Lantronix xPrintServer Cloud Print Edition

© PXimport

Lantronix xPrintServer Cloud Print Edition

Geplaatst: 18 juli 2014 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Jeroen Boer

We werken steeds vaker op smartphones en tablets met documenten en foto's die we willen afdrukken. Als je een printer hebt die niet geschikt is voor mobiele apparaten, dan kun je die met de Lantronix xPrintServer Cloud Print Edition toch mobiel gebruiken.

De xPrintServer is een klein kastje dat je bedraad opneemt in je netwerk. Het fungeert als printserver die je printer geschikt maakt voor Google Cloud Print. De xPrintServer kan netwerkprinters aansturen, maar het is ook mogelijk om een usb-printer direct aan te sluiten. Je kunt maximaal acht usb-printers en tien netwerkprinters tegelijkertijd gebruiken.

Controleer voor aanschaf de lijst met ondersteunde printers. Een printer wordt door de xPrintServer automatisch herkend en toegevoegd aan de lijst met printers. Mocht je printer niet gedetecteerd zijn, dan kun je hem via de webinterface handmatig toevoegen. Daarnaast kun je diverse (kwaliteits)instellingen aanpassen via de webinterface.

Google Cloud Print

Via de webinterface maak je een verbinding met je Google-account, zodat de aangesloten printers Google Cloud Printers worden. Op je smartphone of tablet installeer je de app Google Cloud Print waarna je vanuit vrijwel iedere app kunt printen. Op een Chromebook hoef je niets te installeren en wordt een Google Cloud Printer al ondersteund door het besturingssysteem.

 

© PXimport

Voor iOS zijn er apps die Google Cloud Print ondersteunen, maar is Apples eigen AirPrint een beter alternatief. Helaas ondersteunt de xPrintServer Cloud Print Edition geen AirPrint en dat is jammer, want Lantronix biedt xPrintServers voor AirPrint. Wat ons betreft had dit nieuwe model zowel Google Cloud Print als AirPrint moeten ondersteunen.

Conclusie

Gebruik je een Android-smartphone of -tablet of een Chromebook, dan kun je met de xPrintServer eenvoudig je printer gebruiken op deze mobiele apparaten. Wel moeten we eerlijk zijn: je kunt ook je pc als 'server' gebruiken om van iedere printer een Google Cloud Printer te maken. Voor thuisgebruik lijkt ons die optie in de meeste gevallen toereikend en is de xPrintServer Cloud Print Edition gezien de hoge prijs waarschijnlijk overdreven.

Druk je echter (zakelijk) heel veel af via een Android-smartphone of -tablet of een Chromebook, dan is de xPrintServer Cloud Print Edition een handig apparaatje. Gezien de hoge prijs en Lantronix' eerdere AirPrint-printservers missen we echt ondersteuning voor Apples AirPrint.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Mobiel printen

Eenvoudige installatie

Usb-printer op netwerk

Minpunten

Prijs

Geen AirPrint

Conclusie

Lantronix xPrintServer Cloud Print Edition ------------------------------------------ **Prijs**: $ 150,- (ca. € 110,-) **Website**: [www.lantronix.com](http://www.lantronix.com/) **Aansluitingen**: 10/100-netwerkaansluiting, usb 2.0...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000