Photoshop een foto in een kerstbal

| 23 december 2009, 14:31

How To

Wilt u dit jaar een origineel, zelfgemaakt kersttafereeltje op uw website publiceren of naar uw vrienden en familieleden sturen? Wat denkt u van een kerstbal met een foto van uzelf of uw oogappel erin? Wij leggen u uit hoe u aan de hand van vier eenvoudige stappen te werk gaat. We gebruiken Adobe Photoshop Elements 9. In een oudere versie of ander fotobewerkingsprogramma werkt het ongeveer hetzelfde.

1. Kerstbal downloaden

U hebt drie foto’s nodig. Omdat het door allerlei reflecties erg moeilijk is om een kerstbal perfect te fotograferen, gebruiken we in dit geval een bestaande foto van de Stock.XCHNG-website. Ook de achtergrond zullen we hier downloaden. Surf naar sxc.hu. U kunt hier gratis foto’s in hoge resolutie downloaden, nadat u zich hebt geregistreerd. Klik op Sign Up!, kies een gebruikersnaam en wachtwoord, voer nog even uw persoonlijke gegevens in en plaats een vinkje naast I Agree with the terms en klik vervolgens op Submit. Enkele ogenblikken later ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Klik hierop om uw account te activeren. Wij kozen voor dit artikel deze rode kerstbal. Als u op de afbeelding klikt, wordt de afbeelding in hoge resolutie geladen. Kies in het rechtermuisknopmenu Afbeelding opslaan als en bewaar de foto op een bestandslocatie naar keuze. Kies vervolgens ook een achtergrond en sla deze op dezelfde manier op. Wij kozen deze afbeelding. We willen onze kerstbal met foto later namelijk aan deze tak hangen, in plaats van de getoonde kerstbal.

Via de website Stock.XCHNG kunt u helemaal gratis een mooie rode kerstbal downloaden.

2. Object ‘vrijstaand’ maken

Indien u een foto van uzelf of uw kroost hebt op een witte of andere effen achtergrond, moet u zeker deze foto kiezen. Dat bespaart u heel wat werk. Hebt u geen mooie foto met een effen achtergrond? Geen probleem, dan gaan we de achtergrond netjes weghalen (in vakjargon heet dat een object ‘vrijstaand’ maken). Open uw fotobewerkingsprogramma (wij gebruiken Photoshop Elements 9, maar oudere versies werken ook) en open de foto die u wenst te gebruiken via Bestand / Openen. Dubbelklik in het lagenpallet op Achtergrond om de afbeelding om te zetten naar Laag 0 en bevestig met OK. Neem vervolgens het selectiekader en selecteer grofweg de achtergrond die u niet nodig hebt. Gebruik de Delete-toets om de achtergrond te verwijderen. Herhaal zo vaak als nodig. Zoom vervolgens voldoende goed in en kies de Toverstaf. Stel de Verdraagzaamheid (dit heet Tolerance is Engelstalige versies) niet te hoog in, 15 bijvoorbeeld, en selecteer de achtergrond die u wenst te verwijderen. Houdt de Shift-toets ingedrukt om méér te selecteren en verwijder de achtergrond met de Delete-toets. Gebruik eventueel de tool Snelle selectie om de resterende achtergrond netjes te verwijderen. Let op, dit is precisiewerk. Hoe meer tijd u hierin stopt, hoe mooier het resultaat.

U moet eerst uw object helemaal losmaken van de achtergrond.

3. Foto in kerstbal

Open nu ook de rode kerstbal die u gedownload hebt via sxc.hu via Bestand / Openen. Maak van de achtergrondlaag Laag 0 door te dubbelklikken in het lagenpallet en vervolgens op OK te klikken. Selecteer de Toverstaf en stel de Verdraagzaamheid in op 12. Selecteer de witte achtergrond én het wit in het midden van een ophanghaakje en verwijder de achtergrond met de Delete-toets. Selecteer de Toverstaf, stel de Verdraagzaamheid in op 60 en selecteer alles wat rood is in de kerstbal. Houdt Shift-toets ingedrukt om meer te selecteren. Gebruik Ctrl+C om de selectie naar het klembord te kopiëren en vervolgens Ctrl+V om de selectie in een nieuwe laag te plakken, Laag 1. Ga nu terug naar de foto van uzelf of uw kind, selecteer het verplaatsingsgereedschap en sleep de foto naar de kerstbalfoto. Deze komt nu in een aparte laag te staan, Laag 2. Schaal de foto eventueel door de hoeken te verslepen en plaats de foto op de juiste positie. Kies nu Filter / Vervormen / Bol en stel het percentage naar wens in, bijvoorbeeld 50%. Plaats Laag 2 tussen Laag 0 en Laag 1 in het lagenvenster door de laag te verslepen. Pas de dekking van Laag 1 aan tot ongeveer 50%.

Ziezo, de foto zit al in de kerstbal.

4. Finishing touch

Klaar? Selecteer de drie lagen met ingedrukte Shift-toets en klik op het ‘symbool met de keten’ om de lagen aan elkaar te koppelen. Open vervolgens de achtergrondfoto die u in stap 1 gedownload hebt via Bestand / Openen. Kies het verplaatsingsgereedschap in de balk en sleep de kerstbal (en daarmee de aan deze laag gekoppelde foto) naar de achtergrondfoto. Omdat de achtergrondfoto kleiner is, moet de kerstbalfoto geschaald worden. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+T en stel zowel de breedte als hoogte bovenaan in de balk in op hetzelfde percentage, in ons geval 9%. Bevestig met Enter en verplaats de foto naar de juiste positie, bovenop de andere kerstbal. Loopt het touwtje van de kerstbal nog niet zoals het zou moeten? Selecteer het ronde selectiekader en maak in Laag 0 net boven het ophanghaakje een cirkeltje van ongeveer dezelfde grootte. Houdt de Shift-toets ingedrukt om een perfecte cirkel te maken. Kopieer de selectie (Ctrl+C) en plak ze vervolgens in een nieuwe laag (Ctrl+V). Selecteer het gereedschap Verplaatsen en verplaats het cirkeltje nu in het ophanghaakje en versleep de hoeken om de afmetingen aan te passen. Indien gewenst kunt u nog een kerstboodschap toevoegen. Selecteer het gereedschap Tekst, kies een lettertype en stel de grootte in op bijvoorbeeld 72 punten.

De kleurrijke achtergrond maakt uw kersttafereeltje helemaal af.

Dit artikel is op 30 november 2010 bijgewerkt.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...