Kobo Aura - Tabletachtige e-reader

© PXimport

Kobo Aura - Tabletachtige e-reader

Geplaatst: 3 maart 2014 - 07:44

Aangepast: 24 november 2022 - 10:35

Jeroen Boer

E-readers hebben inmiddels een vast plekje tussen andere apparaten veroverd. De ontwikkeling staat niet stil, want na een aanraakscherm en achtergrondverlichting rust Kobo zijn nieuwe model uit met een capacitief aanraakscherm. Bevalt de Kobo Aura net zo goed als de Kobo Glo?

De Kobo Aura is te beschouwen als een opvolger van de Kobo Glo, al wordt die laatste vooralsnog nog steeds verkocht als een net iets goedkopere optie.

Qua specificaties lijkt de Kobo Aura veel op de Glo. Beide e-readers hebben een 6inch-scherm dat gebruikmaakt van een E Ink Pearl-scherm. De resolutie is vrijwel gelijk. De Kobo Glo heeft 1024 x 768 pixels, terwijl de Kobo Aura er 1024 x 758 heeft. In de praktijk is dit niet te zien.

Tevens hebben beide e-readers ingebouwde verlichting, waarbij het licht op het scherm valt in plaats dat het scherm zelf licht geeft. De Aura heeft met 4 gigabyte tweemaal zoveel opslaggeheugen voor boeken.

Multitouch-aanraakscherm

Waar de Kobo Glo infraroodtechnologie gebruikt, heeft de Kobo Aura een capacitief multitouch-aanraakscherm. Net als bij een tablet loopt de glasplaat van rand tot rand. Een welkom verschil met tablets is dat het scherm ontspiegeld is. Net als zijn voorganger hoeft ook de Aura niet na iedere pagina het hele scherm te verversen.

 

© PXimport

Toch is er wel een verschil, want bij de Kobo Aura zijn heel kort puntjes te zien als je van pagina wisselt. Als we heel dicht op het scherm kijken, dan blijkt een heel licht rastertje zichtbaar dat lijkt samen te vallen met de genoemde puntjes. We vermoeden dat dit rastertje samenhangt met de capacitieve aanraaktechnologie en dat deze aanraaklaag onderdeel is van het scherm zelf. Het capacitieve scherm voegt in de gebruikersinterface slechts twee handigheidjes toe.

De helderheid van de verlichting is nu aan te passen met een veeggebaar en er kan een multitouch-knijpgebaar gebruikt worden om te zoomen op een afbeelding. Helaas werkt dit zoomen niet voor het vergroten van de letters in een boek.

 

© PXimport

Koop de Kobo Aura via de Prijsvergelijker:

Kobo Aura vanaf € 127,-

Klik hier voor alle e-readers in de Prijsvergelijker

Bekijk de 160.000 andere producten in onze Prijsvergelijker

Conclusie

De Kobo Aura is een betere e-reader dan de Kobo Glo. Het apparaat is dunner, lichter en compacter. Het scherm reageert door de capacitieve technologie bovendien net wat soepeler. Toch zouden we als gebruiker van de Kobo Glo niet direct naar de winkel rennen.

Qua leeservaring is er namelijk vrijwel geen verschil. Dat is niet heel erg, want net als de Kobo Glo biedt de Aura uitstekende verlichting en scherpe letters. Heb je nog geen e-reader, dan is de Kobo Aura wat ons betreft de betere keuze die ook iets meer kost.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Capacitief scherm

Compact en licht

achtergrondverlichting

Minpunten

Duur

Conclusie

Kobo Aura --------- **Prijs:** € 139,95 **Kleuren behuizing:** Zwart of roze **Afmetingen (BxHxD):** 15 x 11,4 x 0,8 cm **Gewicht:** 174 gram **Schermtechnologie:** E Ink capacitief aanraakscherm **Schermformaat:** 6 inch (1024 x 758 pixels) **Opslaggeheugen:** 4 GB **Kaartslot:** MicroSD-kaartslot **Formaten beveiligd:** ePub (Adobe DRM), pdf (Adobe DRM) **Formaten onbeveiligd:** ePub, pdf, cbz, cbr, txt, html, rtf, mobi **Draadloos:** 802.11 b/g/n...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000