Harde schijven in het netwerk

| 28 oktober 2009, 14:36

How To

Omdat de meeste huishoudens meer dan één pc tellen, is centrale opslag een must. Bijvoorbeeld via een NAS of (draadloze) netwerkschijf. In deze editie van Opgelost bespreken we veel voorkomende zaken als het inbouwen en vervangen van een schijf en het veilig stellen van uw data.

1 Back-ups maken

Een NAS is een ideaal apparaat om gegevens centraal te bewaren, zodat iedere pc in het netwerk er toegang toe heeft. Maar als u er al uw belangrijke data op gaat zetten, is een back-up van cruciaal belang. Een NAS op basis van één harde schijf is behoorlijk kwetsbaar. Vroeg of laat geeft een harde schijf er de brui aan, waarbij alle gegevens verloren kunnen gaan. Een back-up-oplossing is dan ook geen optie, maar een noodzaak. Er zijn drie manieren om dit te doen:

Tweede harde schijf (RAID): Sommige NAS-producten bieden plaats voor twee harde schijven. In dat geval kunt u RAID1 (mirror) gebruiken. Beide schijven vormen dan een exacte kopie van elkaar; de data wordt op beide media opgeslagen. Mocht er een harde schijf kapot gaan vanwege een fysiek probleem, dan staan alle gegevens nog op de tweede schijf. Dit is de eenvoudigste back-up methode.

Externe harde schijf: De meeste NAS'en zijn voorzien van een USB- of eSATA-aansluiting. Daar kunt u een externe harde schijf op sluiten en vervolgens de NAS zo configureren dat hij op regelmatig (bijvoorbeeld iedere week) een back-up maakt. De externe schijf kunt u ook makkelijk meenemen, zodat u alle gegevens bij de hand hebt.

Het netwerk: U kunt ook een pc in het netwerk gebruiken als back-up. De NAS kan dan handmatig of op ingestelde tijden een backup wegschrijven naar een harde schijf in een pc.

Het maken van een back-up hoeft niet veel tijd te kosten. In principe is back-upsoftware zo slim dat alleen nieuwe en gewijzigde bestanden (sinds de vorige back-up) worden aangevuld. Hiervoor moet de schijf natuurlijk wel eerst uitgevoerd gescand worden. U kunt de tijd verder verkorten door niet de hele schijf te laten back-uppen, maar alleen de allerbelangrijkste mappen.

De FreeNAS configuratie-interface.

2 Zelf een NAS bouwen

Hebt u nog een oude pc staan die u niet meer gebruikt? Deze kunt u ook heel eenvoudig ombouwen tot een NAS. En als alternatief kunt u natuurlijk ook een compact en energiezuinig Mini-ATX kastje kopen. Het voordeel van zelf bouwen is dat u volledige controle hebt over de hardware en dus de mogelijkheden. Met een gratis softwarepakket als 'FreeNAS' kunt u vervolgens het systeem ombouwen tot een heuse NAS. Deze software is gebaseerd op een uitgeklede versie van het FreeBSD-besturingssysteem, aangevuld met een eenvoudige installatie- en configuratieprocedure. Via deze software kunt u uw NAS heel eenvoudig via een webbrowser vanaf een andere computer beheren. FreeNAS vereist slechts 96 MB RAM geheugen en een harde schijf, usb-stick of geheugenkaartje (zoals CompactFlash) als opslagmedium. De software zelf neemt slechts 32 MB aan ruimte in beslag.

De schijf bouwt u netjes in de behuizing.

3 Harde schijf inbouwen

Een harde schijf inbouwen in een NAS of externe behuizing is tamelijk eenvoudig. Eerst maakt u de schroeven van de behuizing los, waarna u het geheel kunt uitschuiven. Binnenin is ruimte voor een harde schijf - zij het meestal niet heel royaal, dus werk kabeltjes netjes weg aan de zijkant. Sluit de harde schijf vervolgens aan. Voor moderne SATA-schijven zijn twee platte SATA-kabels (één keer voeding, één keer data) nodig. Voor een IDE-schijf zijn dat de traditionele aansluitingen, waaronder de wit-transparante voedingsstekker en een brede grijze kabel voor de data. De meeste behuizingen bieden ondersteuning voor beide varianten, al verliest IDE langzamerheid terrein. Wanneer de schijf is aangesloten kunt u hem vastzetten met vier schroefjes aan de zijkant. Daarnaast schuif u de behuizing weer in elkaar en sluit hem af met de schroefjes aan de buitenzijde. Hij is dan klaar om te worden aangesloten.

4 Draadloze harde schijf op het netwerk

Ruimte tekort op uw netwerk is een veelvoorkomend probleem. U kunt natuurlijk een extra harde schijf inbouwen in uw pc, of de schijf van uw NAS upgraden. Maar een zeer eenvoudig alternatief is het toevoegen van een netwerk harde schijf. Deze zijn er zowel met ethernet als wifi (draadloos). U hoeft dan alleen maar de schijf in te bouwen en aan te sluiten, waarna hij toegankelijk is op het hele netwerk. En wanneer u hem alleen periodiek nodig hebt, bijvoorbeeld voor het kijken van films, hoeft u hem alleen aan te zetten wanneer u hem nodig hebt (dat scheelt weer stroomkosten). Een dergelijke schijf is ook handig om als back-up in te zetten.

Een draadloze schijf is benaderbaar via het draadloze netwerk.

5 Harde schijf vervangen

Een bestaande harde schijf in een NAS vervangen is wat complexer. Waarschijnlijk wilt u de data van de huidige schijf behouden. In dat geval moet u eerst een kopie van de schijf maken. Vaak kan dat via de software van de NAS zelf (backup of data exporteren). Als dat niet kan, zult de oude en de nieuwe harde schijf op uw pc moeten aansluiten om de gegevens handmatig overzetten. Afhankelijk van het besturingssysteem kan dit problemen opleveren. Veel NAS fabrikanten gebruiken het Linux-bestandsysteem, dat niet compatibel is met Windows. Soms wordt ook FAT32 gebruikt (al dan niet als optie). Het overzetten kunt u doen in Linux (bijvoorbeeld via een boot-cd) of met behulp van replicatiesoftware. Mocht dat niet lukken, dan kunt u natuurlijk ook met een lege schijf beginnen en alle data er later via het netwerk oppompen.

6 Vlot harde schijven aansluiten

Wie losse harde schijven heeft liggen, weet wat een gedoe het is om die aan te sluiten - vooral als het snel moet en slechts tijdelijk noodzakelijk is. Een product als de Scythe Kama Connect of de Sharkoon Quickport is dat ideaal. U klikt de 'blote' harde schijf daar gewoon in en sluit hem aan op de pc (of het netwerk). Dat scheelt weer geklungel met een externe behuizing.

De Sharkoon Quickport sluit een schijf snel aan op uw computer.

Tip! backup op afstand

Een RAID-oplossing, externe harde schijf of netwerkkopie stellen uw data veilig, maar... alleen lokaal. In het geval van brand of inbraak kunt u nog steeds al uw waardevolle data kwijtraken. Het is daarom aan te bevelen om ook een kopie op een andere plek te bewaren, zeker wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat. Een externe harde schijf is daarvoor ideaal. Er bestaan ook NAS'en die online met elkaar kunnen synchroniseren, zodat u op twee locaties dezelfde gegevens hebt èn een uitstekende back-up

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...