© PXimport

Korte URL voor Facebook-pagina

Geplaatst: 20 september 2011 - 08:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter

Een Facebook-profiel is een handige manier om contact te houden met vrienden, kennissen en familie, maar daarnaast ook een manier om bezig te zijn met een hobby. Bent u fan van een bepaald onderwerp (of hebt u zelf iets dat u wilt promoten), dan is een Facebook-pagina daar uitermate geschikt voor. Sommige pagina's hebben echter een lange, onbegrijpelijke url, terwijl andere pagina's een korte en duidelijke hebben. Hoe zit dat?

Facebook heeft korte URL's voor pagina's destijds ingevoerd om ervoor te zorgen dat de pagina's beter gevonden kunnen worden. Nadeel is, als tien mensen een pagina hebben over fietsen, wie krijgt dan www.facebook.com/fietsen? Om die reden had Facebook oorspronkelijk de regel ingevoerd dat u 25 mensen moest hebben de pagina leuk vonden (dus op de Vind ik leuk-knop drukten), waarna u een korte URL mocht kiezen. Waarom is niet precies duidelijk, maar die vereiste is nu verdwenen, oftewel, iedereen kan nu een korte URL aanmaken voor z'n pagina, waarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Voor het geval u nog geen pagina hebt, u maakt er eentje aan door te surfen naar www.facebook.com/page (zorg er wel voor dat u reeds ingelogd bent). Kies een genre waarin uw pagina valt (in ons voorbeeld is het een boek). Plaats het vinkje bij Ik ga akkoord met de voorwaarden en klik op Aan de slag.

© PXimport

Een pagina aanmaken is extra aantrekkelijk nu iedereen een korte URL kan kiezen, ook zonder 25 fans.

U dient nu drie stappen te doorlopen waarin u informatie opgeeft over uw pagina. Doorloop deze stappen en geef de gewenste informatie op. Hebt u dit gedaan, dan is de pagina gereed voor gebruik. In de adresbalk ziet u echter dat de URL lang is en niet echt aantrekkelijk (bovendien kan men het adres van de pagina zo niet gokken, zelfs als ze weten hoe uw pagina heet). Om nu een korte URL aan te maken, klikt u rechtsboven op Pagina bewerken. Klik links in het menu op de optie Algemene gegevens en op Gebruikersnaam voor deze pagina? op de pagina die verschijnt. In de pagina die verschijnt kunt u de gebruikersnaam typen. Let op: u kunt deze later niet meer wijzigen. Spaties en leestekens in de naam zijn niet toegestaan, dus bestaat de naam van uw pagina uit meerdere woorden, dan plakt u deze aan elkaar (het is immers een URL). Klik op Beschikbaarheid controleren. Is de naam goedgekeurd en beschikbaar, klik dan op Bevestigen.

© PXimport

Denk goed na welke korte URL u kiest, want eenmaal gekozen, kunt u deze niet meer veranderen.

U krijgt nu een bevestiging dat uw korte URL is aangemaakt en dat u mensen hier voortaan naar kunt doorverwijzen. Wanneer u nu weer naar uw pagina surft, zult u zien dat de korte URL te zien is, in plaats van de onduidelijke lange.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten