Folder Marker Free 1.4

| 18 juli 2008, 15:48

Review

Wilt u in één oogopslag zien in welke mappen uw documenten met de hoogste prioriteit zitten? Of uw halfafgewerkt werk? Folder Marker Free is een bijdehand stukje freeware dat de mappen van Windows van een kleurtje of apart icoontje voorziet, zodat u in één oogopslag meer weet over de inhoud.

Kleurbad voor uw mappen

Wilt u in één oogopslag zien in welke mappen uw documenten met de hoogste prioriteit zitten? Of uw half afgewerkt werk? Folder Marker Free is een bijdehand stukje freeware dat de mappen van Windows van een kleurtje of apart icoontje voorziet, zodat u in één oogopslag meer weet over de inhoud.
Op de Mac kunnen mappen al heel lang worden voorzien van andere kleuren en pictogrammen, maar om in Windows snel mappen een bepaalde kleur mee te geven, moet u een zogenaamde shell extension installeren. Met zo’n kleurmarkering ziet u direct tot welke categorie een bepaalde map behoort.

Vanuit het programma

Na de installatie kunt u het programma Folder Marker openen om naar een bepaalde map te navigeren en er dan één van de tien voorradige kleurtjes op los te laten. Dat doet u in het tabblad Colors. Behalve een kleurspoeling kunt u via de tab Main uw mappen tevens een compleet nieuw icoontje meegeven dat nog duidelijker de inhoud weergeeft. Een map met een uitroepteken kan bijvoorbeeld documenten bevatten die u nog moet afwerken. Of een map met een opvallende rode pijl zou kunnen wijzen op documenten die de hoogste prioriteit genieten. Daarnaast is het nog mogelijk om via het derde tabblad (User’s icons) zelfgekozen icoontjes te laden. Ten slotte is het mogelijk om het standaard systeempictogram voor uw mappen automatisch te laten vervangen door een zelfgekozen pictogram.

De verschillende tabbladen bevatten de alternatieve pictogrammen voor uw mappen in Windows.

Via rechtermuisknop

Leuk, maar geef toe, het klinkt nogal omslachtig dat u tijdens het navigeren het programma Folder Maker moet opstarten om vervolgens naar de map te navigeren die u eigenlijk al u ziet. Het kan gelukkig sneller. Wanneer u de software hebt geïnstalleerd, komen dezelfde keuzemogelijkheden tevoorschijn door met de rechtermuisknop op een map te klikken en de opdracht Mark Folder te kiezen. U kunt net zo goed in Windows Verkenner met de Ctrl-toets ingedrukt verschillende mappen tegelijk selecteren om die daarna hetzelfde pictogram te geven.

Markeer uw mappen rechtstreeks via Verkenner.

Behalve de gratis versie bestaat er ook een Home- (24,95 euro) en een Pro-uitvoering (34,95 euro). Op deze pagina kunt u de verschillen vergelijken. Op hetzelfde adres is het trouwens mogelijk om aangepaste mappictogrammen voor Vista (Everyday Folder Icons) te kopen die uw mappenstructuur zullen opvrolijken.

Een alternatief voor Folder Marker is het open source iColorFolder.

Folder Marker Free 1.4
Freeware
Taal Engels
Medium 986 KB download
OS Windows 98/Me/NT/2000/XP/Vista
Maker ArcticLine Software
Oordeel 7/10

Pluspunten
Handige aanvulling op de Windows Verkenner
Minpunten
Documentpictogrammen laten zich nog niet kleuren

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...