Edifier M3280BT - Streamen via Bluetooth voor scherpe prijs

© PXimport

Edifier M3280BT - Streamen via Bluetooth voor scherpe prijs

Geplaatst: 17 maart 2014 - 14:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Lennart Koster

In steeds meer speakersets behoort draadloos afspelen tot een van de mogelijkheden. Over het algemeen kan dit op twee manieren; via wifi of Bluetooth. Ook deze nieuwe Edifier M3280BT biedt de mogelijkheid om je favoriete muziek draadloos af te spelen, in dit geval via Bluetooth.

De bediening van de Edifier

De Edifier M3280BT is een 2.1-set, oftewel twee satellietspeakers en een subwoofer. Alle aansluitingen zitten op de subwoofer en het regelen van volume, balans en bas regel je op de rechter satellietspeaker. En dan valt gelijk iets op: de aan/uit-knop zit wat onhandig achterop de subwoofer geplaatst. Als je deze bijvoorbeeld onder je bureau hebt staan, moet je er dus telkens onder kruipen om de speakerset volledig uit te zetten. Daarnaast zijn ook de drie bedieningsknoppen niet van erg hoge kwaliteit. Maar goed, we hebben hier dan ook te maken met een setje van slechts 100 euro.

 

© PXimport

De knoppen voelen wat goedkoop aan.

Het design: vrij saai

De twee driehoekige, langwerpige satellietspeakers staan op een zilverkleurige plastic voet. De speakers zijn vrij klein, maar wel hoog, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. De subwoofer daarentegen is een stuk groter, deze vierkante 'doos' heeft een houten behuizing maar niet bepaald een spannend design. De complete set ziet er dan ook vrij saai uit, maar hierdoor zal deze wel bij menig interieur passen.

 

© PXimport

Het design van de set is niet spannend te noemen.

Afspelen via Bluetooth

De Bluetooth-verbinding werkt ideaal. Het is een kwestie van connectie maken en afspelen maar. Omdat het via Bluetooth is, hoef je geen aparte app of programma te gebruiken om je geluid via de speakerset af te laten spelen. Dit maakt het des te meer gebruiksvriendelijk. Het nadeel van een Bluetooth-verbinding tegenover een wifi-verbinding is uiteraard wel het bereik. Met wifi kan je vanuit het hele huis geluid op de speakers afspelen, maar via Bluetooth heb je slechts een paar meters bereik. Je moet dus wel redelijk in de buurt zijn van de set wil je kunnen afspelen via Bluetooth.

Naast het afspelen via Bluetooth, kan je ook je apparaat koppelen via de standaard 3,5 mm jack. Dit is voornamelijk handig als je je laptop of vaste pc zonder Bluetooth erop wilt aansluiten. Qua geluidskwaliteit merkte we niet veel verschil tussen Bluetooth of de 3,5 mm jack-aansluiting, wat een compliment is voor de Bluetooth-verbinding.

 

© PXimport

Zowel bedraad als draadloos afspelen behoort tot de mogelijkheden.

Geluidskwaliteit van de M3280BT

De genoemde praktische nadelen, zoals het ontbreken van een uitknop op de satellietspeakers en de wat goedkope bouw, zeggen uiteraard niets over de kwaliteit van het geluid dat de set produceert. De geluidsweergave is namelijk netjes. Hij springt er niet uit maar het geluid is in goed balans, laat alle tonen goed horen en de bas zorgt ervoor dat het geluid mooi vol wordt. Het is geen hoogspringer, maar de geluidskwaliteit is zeker niet slecht voor een setje in deze prijscategorie.

De satellietspeakers beschikken over een vermogen van 8 watt en de subwoofer over 20 watt. Deze relatief lage waarden maken de geluidsprestaties des te indrukwekkender. Ook als je het volume wat opschroeft, raakt hij zijn balans niet kwijt. Dankzij de subwoofer hoeven de satellietspeakers geen bas weer te geven, waardoor kraken uitblijft en ze zich volledig kunnen focussen op de hogere tonen.

 

© PXimport

De Edifier weet een prima geluid te produceren uit relatief weinig vermogen.

Conclusie

De M3280BT van Edifier blinkt in weinig punten echt uit. Het design is wat saai en de knopjes zijn niet van hele hoge kwaliteit. Het geluid is gelukkig wel goed te noemen, met als groot voordeel natuurlijk dat je de muziek ook via Bluetooth kunt afspelen. Edifier heeft zich met deze set door middel van de Bluetooth-functie weten te onderscheiden van de concurrentie in dit prijssegment. Hecht je hier veel waarde aan? Dan is deze set zeker het overwegen waard.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goed geluid

Bluetooth

Prijs

Minpunten

Design

Goedkope knoppen

Conclusie

Edifier M3280BT --------------- **Prijs:** € 100,- **Aansluitingen:** 3,5 mm jack en bluetooth **Vermogen:** RMS 8W x 2 + 20W x 1 **Formaat Satellieten:** 124mm x 255mm x 125mm, subwoofer: 235mm x 244mm x 293mm **Gewicht:** 5,7 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000