Helpdesk: Harde schijf opnieuw indelen

| 10 september 2008, 09:05

How To

Vraag van een lezer: "Mijn harde schijf is 80 GB en daarvan is het C-gedeelte 10 GB en het D-gedeelte dus 70 GB. Nu is het C- gedeelte echt te klein, al zet ik al het overtollige op het D- gedeelte. Bestaat er een eenvoudige manier om het C- gedeelte uit te breiden en er b.v. 20 GB te maken ten koste van het D-gedeelte? Gaarne uw antwoord."

Ons antwoord: De eenvoudige manier is met een programma als Norton Partition Magic of Easy Computing Disk Expert. Deze programma’s kunnen partities kleiner en groter maken zonder dat de gegevens op de partities verloren gaan. Gratis versies zijn er van deze programma’s niet, u moet ze kopen.

Van Easy Computing Disk Expert en in elk geval de uitgebreide Disk Director Suite is wel een demo te downloaden maar die kan partities alleen de kleinste grootte geven en dat wilt u juist niet. Een andere optie is met de Windows installatie-cd of een bootdiskette van Windows 98 of ME en dan via fdisk, de indeling aan te passen. Maar dan verliest u alle gegevens op de partities.
Programma’s als EasyComputing Disk Expert en Norton PartitionMagic kunnen partities vergroten of verkleinen zonder dataverlies.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...