Draadloze speakers - Wifi, bluetooth of multiroom?

© PXimport

Draadloze speakers - Wifi, bluetooth of multiroom?

Geplaatst: 20 april 2015 - 04:05

Aangepast: 14 december 2022 - 15:39

Jeroen Boer

Dankzij smartphones, tablets en streaming zijn we gewend om overal toegang te hebben tot onze muziek. Je kunt muziek natuurlijk luisteren via de ingebouwde luidsprekers in je telefoon of tablet, maar thuis wil je vermoedelijk wat beter geluid. Een simpele oplossing is een draadloze luidspreker.

Ik ga op zoek naar luidsprekers om muziek te kunnen luisteren zonder al teveel gedoe of kabels. De meest simpele en universele manier is een bluetooth-luidspreker. Iets meer mogelijkheden krijg je met een netwerkluidspreker (via DLNA of AirPlay), en wil je je muziek in heel je huis kunnen streamen, dan kun je bij de multiroomaudiosystemen terecht.

Bluetooth

Bluetooth-speakertjes zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn dan ook ideaal om even snel een muziekje aan te zetten, en iedere smartphone en tablet ondersteunt bluetooth. Je kunt lokaal opgeslagen muziek afspelen, maar ook muziek vanuit apps en dus van streamingdiensten. Wil je meer? Kies dan een speaker met DLNA, AirPlay of zelfs een multiroomspeaker.

Google Cast en Spotify Connect

DLNA is een oplossing om lokale muziek af te spelen. Met AirPlay kun je ook streamingdiensten afspelen, maar dit is alleen geschikt voor Apple-apparaten. Google heeft als een soort tegenhanger op de CES Google Cast for Audio aangekondigd, waarmee je muziek vanuit een ondersteunde app kunt 'casten' naar een ondersteunde luidspreker. Hierbij geef je bijvoorbeeld in de Google Play-app de opdracht om muziek te casten, waarna de luidspreker deze muziek zelfstandig van de streamingdienst ophaalt. Spotify biedt soortgelijke functionaliteit zelf al met Spotify Connect. Luidsprekers die dit ondersteunen, kun je een afspeelopdracht geven waarna de luidspreker zelf verbinding maakt met Spotify.

3x bluetooth

Fresh 'n Rebel Rockbox #3

Prijs:

€ 79,99

www.freshnrebel.com

De Rockbox #3 is één van de betere bluetooth-luidsprekers die we in 2014 getest hebben. Met een afmeting van 32 x 22 x 8,8 cm en een gewicht van 1340 gram is de Rockbox voor een mobiele luidspreker een forse jongen. De accu gaat een behoorlijke tijd mee. Je kunt tot 24 uur luisteren. De geluidskwaliteit die de #3 voortbrengt is erg goed en ook hogere volumes zijn geen probleem. Handig is dat de Rockbox #3 ook een powerbank is waarmee je onderweg je telefoon kunt opladen.

© PXimport

Sony SRS-X3

Prijs:

€ 149,95

www.sony.nl

Sony's SRS-X3 heeft een strak vormgegeven behuizing waarbij je kunt kiezen uit zwart, wit of rood. Dankzij bluetooth in combinatie met NFC kun je eenvoudig pairen. De luidspreker is ook geschikt om telefoongesprekken mee te voeren. De geluidskwaliteit is prima in orde en vooral de basweergave overtuigt. Wel zijn hogere en midden tonen wat doffer. De luidspreker houdt het ongeveer zeven uur uit op één acculading.

© PXimport

Bose SoundLink Mini

Prijs:

€ 199,95

www.bose.nl

De SoundLink Mini is vervaardigd uit stevig aluminium en is lekker compact. Met een gewicht van 670 gram is hij wel vrij zwaar. Het geluid dat de SoundLink Mini voortbrengt, klinkt helder, met een goed midden en hoog. Voor het formaat is de laagweergave indrukwekkend. De SoundLink Mini bevat een ingebouwde accu die goed is voor ongeveer zes uur afspeeltijd. Een nadeel ten opzichte van de meeste andere bluetoothluidsprekers is dat de SoundLink Mini niet functioneert als handsfreeset.

 

© PXimport

3x wifi

Sony SRS-X7

Prijs:

€ 299,-

www.sony.nl

In tegenstelling tot zijn kleinere broer (SRS-X3) uit de bluetooth-categorie is de SRS-X7 een waar alleskunnertje. De luidspreker ondersteunt DLNA, AirPlay én bluetooth met NFC. Je kunt de luidspreker zowel via wifi als bedraad op je netwerk aansluiten. De geluidskwaliteit is erg goed, met een diepe basweergave. De SRS-X7 is vooral een luidspreker voor thuis, want de speelduur op de accu is niet zo heel goed. Via wifi houdt de accu het drie uur uit, via bluetooth kun je op zo'n zes uur rekenen.

 

© PXimport

iTeufel Air Blue

Prijs:

€ 499,-

www.teufelaudio.nl

Net als Sony's SRS-X7 kun je de iTeufel Air Blue gerust een alleskunnertje noemen. De luidspreker ondersteunt AirPlay, Spotify Connect en bluetooth. Je kunt Spotify dankzij Spotify Connect 'casten', en dankzij AirPlay en bluetooth kun je ook andere muziek luisteren. De iTeufel Air Blue is met afmetingen van 43,5 x 27 x 17,5 cm en een gewicht van 5,7 kg een serieuze luidspreker. De geluidskwaliteit van de iTeufel Air Blue is erg goed, maar dat mag ook wel gezien de hoge prijs.

 

© PXimport

Libratone ZIPP Wifi/BT 4.0

Prijs:

€ 299,-

Libratones ZIPP valt direct op door de ronde vormgeving en wollen covers die je in vele kleuren los kunt aanschaffen. In de vernieuwde variant heeft Libratone naast wifi ook bluetooth 4.0 toegevoegd. Via wifi kun je gebruikmaken van AirPlay, DLNA en Spotify Connect. Bijzonder is PlayDirect, waardoor je ook onderweg gebruik kunt maken van AirPlay door via wifi direct met de luidspreker te verbinden. De ZIPP heeft een ingebouwde accu die goed is voor zo'n vier tot zes uur afspeelduur.

 

© PXimport

3x multiroom

Sonos PLAY:1

Prijs:

€ 199,-

www.sonos.nl

Sonos' PLAY:1 is een uitstekende instapper die opvalt door zijn compacte en fraai afgewerkte behuizing. De geluidskwaliteit is prima, wel is de PLAY:1 een monoluidspreker. Voor stereo kun je twee stuks koppelen, of de PLAY:3 of PLAY:5 aanschaffen. Je kunt het systeem bedienen met overzichtelijke apps op je smartphone, tablet, pc of Mac. Een voordeel is dat er veel streamingdiensten ondersteund worden waaronder Spotify, Deezer en Google Play. Eigen muziek speel je af via een gedeelde map op een NAS, pc of Mac.

 

© PXimport

Teufel Raumfeld One S

Prijs:

€ 249,99

www.teufelaudio.nl

Teufel biedt onder zijn submerk Raumfeld een multiroomsysteem dat bestaat uit diverse producten. De compacte One S is de nieuwste toevoeging in het assortiment. De One S is een monoluidspreker met een woofer, een tweeter en passieve basradiatoren. Ondanks het compacte formaat is de laagweergave uitstekend. Streamen kan via Spotify Connect of Napster. Je kunt je eigen muziek naar de Raumfeld streamen vanaf je smartphone, tablet, pc of NAS.

 

© PXimport

HEOS 5 by Denon

Prijs:

€ 399,-

www.heosbydenon.com

Denon is met zijn HEOS by Denon multiroomsysteem nog maar kort op deze markt, maar het systeem voelt in gebruik verrassend volwassen. De geluidskwaliteit van de HEOS 5 is uitstekend en de bedieningsapp zit helder in elkaar. Qua streaming ondersteunt HEOS Spotify Connect, Deezer en TuneIn. Je eigen muziek kun je direct streamen vanaf je smartphone of tablet, via een usb-schijf of vanaf een DLNA-server.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000