HD-films vinden, downloaden én afspelen

| 16 april 2009, 15:23

How To
tips & trucs avatar
pagina 1 Waarschuwing, Tip 01: High definition, Tip 02: Resoluties, Tip 03: Soort schermopbouw, Tip 04: Hoe downloaden?, Tip 05: Verschillende formaten
pagina 2 Tip 06: Codecs installeren, Tip 07: Op jacht naar films, Tip 08: HD-films via Bittorrent, Tip 09: Afspelen, Tip 10: Alternatieve speler
pagina 3 Tip 11: Ondertitels, Tip 12: Ondertitels inbouwen, Tip 13: AVCHD-images, Tip 14: Mappenstructuur branden, Tip 15: Afspelen van BluRay-schijfjes, Tip 16: Conversie, Maximaal genieten

Staat er bij u in de huiskamer een televisie die High Definition-films kan tonen? Zonde om daar geen optimaal gebruik van te maken, want de kwaliteit is ongekend. Op internet is er inmiddels een groot aanbod van HD-films. Wij vertellen waar en leggen gelijk uit hoe u ze downloadt en afspeelt.

Waarschuwing

In dit artikel laten we zien waar u HD-films kunt downloaden en hoe u deze kunt afspelen. Downloaden van films en muziek is vooralsnog legaal in Nederland, ook al zijn de werken beschermd met auteursrecht. Er zitten echter wel wat addertjes onder het gras. In juni vorig jaar heeft een rechter tegen de uitspraken van de regering in bepaald dat het recht op het maken van een kopie voor eigen gebruik niet altijd legaal is. Verder heeft de belangenbehartiger van de entertainmentindustrie, Stichting Brein, verklaard de strijd aan te willen gaan met usenet, of liever gezegd: de aanbieders van usenet-diensten. Bij Bittorrent is downloaden nog wat gevaarlijker dan bij usenet, omdat delen van bestanden er een voorwaarde is. Als u dan auteursrechtelijk beschermd werk binnenhaalt, deelt u daardoor in veel gevallen ook en dat is illegaal. Download daarom het liefst van usenet. Gebruikt u Bittorrent, vergewis u er dan van dat een gewenste film vrijelijk verspreid mag worden voordat u deze downloadt.

Tip 01: High definition

High definition-films (HD-films) zijn in opmars. Nu BluRay is gekozen als opvolger van de dvd en de bijbehorende spelers steeds goedkoper worden, groeit het aanbod van HD-films op internet sterk. Wel zijn er veel verschillende formaten zodat u goed moet opletten wat u downloadt. Het meeste is echter met wat werk prima afspeelbaar te krijgen op uw computer. Voor weergave op de televisie zijn wat extra trucs nodig. Daar hebt u een media-extender, een laptop of een geschikte dvd/BluRay-speler voor nodig.

Tip 1 De kwaliteit van HD-films is veel hoger dan wat u bij een normale dvd gewend bent.

Tip 02: Resoluties

Films worden tegenwoordig vaak voorzien van codes als 576p of 1080i. Het getal in deze code staat voor het aantal horizontale beeldlijnen. Bij een normale televisie is dat 576 lijnen horizontaal bij 768 verticaal. HD-films hebben een hogere resolutie. Een film met de code 720p kunt u op een HD Ready-televisie bekijken. De gebruikte resolutie is dan 1280 bij 720. Nog een stap verder is Full HD met een resolutie van 1920 bij 1080. Als u dit formaat op werkelijke grootte wilt kijken, hebt u een Full HD-scherm of -televisie nodig. Iedere resolutiestap levert ruwweg een verdubbeling van het aantal beeldpunten op. Dat stelt behoorlijk wat eisen aan uw hardware. Een trage computer kan meestal niet meer overweg met de hoogste resoluties. Soms wordt aan de code ook de frequentie toegevoegd. 720p50 is gebruikelijk voor Europa, terwijl 720p60 meer in de Verenigde Staten te vinden is.

Tip 2 De resolutie van HD-films is zeer veel hoger dan die van een normale televisie-uitzending.

Tip 03: Soort schermopbouw

De resolutie is een maat voor de kwaliteit, maar ook de schermopbouw is een belangrijke factor. Een geïnterlinieerde of interlaced schermopbouw wordt afgekort met de letter 'i'. Kenmerkend voor schermen met deze opbouw is dat even en oneven beeldlijnen niet op hetzelfde moment worden geprojecteerd. Het scherm wordt als het ware in twee stappen opgebouwd. Dat is niet het geval bij een progressieve of progressive (afgekort 'p') schermopbouw. Hierbij worden alle lijnen achter elkaar geprojecteerd en dat kost veel meer rekenkracht. Een progressieve schermopbouw wordt echter vaak als kwalitatief beter ervaren. In de praktijk is het verschil tussen 720p en 1080i niet groot. 1080p kan daarentegen juist wel weer een veel betere kwaliteit opleveren. Laat u niet foppen door mediaspelers die 'upscalen'. Een niet HD-formaat wordt dan opgeblazen naar een hogere resolutie. Dat levert een weliswaar schermvullend, maar niet beter resultaat op.

Tip3 HD-films zijn vaak te herkennen aan toevoegingen als 720p, 1080i of 1080p, waarbij de 'p' voor progressive en 'i' voor interlaced staat.

Tip 04: Hoe downloaden?

Downloaden van HD-films is niet ingewikkeld. En welke downloadmanier u ook gebruikt, er is vrijwel overal aanbod van HD-films. In de meeste gevallen gaat het echter om zeer grote bestanden. Een kleine film is al snel zo'n 5 GB en dat loopt op tot bijna het tienvoudige als u volledige kopieën van BluRay-schijfjes gaat binnenhalen. Om die reden blijven er maar drie bruikbare downloadmanieren over: ftp, usenet en Bittorrent. De eerste methode is het snelst, maar de kans is niet groot dat u toegang hebt of kunt krijgen tot servers waar recente films op staan. Usenet en Bittorrent zijn een stuk toegankelijker en dat zijn de methodes die we in dit artikel gebruiken.

Tip 4 HD-films zijn zo groot dat de enige bruikbare downloadmanieren usenet en Bittorrent zijn.

Tip 05: Verschillende formaten

Voordat u gaat downloaden, is het van belang om stil te staan bij de verschillende verschijningsvormen van (HD-)films. Lang niet alles is namelijk zonder meer af te spelen. Een mediabestand bestaat uit verschillende delen. Het bestand dat u op de schijf ziet staan, heet de mediacontainer. Daarin zit zowel het beeld als het geluid. Windows moet de container kunnen openen en moet beschikken over de juiste codecs voor beeld en geluid. Als één van deze onderdelen ontbreekt, dan kunt u het bestand niet afspelen, hoort u alleen het geluid of ziet u juist alleen de film. Bekende formaten zijn Windows Media Video (.wmv) en Matroska (.mkv), maar er zijn ook BluRay-rips, iso-bestanden en zelfs DivX- en quicktime-formaten. De juiste codecs waarover u moet beschikkken, kunt u installeren met een codecpack.

Tip 5 BluRay-rips worden steeds populairder, maar zijn vaak wel 40 GB groot.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...