Lytro Illum - Vergeet wat je wist over fotografie

© PXimport

Lytro Illum - Vergeet wat je wist over fotografie

Geplaatst: 21 januari 2015 - 10:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:12

Redactie Computer!Totaal

Vergeet wat je allemaal wist over fotografie. Light Field camera's zoals deze nieuwe Lytro Illum laten je namelijk compleet nieuwe fotografische avonturen beleven.

De Illum is niet de eerste lichtveldcamera ter wereld. Lichtveldcamera's bestonden al veel eerder in laboratoriumopstellingen. Wel was het Lytro die in 2012 verraste met de allereerste betaalbare consumentenuitvoering van een lichtveldcamera. Nu kon iedereen thuis achteraf in plaats van traditioneel vooraf het ideale scherpstelpunt bepalen. Die allereerste Lytro Illum won wereldwijd een aantal technologieprijzen, maar brak uiteindelijk toch niet door. Lees ook: In 3 stappen online je foto's bewerken.

 

© PXimport

Futuristisch

Dat lag behalve aan de lage resolutie ook aan het futuristische ontwerp. Dat sloot niet echt aan bij het design dat fotografen al tientallen jaren als erg prettig ervaren. Die fout wilde Lytro niet nog een keer maken. Met deze 2.0-versie steeg de resolutie van 11 naar 40 megarays. Omgerekend in een traditioneel plat vlak is dat overigens nog steeds slechts 2450x1634 pixels, ofwel 4 megapixel. De vormgeving bleef futuristisch, maar lijkt in de nieuwe versie veel meer op een traditionele digitale camera. Inclusief grip, zoomobjectief en kantelbaar display.

In deze testopstelling kun je heel mooi zien hoe je, hier met diafragma F 2, het beperkte scherpstelgebied in de opname zelf kunt bepalen.

Het grootste verschil met een gewone digitale camera is natuurlijk de bijzondere sensoropstelling. Een traditionele camera legt een tweedimensionaal beeld vast. Diafragma, sluitertijd en scherpstelling zorgen er samen voor dat de foto op jouw sensor terecht komt. Van het 3D-beeld blijft op je geheugenkaart maar een tweedimensionaal fotografisch beeld over.

 

© PXimport

Miljoenen microlenzen

In een lichtveldcamera zitten achter het objectief en vlak voor de sensor miljoenen microlenzen. De camera scant daardoor niet alleen de plek van je onderwerp, maar ook de richting van het licht dat van je onderwerp af komt. Omdat je onderwerp door dit concept eigenlijk niet door één objectief maar door al die microlenzen wordt opgevangen is het mogelijk om een 'driedimensionaal' beeld op te slaan. Anders dan bij traditionele camera's wordt niet de informatie van elke pixel eenmalig opgeslagen, maar worden van die ene specifieke pixel veel verschillende subpixels gescand, scherp en onscherp.

Door in de Lytro Desktop software voor de F 8 simulatie te kiezen is de scherptediepte in deze opname veel langer.

Het resultaat is geen tweedimensionaal jpeg-bestand, maar een lijvig 55 mb FLR raw-bestand. Daarmee kun je met de Lytro Desktop software achteraf al die data naar een interactief beeld omzetten. Pas dan bepaal je het scherpstelpunt en de scherptediepte. Lytro noemt dat 'living pictures'.

F 2

Diafragmavoorkeuze kent de Illum niet. De camera schiet de beelden altijd met open diafragma. En dat objectief is met F 2 erg lichtsterk. Dat vaste diafragma is nodig, omdat de microlenzen op de sensor precies zijn afgestemd op één diafragma. Met een veranderend diafragma zou het hele lichtveldprincipe bij de Lytro daarom niet werken. Daarom wordt de juiste belichting van je opnames bepaald door je sluitertijd en de iso-waardes. Je kunt wel in de Lytro desktopsoftware de hoeveelheid scherptediepte bepalen, simpelweg door de virtuele diafragmaschuif van F 1 naar F 16 te verschuiven.

 

© PXimport

Verwerken

Voor het bekijken van je opnames volstaat een doorsnee pc, mac, tablet of smartphone. Voor het verwerken van je Illum raw-bestanden gelden wat andere eisen. Zelfs een moderne high-end pc zit zwaar te zwoegen bij het importeren en bewerken van je sessie Illum raw-bestanden.

Nog een kritiekpuntje: de software werkt niet echt intuïtief. En omdat je Illum-beelden niet tweedimensionaal zijn, is het simpelweg wegstempelen van een stofje in de Lytro software helaas nog niet mogelijk. Exporteren en met andere software retoucheren kan via een omweg wel.

Updaten

De software in de Lytro Illum is continu in beweging. Was de camera die we ontvingen nogal traag en buggy, na het updaten van de camerasoftware kreeg hij een klein beetje meer vleugels.

Minder indrukwekkend, maar soms wel net zo nuttig. Iedereen die wel eens een portret heeft geschoten dat net niet scherp was, ziet de mogelijkheden van de Lytro Illum. Je kunt met deze lichtveldtechnologie achteraf de focus erg gemakkelijk aanpassen.

Optimale scherp wordt het niet met de relatief kleine sensor en de gebruikte microlenstechnologie. Sterker nog, de opnames zijn gewoon niet ragscherp. Maar vergelijk deze Illum lichtveldcamera vooral niet met bestaande camera's die je vooral voor prints gebruikt. Deze interactieve lichtveldopnames zijn voor creatieve online doeleinden bedoeld. En daar hebben deze interactieve 2D- en 3D-opnames echt een meerwaarde ten opzichte van de statische prints die we al bijna tweehonderd jaar kennen.

Traditioneel

Gek genoeg is de fotografiewereld een tamelijk traditionele omgeving. En Lytro gooit daar een steen in de vijver. Met de komst van de Lytro-camera's werd al snel gemopperd dat vooraf bepalen van je scherpstelpunt de ultieme stempel van een goede fotograaf was. Maar we lopen lang genoeg mee om te weten dat autofocus in het begin net zo hard werd verguisd. Je kon immers met de hand ook gewoon snel scherpstellen? En dat de resolutie van de allereerste digitale camera's iedereen met een analoge reflex of middenformaat ontzettend hard deed lachen. Inmiddels kunnen sommige reflexen gewoon 15 beelden per seconde scherpstellen en liggen de high-res 36 megapixel resolutie fullframe body's gewoon in de winkel.

 

© PXimport

Conclusie

De Lytro Illum is nog lang niet af, maar het is wel de tweede stap in een erg opwindend avontuur. Een vernieuwd medium met heel veel mogelijkheden. Met een hogere resolutie, grotere sensoren en snellere software zou de lichtveldtechnologie in de toekomst wel eens het verschil kunnen maken tussen een gemiste onscherpe opname en een uitdagende interactieve opname. Twee- of driedimensionaal.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Mooie body

Interface

Lichtveldsensor

Zoomobjectief

Wifi

Kantelbaar scherm

Minpunten

Geen evf

Introductieprijs

Trage software

Conclusie

Lytro Illum ----------- **Prijs** € 1599,- **Sensor** 1/1,2 inch light field sensor, 7,5x10,8 mm, 40 megarays **Resolutie** 2D export 2450x1634 **Lichtgevoeligheid** Iso 80-3200 (en automatisch) **Burstrate** 3 bps **Opnameformaat** Raw (FLR) **Objectief** 30-250 mm (omgerekend naar 35mm) **Zoombereik** 8,3x optische zoom **Scherpstellen** Contrast autofocus, handmatig **LCD-monitor** Beperkt kantelbaar 4 inch lcd touchscreen 384.000 pixels **Gewicht/afmetingen** 940 gram/8,6x14,5x16,6 cm...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000