Onmisbare Photoshop-kennis (deel 4)

| 29 mei 2009, 10:00

How To

Fotobewerkingspakketten worden door de fabrikanten geroemd vanwege hun 'veelzijdigheid' en bieden'tal van mogelijkheden'. Veelzijdigheid is helaas vaak ook synoniem voor ingewikkeld. In deze workshop zetten we daarom deze keer op een rij wat u in ieder geval moet weten over digitale fotobewerking. Met andere woorden: onmisbare tips voor iedere Photoshopper!

Dit artikel bevat 5 delen:

- Deel 1: Onmisbare Photoshop-kennis (deel 1)
- Deel 2: Onmisbare Photoshop-kennis (deel 2)
- Deel 3: Onmisbare Photoshop-kennis (deel 3)
- Deel 4: Onmisbare Photoshop-kennis (dit artikel)
- Deel 5: Onmisbare Photoshop-kennis (deel 5)

Doordrukken en tegenhouden

Soms wilt u de kleuren of de helderheid niet in zijn geheel verbeteren, maar alleen bepaalde elementen. De digitale fotobewerkingsprogramma’s doen daarvoor beroep op ouderwetse technieken uit de donker kamer zoals Doordrukken (Burn) en Tegenhouden (Dodge). Bij dezelfde groep knoppen zit het gereedschap Verzadiging waarmee u elementen uit de foto meer kleur kunt geven. U kunt de tool Verzadiging gebruiken om bepaalde kleuren te verzachten.

Deze drie gereedschappen werken volgens hetzelfde principe. Eerst selecteert u bijvoorbeeld het gereedschap Doordrukken en daarna kiest u een penseelgrootte in de optiebalk. Doordrukken gebruikt u om kleuren donkerder te maken. Het beste werkt u met een penseel met zachte randen. Kies achter Afmetingen de dikte van het penseel. Achter Bereik vult u in of u de schaduwen, hooglichten of middentonen wil doordrukken. De optie Belichting geeft de sterkte aan waarmee het licht in de foto wordt aangepast.

Bij deze drie tools moet u opletten dat u in het vak Belichting geen waarden boven de 20% ingeeft. U doet er verstandig aan om enkele keren met het gereedschap over dezelfde zone te gaan. Zoom flink in. Klik en sleep over de gebieden die u wilt bewerken. In deze foto vinden we de kleur van het lichaam te rood. Daarom gebruiken we het gereedschap Verzadiging (Sponge) en in de optiebalk duiden we de modus Minder verzadigen (Desaturate) aan.

Echt witte, dichtgelopen delen (door teveel overbelichting) kunt u onmogelijk verbeteren met Doordrukken. Deze delen blijven wit of zullen zelfs een lichtroze kleur krijgen. Het is bovendien altijd een goed idee om deze bewerking uit te voeren op een gedupliceerde laag. Wanneer u dan tot de slotsom komt dat u net iets teveel met dit trio hebt gewerkt, kunt u de dekking van de bovenste laag verlagen en op die manier het effect afzwakken.


Overbelichting corrigeren

Wanneer een opname echt overbelicht is, controleert u eerst de helderheid en het contrast. Hiervoor gaat u in Elements naar Verbeteren / Belichting aanpassen / Helderheid en contrast. In Photoshop is dat Afbeelding / Aanpassingen / Helderheid en contrast (Brightness/Contrast). Vink de optie Voorvertoning aan. U kunt de helderheid iets verlagen en het contrast verhogen.

Niet tevreden over het resultaat? Open Lagen met Weergave / Lagen. Dupliceer de laag Achtergrond met Laag / Laag dupliceren of sleep deze laag in het palet Lagen op de knop Maak nieuwe laag. Klik op de bovenste laag zodat die actief wordt en wijzig in het palet Lagen de overvloeimodus die standaard op Normaal staat in Vermenigvuldigen (Multiply).

De overvloeimodus Vermenigvuldigen geeft hetzelfde effect als wanneer u twee dezelfde dia’s over elkaar tegen het licht zou houden. Door de mengmodus Vermenigvuldigen wordt de foto steeds donkerder. Wanneer het resultaat iets te overdreven lijkt, moet u op de laatste laag de dekking verlagen om de belichting correct af te stemmen. En ten slotte voegt u de lagen samen met Laag / Eén laag maken.De reacties worden ingeladen, een moment geduld...