LG Watch Urbane - Groot, dik en saai

© PXimport

LG Watch Urbane - Groot, dik en saai

Geplaatst: 29 juni 2015 - 10:03

Aangepast: 14 december 2022 - 15:26

Redactie ID.nl

Deze metalen versie van de G Watch R probeert om een topklasse ontwerp naar Android Wear te brengen. Maar slaagt het daar ook in?

Het beste en slechtste aan Android Wear-horloges is dat ze allemaal op het elementaire platform van Google draaien. Horlogemakers kunnen hun eigen wijzerplaten toevoegen en misschien een app of twee, maar ze kunnen geen skin over Google's standaard interface heen zetten zoals telefoonfabrikanten dat kunnen. Lees ook: Apple Watch review - Heeft Apple opnieuw succes in handen?

Het biedt over de hele lijn een consistente ervaring en er zijn snelle software updates, maar er wordt veel verantwoordelijkheid bij de hardware fabrikanten gelegd: je moet innovatief zijn met de hardware. De Watch Urbane van LG probeert de Wear-markt klasse te geven met een stijlvolle volledig metalen kast en gestikte lederen band, maar het is uiteindelijk niet veel meer dan een soort kitscherige Las Vegas-stijl.

Groot, dik, saai

De Urbane is groot. Ongeveer even groot als de G Watch R en iets dikker, maar er wordt minder goed gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Het ronde plastic OLED-scherm is even groot (1.3 inch met een resolutie van 320x320), maar terwijl de G Watch R cijfers en markeringen op de brede rand rondom de wijzerplaat heeft staan voor een sportieve look, is die van de Urbane leeg. Het horloge is vrij zwaar (67 gram) en met zijn formaat van 52mm zal hij niet goed om een dunne pols passen.

De verhouding tussen het formaat van het scherm en dat van de kast is niet goed. Vergelijk dit eens met de Moto 360, die een groter scherm (1.56 inch) in een ronde kast van 46mm heeft zitten die slechts 49 gram weegt. Je zou kunnen zeggen dat een heleboel analoge horloges veel ruimte om hun wijzerplaat hebben, maar dergelijke argumenten zijn discutabel; zulke horloges vereisen namelijk geen interactie en je hoeft er geen notificatietekst op te kunnen lezen.

De meningen verschillen wat betreft de stijl van de kast. Ik heb het horloge aan verschillende mensen laten zien en sommige vonden het er stijlvol uitzien, terwijl anderen het goedkoop en kitscherig vonden. Ik hoor bij de tweede groep. De Urbane ziet eruit als een amateuristische imitatie van een chique horloge; iets wat je van een "Rollecks" van 50 euro zou verwachten.

 

© PXimport

Ondanks het feit dat de Watch Urbane een kleiner scherm heeft, is het horloge veel groter dan de Moto 360.

Het totale effect is een horloge dat gedomineerd wordt door de metalen behuizing met een wijzerplaat die te klein lijkt. Het is zo ongeveer het grootste horloge dat ik om mijn relatief dunne pols kan krijgen.

Het beste aan het ontwerp van de Urbane is dat hij zowel in zilver als goud verkrijgbaar is (meer een soort roze-gouden of champagne-gouden kleur, en als we op de prijs afgaan, zal er niet veel echt goud in zitten). Voor sommigen is die gouden kleur echt belangrijk. Maar het is zelfs niet het enige gouden Wear-horloge dat er op de markt is. De champagne-gouden Moto 360 kun je kopen voor 210 dollar, aanzienlijk minder dan de 350 dollar die je voor de Watch Urbane moet neertellen. Ik heb wat rondgevraagd bij collega's en vrienden en het blijkt dat vooral vrouwen in de gouden kleur geïnteresseerd zijn, maar helaas is dit horloge voor de meeste vrouwen veel te groot.

Specificaties

De specificaties van de Watch Urbane lijken erg op die van veel andere Android Wear-horloges. 512MB aan RAM, 4GB aan opslagruimte, IP67 water- en stofbestendigheid en een Snapdragon 400-processor. In de praktijk voelde het precies hetzelfde aan als de meeste andere Android Wear-horloges en heeft niet veel opmerkelijke functies of bruikbaarheid.

 

© PXimport

De wijzerplaat van de Urbane kan erg helder zijn, maar de helderheid kan niet automatisch worden aangepast op basis van het omgevingslicht niveau.

Het horloge mist nog steeds dezelfde belangrijke functie die ontbrak in de G Watch R: een omgevingslichtsensor. Als je een helderheidsinstelling kiest die buiten goed werkt, is het veel te fel voor donkere overdekte omgevingen. Als je een prettige helderheid voor binnen kiest, zul je de instellingen moeten aanpassen wanneer je naar buiten gaat. Het automatisch aanpassen van de helderheid op basis van het omgevingslicht is een belangrijke functie voor energiebesparing en bruikbaarheid.

De eerste met Android Wear 5.1

De Watch Urbane is de eerste smartwatch die met Android Wear 5.1 geleverd wordt. Dit is geen significante revisie van het platform, maar er zijn genoeg welkome functies en verbeteringen om het eindelijk minder het gevoel van een publieke bètatest te geven. Het lijkt nu meer op een voltooid, bruikbaar, alledaags product.

Android Wear 5.1 biedt nu een Ambient-modus voor alle ondersteunde apps, wifi-ondersteuning, een vergrendelscherm, de mogelijkheid om emoji te tekenen en verbeterde menu's. Het is een hele goede upgrade, maar geen reden om de Watch Urbane te kopen. Alle andere Android Wear-horloges zullen de update binnenkort ook krijgen.

 

© PXimport

Je zou kunnen zeggen dat de Urbane niet meer is dan een metalen versie van de G Watch R. Hij is zwaarder, dikker en minder sportief.

LG heeft de Urbane aangepast met een handjevol extra wijzerplaten, maar ze zijn geen van allen bijzonder inspirerend. Het lijkt alsof iemand datgene gekopieerd heeft waarvan hij of zij denkt dat het een luxe wijzerplaat zou kunnen zijn, zonder de smaak of verfijning die nodig is om de kleine details goed te krijgen. Er zijn betere wijzerplaten, zowel qua vorm als functie, in de Play Store.

Lees ook: Android Wear: 5 games voor je horloge.

LG heeft ook een app gelanceerd met de naam LG Call, die op onverklaarbare wijze alleen de Urbane ondersteunt en niet de G Watch of G Watch R. Liefhebbers van Android zijn hierover niet te spreken, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken. Het enige wat je ermee kunt doen is iemand bellen uit een lijst met recente oproepen, favorieten of door een nummer direct in te voeren. Met andere woorden, je bespaart er geen tijd of gedoe mee. En je kunt toch met ieder Android Wear horloge één van je contactpersonen bellen door middel van een sproken commando.

Conclusie

De Watch Urbane is het duurste Android Wear-horloge dat er op de markt is. Maar het enige extraatje is een volledig metalen behuizing met een stijl die in het beste geval voor verdeeldheid zorgt en in het slechts geval kitscherig gevonden wordt. Het apparaat functioneert prima en het is je eerste kans om het nieuwe Android Wear 5.1 te bekijken, maar met een prijskaartje dat 100 dollar hoger is dan dat van de concurrentie verwacht ik meer. Meer innovatie en een verfijnder ontwerp.

Op een typische dag ging de batterij de hele dag mee, maar niet langer dan dat - daar kan wat aan gedaan worden. En een groter scherm misschien? Of een veel dunnere, kleinere, lichtere behuizing die goed past bij mensen met dunnere polsen? Misschien een betere manier van opladen dan de dock die bijna identiek is aan die van de G Watch R?

De Watch Urbane van LG is geen slecht Android Wear-horloge. Het is vrij gemiddeld. Maar het is zonder twijfel het duurste Android Wear-horloge en daarom is "gemiddeld" niet goed genoeg.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Helder scherm

Als eerste geleverd met Android Wear 5.1

Minpunten

Dik en zwaar

Geen omgevingslicht sensor

Conclusie

**Prijs:** $350 **Website:** [www.lg.com](http://www.lg.com/us)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000