriendelijke interface. In plaats van namelijk in het diepe gegooid te worden, houdt dit programma je aan het handje en vraagt wat je precies wilt terughalen van het kaartje en op welke manier. Er is geen makkelijkere manier om je bestanden terug te halen. De app is iets langzamer dan PhotoRec in het herstelproces, maar zeker niet minder uitgebreid.

 

© PXimport

Recuva is gratis én heeft een zeer prettige Wizard. Bestanden terughalen kan niet eenvoudiger dan dit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten