Make-over voor Windows

| 23 november 2009, 18:01

How To
pagina 1 1 Het inlogscherm, 2 Opstartscherm, 3 Vensters en menu Start, 4 Pictogrammen, Pictogrammen
pagina 2 5 Cursor, 6 Geluiden, Winamp, 7 Screensavers, 8 Programma's, Stardock
pagina 3 9 Sidebar en Gadgets, 10 Windows Live Messenger, 11 Conclusie, Downloadoverzicht

Alles in Windows kan worden aangepast. Daarbij hebben we het niet alleen over de achtergrond en uw inlogafbeelding, ook het inlogscherm, de geluiden, het Start-menu en de pictogrammen kunnen volledig naar uw hand worden gezet. Hiervoor hebt u wel de juiste tools en kennis nodig. We hebben een selectie gemaakt van de handigste programma's en laten u zien hoe u uw computer in een handomdraai een volledig nieuw uiterlijk geeft.

1 Het inlogscherm

Eenvoudig om mee te beginnen is het aanpassen van het inlogscherm. Gebruik hiervoor het gratis programma LogonStudio van Stardock (zie het downloadoverzicht). Via de website www.wincustomize.com kunt u honderden skins downloaden. U moet zich wel eerst gratis registeren. Pak de gedownloade skin uit en start LogonStudio. Klik op de knop Load en open de uitgepakte skin. Kies Apply en de skin wordt toegepast. Let wel op: u wordt eenmalig uitgelogd om het resultaat te bekijken.
Een stapje moeilijker, maar zeker de moeite waard, is het zelf ontwerpen van een skin. In Windows XP klikt u op de knop New. Vul de naam van het ontwerp in, voer uw naam en de overige gegevens in en druk op Create. Vervolgens wordt een standaard-inlogscherm getoond. Hier kunt u vrijwel ieder onderdeel aanpassen, via de werkbalken aan de rechterkant. Vista-gebruikers kunnen alleen een andere achtergrondafbeelding selecteren. Druk op Create en Browse om de achtergrond te selecteren en pas hem toe door op Apply te klikken.

Met LogonStudio past u het inlogvenster van Windows aan.

2 Opstartscherm

Tijdens het opstarten wordt de standaard-Windows-afbeelding getoond. Dit opstartscherm kan worden aangepast met programma's als BootSkin of BootSkin Vista van Stardock. BootSkin is het veiligst. Het programma wijzigt niets aan de Windows-kernel en vormt geen risico voor uw systeem. De Windows XP-versie is geheel gratis. De Windows Vista-versie is eveneens gratis, maar de optie om een eigen skin te maken is daarbij alleen in de betaalde versie beschikbaar. In de XP-versie voegt u skins toe door op File / Import from file te klikken en het bestand te openen. Klik op Apply om de skin toe te passen. In de Vista-versie klikt u op Add new bootskin. Selecteer het .bootskin-bestand en klik op Openen. Pas de skin toe door Apply this skin te kiezen.

Hebt u genoeg van het vertrouwde Windows-opstartscherm? Het aanpassen van dit scherm is een fluitje van een cent.

3 Vensters en menu Start

Het bureaublad, de startbalk en de vensters past u aan met WindowsBlinds 6. Dit is helaas een betaald programma. De gratis sharewareversie houdt het na dertig dagen voor gezien. De volledige versie is zijn geld overigens zeker waard. Met een uitgebreide skin herkent u uw oude Windows-omgeving nauwelijks nog terug. Installeer en open het programma, selecteer het tabblad Look & Feel en het menu Visual Styles. Hier kunt u skins selecteren. Standaard wordt er al een aantal skins meegeleverd. Voeg een extra skin toe door op Add visual styles te klikken en te kiezen voor I want to install the skin from a file on my computer. Open het bestand en selecteer de skin in de menubalk onderin het programma. Sommige skins bevatten ook bureaubladachtergronden en pictogrammen. Een bureaubladachtergrond kunt u met WindowsBlinds toevoegen door naar het tabblad Wallpapers te gaan en op het pictogram met de werkset te klikken. Klik op de knop Add Folder en selecteer de map waarin de achtergrond staat. Klik op OK en Close en selecteer de afbeelding. Klik op Apply changes om de wijziging toe te passen. Het aanpassen van pictogrammen leggen we in de volgende stap uit.

Met Windows Blinds 6 past u vrijwel alle Windows-onderdelen aan.

4 Pictogrammen

Met IcoFX kunt u zelf pictogrammen maken van bijvoorbeeld foto's. Installeer en open het programma. Kies File / Import image en open de afbeelding. Kies de kleurkwaliteit en het formaat dat u wilt gebruiken en klik op OK. Een deel van de afbeelding kan eventueel worden weggelaten door het selectievak te verkleinen. Klik op OK als alles naar wens is. Met Tools kan de afbeelding worden verfraaid. Als het pictogram af is, klikt u op File / Save en geeft u het pictogram een naam.
Het toepassen van pictogrammen in Windows XP gaat als volgt: klik met rechts op het bureaublad en kies Eigenschappen. Open het tabblad Bureaublad en klik op de knop Bureaublad aanpassen. Selecteer het pictogram dat u wilt aanpassen en klik op Ander pictogram. Kies Bladeren en open het pictogrambestand dat u hebt gedownload of hebt gemaakt. Klik op OK om het pictogram toe te passen. In Windows Vista klikt u eveneens met rechts op het bureaublad, maar kiest u voor Persoonlijke instellingen. Selecteer vervolgens de optie Bureaubladpictogrammen wijzigen. Kies Ander pictogram en selecteer het nieuwe pictogram. Wijzig het uiterlijk van een map door met rechts op de map te klikken en te kiezen voor Eigenschappen. Open het tabblad Aanpassen en klik op Ander pictogram / Bladeren. Selecteer het pictogram dat u wilt gebruiken en klik op Openen.
In plaats van losstaande pictogrammen handmatig aan te passen kunt u ook ActiveIcons gebruiken. Met dit programma past u alle pictogrammen, zoals mappen, het Start-menu en Favorieten in een handomdraai aan. Een alternatief is IconPackager, waarmee u complete sets pictogrammen downloadt via WinCustomize en deze in één keer toepast. Zo hoeven niet één voor één alle pictogrammen te worden gewijzigd en toegepast. Helaas hangt er een prijskaartje aan dit pakket, van ongeveer vijftien euro.

IcoFX tovert foto's in een handomdraai om in een pictogram.

Met ActiveIcons past u gemakkelijk en snel pictogrammen aan.

Pictogrammen

Wilt u niet teveel tijd besteden aan het maken van pictogrammen, dan kunt u ook kant-en-klare pictogrammen downloaden. Op websites als www.crystalxp.net en www.wincustomize.com vindt u tal van fraaie pictogrammen. Gebruik 'Windows Icons' als zoekterm.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...