Je apparaten optimaal aansluiten voor het beste beeld én geluid

© PXimport

Je apparaten optimaal aansluiten voor het beste beeld én geluid

Geplaatst: 19 november 2015 - 11:11

Aangepast: 14 december 2022 - 09:37

Jeroen Boer

Het aansluiten van alle apparaten voor jouw eigen thuisbioscoop wordt steeds eenvoudiger. HDMI wordt niet alleen voor video gebruikt, ook geluid loopt steeds vaker over HDMI. Toch moet je ook hierbij nog steeds goed nadenken over hoe je je systeem aansluit! We helpen je op weg.

Het aansluiten van je afspeelapparaten als een mediaspeler, Chromecast of mediacenter op je televisie is dankzij HDMI doorgaans geen moeilijk klusje. Gebruik je de ingebouwde luidsprekers van je televisie, dan sluit je simpelweg alles aan via HDMI en ben je klaar. Gebruik je een surroundreceiver om films te kijken met surroundgeluid, dan wordt het een stukje lastiger. Zonder dat je het direct door hebt, kun je de boel verkeerd aansluiten waardoor niet alle potentieel ondersteunde surroundcodecs worden weergegeven. Dat is zonde als je een moderne surroundreceiver hebt!

We geven je in dit artikel tips om alle apparaten en kabels op de juiste manier op elkaar aan te sluiten. We gaan ervan uit dat je de luidsprekers al op de correcte manier hebt aangesloten, op de achterkant van je surroundreceiver staat precies welke luidsprekeruitgang voor welke luidspreker is bedoeld. Een 7.1-surroundreceiver is ook geschikt voor een 5.1-opstelling, je kunt dat aangeven in de configuratieopties.

 

© PXimport

Een moderne televisie kan digitaal geluid uitvoeren via HDMI ARC of S/PDIF (Digital Audio Out). Op een oudere televisie kun je geluid alleen via S/PDIF uitvoeren.

Ingebouwde mediaspeler van de televisie?

Een goede mediaspeler die via HDMI is aangesloten op je surroundreceiver, ondersteunt alle moderne surroundcodecs als Dolby Digital, DTS, DTS-HD MA en Dolby TrueHD. Als je je mediaspeler aansluit via S/PDIF, worden nog altijd Dolby Digital en DTS ondersteund waardoor je altijd surroundgeluid hebt. Het maakt dan ook niet zoveel welke geluidscodec door je film gebruikt wordt.

Gebruik je echter een ingebouwde mediaspeler in een smart-tv, dan heeft Dolby Digital de voorkeur. Er zijn namelijk geen televisies die andere geluidscodecs kunnen doorgeven aan een surroundreceiver via HDMI of S/PDIF. In plaats daarvan wordt DTS omgezet naar stereogeluid. Via je surroundreceiver kun je stereo overigens in surround weer laten geven via Dolby Pro Logic II, maar dat is minder strak dan een echte digitale surroundmix. Heb je een moderne surroundreceiver, dan is het zinvol om te investeren in een goede mediaspeler of een mediacenter, de ingebouwde mediaspeler in je televisie is dan minder geschikt.

Geluid via HDMI

HDMI staat bijna synoniem voor gemak en kan dankzij ARC tegenwoordig ook gebruikt worden om het geluid van je televisie over je surroundreceiver of soundbar te laten lopen. ARC staat voor Audio Return Channel en houdt in dat geluid vanuit de televisie naar een surroundreceiver over dezelfde HDMI-kabel gaat als de kabel die gebruikt wordt voor het beeld. Je hoeft zo maar één HDMI-kabel tussen je HD-televisie en surroundreceiver aan te sluiten. Deze geeft het beeld van de op de surroundreceiver aangesloten HDMI-bronnen door aan de televisie en het geluid van de televisie zelf door aan de surroundreceiver. ARC ondersteunt alleen Dolby Digital en 5.1-surround wordt zelfs alleen doorgegeven vanuit interne bronnen (live-televisie of apps in het smart-tv-gedeelte).

Geluid van HDMI-ingangen wordt via ARC alleen doorgegeven in stereo. Sluit je externe bronnen als een blu-ray-speler, mediacenter, mediaspeler of Chromecast dus rechtstreeks op een HDMI-ingang van je surroundreceiver aan. Alleen zo heb je ook ondersteuning voor DTS, DTS-HD MA en Dolby TrueHD. ARC moet zowel door je televisie als je surroundreceiver worden ondersteund. Heb je een televisie of surroundreceiver zonder ondersteuning voor ARC, maak dan gebruik van S/PDIF om het geluid van je televisie naar de surroundreceiver te voeren. Je sluit dan dus zowel een HDMI- als een S/PDIF-kabel tussen je surroundreceiver en televisie aan.

 

© PXimport

Heb je een moderne surroundreceiver, dan heb je genoeg HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang die ARC ondersteunt.

Geluid via S/PDIF

Heb je een oudere surroundversterker zonder HDMI-poorten, dan maak je gebruik van S/PDIF. Op televisies en mediaspelers wordt doorgaans de optische variant (ook wel TOSLINK) gebruikt. Surroundreceivers bieden doorgaans een mix van optische en coaxiale S/PDIF-ingangen. Kom je optische ingangen tekort, dan kun je voor weinig geld een convertor van optisch naar coaxiaal kopen. In de praktijk werkt een dergelijke oplossing prima en worden surroundcodecs netjes doorgegeven.

Sluit je mediaspeler, mediacenter en televisie indien mogelijk ieder via een eigen S/PDIF-aansluiting aan op je surroundreceiver. Alleen op deze manier heb je voor alle bronnen ondersteuning voor zowel Dolby Digital als DTS en heb je vrijwel altijd surroundgeluid. Wanneer je bijvoorbeeld je mediaspeler middels HDMI alleen op je televisie aansluit, dan zal er zeker geluid worden weergegeven. Er is echter één maar: de S/PDIF-uitgang van een televisie ondersteunt alleen surround vanuit interne bronnen (live-televisie of apps). Geluid van HDMI-ingangen wordt via de S/PDIF-uitgang van de televisie alleen doorgegeven in stereo.

 

© PXimport

Heb je een oudere receiver zonder HDMI, dan sluit je ieder afspeelapparaat via S/PDIF aan op je versterker.

 

© PXimport

Dankzij een S/PDIF-convertor sluit je een afspeelbron met een optische S/PDIF-uitgang aan op een coaxiale S/PDIF-ingang en kun je al je S/PDIF-ingangen benutten.

Aansluiten van een soundbar?

Voor het aansluiten van een soundbar geldt hetzelfde als bij een surroundreceiver. Toch is het aansluiten minder spannend omdat de surroundweergave van een soundbar virtueel is. Je kunt bij het aansluiten van een soundbar dus gerust kiezen voor het aansluiten van alle HDMI-bronnen op je televisie en vervolgens je soundbar via HDMI ARC of S/PDIF aansluiten op de televisie. Soms heb je hierbij geen keuze, een soundbar heeft doorgaans veel minder HDMI- en geluidsingangen dan een surroundversterker. Heeft je soundbar wel HDMI-ingangen of S/PDIF-ingangen, dan heeft het overigens wel de voorkeur om die te gebruiken.

 

© PXimport

Een soundbar heeft soms maar één geluidsingang zodat je afspeelbronnen wel op de HDMI-ingangen van je televisie moet aansluiten.

Streamen via LAN

Of je nu vanaf een streamingdienst of vanaf je NAS streamt, je eigen thuisnetwerk blijft de belangrijkste schakel. Wij raden je in beginsel één ding aan: een bedraad netwerk. Voor alle streamingtoepassingen is een netwerk met een snelheid van 100 Mbit/s goed genoeg, maar een gigabitnetwerk heeft wel de voorkeur. Soms kun je niet anders dan streamen via wifi, Googles Chromecast werkt bijvoorbeeld alleen via wifi. Zorg in dat geval voor een uitstekende wifi-dekking door bijvoorbeeld een accesspoint in dezelfde ruime als je Chromecast of smart-tv te zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000