Haal alles uit je SSD in 3 stappen

© PXimport

Haal alles uit je SSD in 3 stappen

Geplaatst: 27 mei 2015 - 04:28

Aangepast: 14 december 2022 - 15:33

Robbin Ooijevaar

Dit stuk gaat niet over optimalisatie van je SSD om meer snelheid te halen, een SSD is zelfs met de standaardinstellingen veel sneller dan een harde schijf. We richten ons op de capaciteit, want die is bij de meeste SSD's zeer beperkt. We gaan overbodige bestanden weggooien.

Stap 1: Programma's weg

De tips in dit artikel kun je ook toepassen op een harde schijf. Omdat deze vaak een grote capaciteit hebben, is je bestandsruimte controleren en opruimen minder belangrijk dan bij een kleine SSD. Weet je nog wel welke programma's je allemaal hebt? Neem de lijst met geïnstalleerde software kritisch door! Ga naar Configuratiescherm / Programma's / Programma's en onderdelen. Sorteer de weergave op de kolom Grootte (weergave Details) om de grootverbruikers bovenaan te tonen. Verwijder de programma's die je niet meer gebruikt.

Stap 2: Ruimtevreters

TreeSize Free is één van de beste hulpmiddelen om uit te zoeken waar de grootste bestanden op je harde schijf zijn opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op een schijfletter (bijvoorbeeld C:) waarvan je de schijfruimte wilt onderzoeken en kies TreeSize Free. Je kunt dit ook toepassen op een map. TreeSize Free kijkt hoe je schijfruimte is verdeeld, welke mappen de meeste ruimte in de beslag nemen en waar de grootste ruimtevreters zich bevinden. Gebruik Windows Verkenner om de bestanden te verwijderen of verplaatsen. Let op: doe dit nooit met bestanden/mappen waarvan je niet weet waarvoor het dient. Laat in ieder geval systeemmappen, zoals C:\Windows, met rust.

Stap 3: Herstelpunten

Windows-systeemherstelpunten kunnen je redding zijn als je computer crasht, maar ze nemen ook ruimte in beslag. Je kunt de maximale ruimte die je aan herstelpunten wilt opofferen eenvoudig bepalen. Druk op Windows-toets+Pause en ga naar Geavanceerde systeeminstellingen. Open het tabblad Systeembeveiliging en klik op de schijf waarvan je systeemherstel wilt aanpassen. Klik op Configureren en geef aan hoeveel ruimte je voor 'het vangnet' beschikbaar wilt stellen. Oude herstelpunten zijn het eenvoudigst te verwijderen met CCleaner. Open CCleaner en klik hier op Gereedschap / Systeemherstel voor een overzicht van je herstelpunten. Je kunt CCleaner ook uitstekend inzetten om je tijdelijke internetbestanden en andere overbodige resten op te sporen en verwijderen.

 

© PXimport

Beperk de ruimte van Windows Systeemherstel en verwijder oude herstelpunten met CCleaner.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000