Drones: 10 zeer bijzondere toepassingen

© PXimport

Drones: 10 zeer bijzondere toepassingen

Geplaatst: 21 januari 2015 - 12:17

Aangepast: 24 november 2022 - 11:12

Daan Doedens

Het fenomeen 'drones' is nog steeds een beetje in nevelen gehuld. De wetgeving is nog lang niet rond, de mogelijkheden zijn eindeloos en de technologie verbetert nog iedere dag. Maar wat kun je er eigenlijk precies mee?

Dat een drone kan vliegen, foto's kan schieten of een video kan opnemen, dat is duidelijk. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, en sommige vliegende robots kunnen al veel meer dan alleen leuke vakantiekiekjes maken. Lees ook: De opmars van de drone.

Dingen bezorgen

Webwinkel Amazon is een grote speler in de wereld van de drones. Het bedrijf is in een flinke tweestrijd verwikkeld met de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. Amazon wil namelijk niets liever dan drones gebruiken om pakketjes te bezorgen, maar de FAA zorgt ervoor dat de internetwinkel bijna nergens de Verenigde Staten mag testen.

En dat is toch jammer. Want zeg nou zelf: hoe fijn zou het zijn als je iets online bestelt en het een halfuur later op je deurmat ziet liggen?

Boeven vangen

De politie in de Amerikaanse staat North Dakota gebruikte al even een drone genaamd Qube om een paar dronken jongeren van de weg te plukken. Helaas zetten de heren het op een lopen en verstopten zich in het donker in een graanveld. Geen probleem voor Qube: hij vond ze een voor een.

Maar Qube kan niet alleen helpen bij het vangen van kruimeldieven, ook doorgewinterde criminelen krijgen het ermee aan de stok, zoals het onderstaande, niet bijster goed geacteerde, filmpje laat zien.

Autorijden

Nou ja, niet zelf natuurlijk. Het begon allemaal toen twee mannen het vreemd vonden dat in racespellen vaak de zogenaamde 'chase cam' gebruikt wordt: het camerastandpunt hangt ergens achter en boven de wagen, in plaats van achter het stuur of op de motorkap. Niet erg realistisch.

Of toch? De heren stapten in een auto, lieten een drone met camera achter het voertuig vliegen, stuurden de beelden door naar een speciale bril en voilà: de auto wordt bestuurd met een heuse 'chase cam'.

Dansen...

Zet drie dansende vrouwen op een podium. Gooi er wat vreemde, futuristische muziek onder. Maak het geheel af met een lichtshow en een scherm met projecties aan de achterkant. O, en vergeet de drones niet.

Ze zijn misschien wat houterig en hun bewegingen zijn niet zo soepel als die van de danseressen, maar de drones dansen wel degelijk. Op de maat, op de goede plek, met de goede bewegingen.

... en zingen

Bond. James Bond. De eerste bastonen, dan de rest van het nummer. Wie kent het deuntje van de Bond-films niet? Veel hobby-muzikanten spelen het nummer maar al te graag. Drones ook, zo blijkt.

Met een stuk of wat drones, een handvol muziekinstrumenten en vooral engelengeduld is het de University of Pennsylvania gelukt om de vliegende robots de alom bekende 007-tune te laten spelen.

Stroomstoten uitdelen

De naam is misschien een beetje vergezocht omwille van de afkorting, maar dat zien we graag door de vingers. De Chaotic Unmanned Personal Intercept Drone (CUPID) is inmiddels ook bekend onder zijn andere naam: de 'stun copter'.

Na een schok van 80.000 volt door je lichaam kom je niet ver meer, moeten de makers hebben bedacht. CUPID kan slechteriken herkennen en ze uitschakelen tot de politie arriveert, zonder ook maar iets van een litteken achter te laten.

Londen verrassen

Tijdens Earth Hour gaan de lichten in veel grote steden een uur lang uit (nou ja, sommige lichten). Ook de Tower Bridge in Londen deed mee. Reden genoeg voor het Ars Electronica Futurelab om een stunt uit te halen ten behoeve van de toen aanstaande première van de film Star Trek: Into Darkness.

Toen de lichten van de Tower Bridge doofden, vloog een dertigtal drones de donkere lucht in. Boven de brug maakten zij gezamenlijk het logo van Star Trek.

Jongleren

Wat moet je kunnen als je wil jongleren? Je moet kunnen gooien, kunnen vangen, en je moet kunnen inschatten waar het gegooide voorwerp terecht zal komen. Dingen die je prima aan drones kunt leren, zo blijkt.

Techneuten hebben twee drones geleerd om een speciale stok niet alleen rechtop te laten balanceren, maar heb ook in de lucht te gooien en door de ander te laten opvangen. En dat is al moeilijk genoeg als je níet van metaal en plastic gemaakt bent.

Pingpongen

Nee, ook niet zelf. Zelfs drones kunnen niet alles. Maar je kunt er wel méé pingpongen. Dat liet Intel zien op de CES-beurs in Las Vegas. Een paar mensen gingen om de drone heen staan, waarna één van hen erheen liep.

De drone zag het 'gevaar' en vloog uit zichzelf de andere kant op, recht in de handen van een andere man, die precies hetzelfde deed. Zo werd de drone heen en weer geduwd, zonder aangeraakt te worden.

Je nat maken

Drones zijn ontzettend handige dingen, maar soms keren ze zich tegen je. Bijvoorbeeld als ze proberen te landen in een ijskoude sloot. Langzaam dalen ze neer, tot ze vlak boven het wateroppervlak zweven.

Dan kun je nog één ding doen: springen. Dat deed ook deze Nederlandse jongen, en met succes: zijn timing was perfect en zijn drone bleef droog. Alleen haalde hij zelf wel een nat pak.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten