© PXimport

Linux Live USB Creator

Geplaatst: 5 juni 2012 - 14:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Robbin Ooijevaar

Linux installeren als dualboot-systeem is voor veel mensen een brug te ver. Dankzij Linux Live USB Creator kan het veel eenvoudiger. Het programma begeleidt u stap voor stap om een Linux Live-distributie op een usb-stick te krijgen. Door uw computer vanaf de usb-stick op te starten, kunt u direct aan de slag met het Linux-besturingssysteem zonder uw Windows-installatie in gevaar te brengen.

1. Linux Live USB Creator

Er zijn meerdere manieren om een Linux-distributie op een usb-stick te krijgen, maar de aanpak van Linux Live USB Creator is uniek. Het programma is Nederlandstalig en biedt u de vrije keuze om zelf een iso-bestand van de installatie cd (of dvd) te downloaden, maar kan dit ook automatisch. We kiezen hier voor deze laatste methode. Linux Live USB Creator ondersteunt vele Linux-distributies. Voor een gemiddelde Linux-distributie voldoet een usb-stick van 3 GB of 4 GB. Open Start / Computer en controleer de schijfletter van uw usb-stick. Let op: de stick wordt tijdens de Linux-installatie volledig gewist. Download en installeer Linux Live USB Creator. Plaats een lege usb-stick.

2. Usb-stick maken

Linux Live USB Creator werkt met vijf stappen. Geef bij Stap 1 de schijfletter op van uw usb-stick. Bij Stap 2 kunt u een iso-bestand aanwijzen of een installatie-cd inlezen vanaf uw cd/dvd-speler. Wij kiezen hier voor Download waarna er een dropdownmenu verschijnt. Zoek hierin de gewenste Linux-distributie, bijvoorbeeld Ubuntu, en bevestig met Automatisch. Linux Live USB Creator zoekt naar de snelste downloadserver en vraagt vervolgens waar u het iso-bestand van Ubuntu wilt bewaren. Kies een eenvoudige locatie, bijvoorbeeld uw bureaublad. Als de stick eenmaal gereed is, kunt u het iso-bestand handmatig verwijderen. Plaats nu bij Stap 4 een vinkje bij verberg de gemaakte bestanden op de usb-key, Formatteer usb met FAT32 Linux Live USB Creator en tenslotte bij Linux in Windows opstarten mogelijk maken.

© PXimport

Linux Live USB Creator download en installeert de gewenste Linux-distributie automatisch.

3. Opstarten

Met Linux in Windows opstarten mogelijk maken vindt u straks op de usb-stick een map genaamd VirtualBox. Door hier het bestand Virtualize_This_Key.exe uit te voeren, kunt u Ubuntu ook in Windows starten. Wacht nu geduldig af tot de Ubuntu-iso binnen is en maak de Linux usb-stick met de knop bij Stap 5.

Om uw systeem op te starten vanaf de usb-stick, dient uw computer de usb-stick als eerste opstartmedium te zien. Als dit niet het geval is, zal Windows opstarten van uw harde schijf. Vlak na het ­inschakelen van uw computer krijgt u de mogelijkheid om een tijdelijk opstartmedium te kiezen, bijvoorbeeld door op ESC, F8 of F2 te drukken. Het kan ook zo zijn dat u de BIOS-instellingen van uw computer moet aanpassen. Ook hiervoor is een sneltoets beschikbaar, maar deze verschilt per merk en type computer. Zoek vervolgens naar iets dat lijkt op Boot sequence of Boot priority en zorg ervoor dat de usb als eerste opslagmedium actief wordt.

© PXimport

Linux Live USB Creator installeert eveneens VirtualBox zodat u Linux ook direct in Windows kunt gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten