Elektronisch vergrootglas voor slechtzienden

| 27 mei 2008, 14:47

Nieuws

Wie om wat voor reden dan ook slechtziend is geraakt of altijd is geweest, was in het verleden aangewezen op jampotbrillen of een vergrootglas. Het technologietijdperk heeft echter ook niet stilgestaan op dit vlak en de draagbare beeldvergroter wordt dan ook steeds populairder.

Het grootste verschil tussen een normaal vergrootglas en de elektronische variant daarop, is dat er veel meer gedaan kan worden met het beeld. Waar een regulier vergrootglas alleen maar kan vergroten wat er wordt getoond, kunnen de draagbare beeldvergroters, zoals de nieuwe Quicklook Focus een beeld aanpassen zodat de inhoud veel makkelijker te interpreteren is voor mensen met slecht zicht. Een voorbeeld hiervan is in een supermarkt of een slecht verlicht restaurant. De beeldvergroters kunnen het beeld verlichten, maar ook het contrast vergroten zodat teksten beter leesbaar worden. Ook is het mogelijk om zwarte tekst op een witte achtergrond om te zetten in witte tekst op een zwarte achtergrond.

Flink prijskaartje

Nadeel van dergelijke apparaten is wel dat ze in vergelijking met een regulier vergrootglas nogal onbetaalbaar lijken. Voor een gemiddeld apparaat moet een bedrag worden neergeteld tussen de 700 en 1300 dollar en in de meeste gevallen wordt dit niet vergoed door een verzekeringsmaatschappij. Toch is het een kleine prijs wanneer zo'n apparaat iemand in staat stelt om weer een functie in de maatschappij te vervullen en misschien zelfs een nieuwe baan te vinden. Niet voor niets zijn dit soort apparaten de laatste tien jaar in een stroomversnelling geraakt, met als paradepaardje de SenseView Duo met dubbele camera voor dichtbij en veraf.


SenseView Duo
FabrikantGW Micro
Prijs $1299,- (ongeveer 824 euro)
Vergrotingsfactor: 3x en 12x (2 camera's)
Batterij Levensduur 4,5 uur
Afmeting 17.8cm(B) X 2.8cm(H) X 7.8cm(D)
Gewicht 261 gram

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...