Installeer XP of Windows 7 vanaf usb (2)

| 8 juli 2009, 16:52

How To

Netbooks zijn enorm populair. Niet zo vreemd: ze zijn betaalbaar en doen wat betreft functionaliteit nauwelijks onder voor een 'volwaardige' laptop. Veel netbooks zijn standaard voorzien van Linux. Wist u dat u ook Windows op uw netbook kunt installeren, zelfs als het apparaat niet over een dvd-speler beschikt? De vorige keer besproken we hoe alles moest voorbereiden.

In dit tweede deel bespreken we hoe u uw netbook in moet stellen.

Dit artikel bestaat uit drie delen:

Deel 1: Windows XP installeren
Deel 2: Stel uw netbook in (dit artikel)
Deel 3: Windows 7 installeren

Stel uw netbook in


09 BIOS instellen

Tijd voor uw netbook. Het is belangrijk dat u uw netbook zo instelt dat de computer kan opstarten vanaf usb-stick. Start de netbook op en druk tijdens het opstarten op de juiste toets om het BIOS te openen. Vaak is dit de F8-, F12- of Del-toets (bij de Asus Eee PC is dit de F2-toets). Stel in het BIOS in dat de machine eerst probeert op te starten vanaf usb-stick. Elk BIOS is anders, maar doorgaans gaat u op zoek naar de sectie Boot / Boot Device Priority en geeft u daar de stick de hoogste opstartprioriteit.


10 Windows installeren

Schakel de netbook volledig uit en steek de stick in de usb-poort. Zet de netbook aan en let erop dat wordt opgestart vanaf usb. Op veel computers kunt u een opstartmenu opvragen (bijvoorbeeld met de F9-toets of Esc) als het opstarten vanaf usb niet lukt. Kies er dan voor om alsnog op te starten vanaf usb-stick. Vervolgens verschijnt er een tekstmenu met installatieopties. Kies hier voor de optie 1. Begin TXT Mode Setup Windows XP, waarmee u een tekstgebaseerde versie van Setup oproept. De installatie van Windows XP wordt gestart.


11 Installatielocatie

Setup vraagt waar u Windows wilt installeren. Voordat u verdergaat met de installatie, verwijdert u eerst alle bestaande partities. Als u dit niet doet, loopt u de kans dat de installatie op de netbook alsnog mislukt. Selecteer de bestaande partities en druk op D om te verwijderen. Bevestig met een druk op L. Let erop dat in het overzicht van partities ook de usb-stick met installatiebestanden verschijnt. Uiteraard verwijdert u deze niet. Zijn de partities verwijderd? Druk op C om een nieuwe partitie te creëren.


12 Bestandssysteem selecteren

Windows Setup vraagt welk bestandssysteem moet worden gebruikt: FAT of NTFS. Kies er nu voor om de schijf in het NTFS-bestandssysteem te formatteren. U kunt voor snelformatteren kiezen. Altijd vanaf usb! Tijdens de installatie wordt de netbook verschillende malen opnieuw opgestart. Druk tijdens het opstarten telkens op de Esc-toets om het opstartmenu van de netbook op te vragen en aan te geven dat er vanaf usb-stick moet worden opgestart.


13 Grafische installatie

Het is tijd voor de grafische installatie, nadat de netbook voor de eerste maal opnieuw is gestart. In het opstartmenu van de usb-stick kiest u voor de tweede optie (2. and 3. Continue with GUI Mode Setup Windows XP + Start XP from HD1). Het opstartscherm van Windows verschijnt. Vervolgens maakt u de installatiestappen af op de manier zoals u gewend bent bij een bureaucomputer of laptop. De computer wordt nogmaals opnieuw opgestart. Zorg weer dat er wordt opgestart vanaf usb-stick en kies in het opstartmenu voor optie 3.


14 Installatie afronden

Nu Windows XP goed en wel is geïnstalleerd, kunt u de drivers voor uw netbook installeren. Veel enthousiaste netbookgebruikers hebben de benodigde drivers voor hun netbook al bij elkaar gezocht. Ook de leveranciers van netbooks hebben vaak de benodigde drivers gereedstaan. Hebt u bijvoorbeeld een Asus Eee PC, dan vindt u via http://ct.link.ctw.nl/eeedrivers een handzaam overzicht van alle benodigde drivers voor Windows XP, dat is samengesteld door een gebruiker. Ook op de officiële website van Asus zijn drivers beschikbaar (http://ct.link.ctw.nl/asusdrivers).


15 In één keer starten

Bij het starten van de computer wordt voortaan een opstartmenu getoond, waarin u kunt kiezen tussen Windows XP en een herstelmodus. Hebt u liever dat de netbook in één keer Windows laadt? In Windows XP kiest u voor Start / Configuratiescherm / Printers en andere hardware. Kies voor Systeem en klik op het tabblad Geavanceerd. Klik vervolgens op Instellingen in het vak Opstart- en herstelinstellingen. Zorg dat Windows XP is geselecteerd in de lijst Standaardbesturingssystemen en haal het vinkje weg bij de optie Lijst met besturingssystemen N seconden weergeven. Klik op OK.


Windows Update uitvoeren

Eerlijk is eerlijk: Windows XP gaat alweer een tijdje mee. Het is dus belangrijk dat u direct na installatie van de drivers Windows Update uitvoert. Hiermee haalt u de nieuwste bestanden binnen. Daarnaast is het raadzaam om Automatische updates in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat nieuwe bestanden automatisch worden binnengehaald.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...