Popcorn Hour

| 17 juni 2008, 11:25

Review

Mediaspelers zijn er in allerlei soorten en maten met bijbehorende prijskaartjes. Rond de 100 euro zijn de simpelste spelers verkrijgbaar met een usb-aansluiting. Wie op zoek is naar een speler met een netwerkpoort en HD-ondersteuning, ziet de prijs al snel oplopen tot ruim 300 euro voor bijvoorbeeld de TViX 4100. De Popcorn Hour Networked Media Tank (NMT) is een goed alternatief.

De ultieme mediaspeler

Mediaspelers zijn er in allerlei soorten en maten met bijbehorende prijskaartjes. Rond de 100 euro zijn de simpelste spelers verkrijgbaar met een usb-aansluiting. Wie op zoek is naar een speler met een netwerkpoort en HD-ondersteuning, ziet de prijs al snel oplopen tot ruim 300 euro voor bijvoorbeeld de TViX 4100. De Popcorn Hour Networked Media Tank (NMT) is relatief goedkoop en biedt functies waar de meeste andere spelers alleen maar van kunnen dromen…

Sigma SMP8635

De Popcorn Hour is opgebouwd rond de Secure Media Processor-chip van Sigma Designs, de SMP8635. Deze chip vormt het hart van de speler en zorgt voor het gros van de functionaliteit. Die mogelijkheden zijn indrukwekkend. HD-beeld tot 1080p en ondersteuning voor alle denkbare mediacontainers en codecs. Dat betekent in de praktijk dat zo ongeveer ieder formaat dat u op internet kunt vinden, af te spelen is op de NMT A-100. Dat gaat echter niet in alle gevallen zonder slag of stoot. De speler hapert soms en weigert dan films af te spelen. De enige wijze om de A-100 weer in het gareel te krijgen, is door de voeding er even uit te trekken.

Bronnen

Een van de grootste pluspunten is dat het niet uitmaakt waar de af te spelen content staat. Om er maar eens een paar te noemen: NAS, gedeelde mappen, YouTube, Google Video, externe harde schijven, geheugensticks, maar ook bijvoorbeeld UPnP AV-servers of de optionele interne harde schijf. De A-100 voorziet in een aansluiting voor een IDE harde schijf, maar door de open constructie verandert de volledig stille mediaspeler dan wel in een flinke herriemaker. Het geluidsniveau is uiteraard afhankelijk van de schijf die u kiest, maar goed hoorbaar zal deze zeker zijn.

Data overpompen gaat tergend langzaam, maar dat is de schuld van de Sigma-chip. Met een snelheid van ongeveer 3,5 MB/sec duurt het kopiëren van 1 GB bijna 5 minuten. Even snel een HD-film overzetten kunt u dus wel vergeten. Een beter alternatief is streamen vanaf uw computer met myihome-software, die u via de website van de fabrikant (www.popcornhour.com) kunt downloaden.


De myihome-software is gratis te downloaden.

Ondersteuning

Met de specificaties van de Popcorn Hour kunnen we makkelijk een pagina vullen. Hij ondersteunt werkelijk bijna alles. Zo ongeveer iedere mpeg1/2- of 4-variant is af te spelen, maar ook bekende Windows formaten als asf, wmv en avi. Daarnaast kan de Popcorn Hour overweg kunnen met vob, ifo en images als iso. De meeste HD-films worden aangeboden in wmv HD-formaat of met de mkv-extensie. Een volledig overzicht van alle ondersteunde formaten vindt u op de website van Popcorn Hour.

Bediening

Wie aan de slag wil met het apparaat en de meegeleverde afstandsbediening, moet eerst flink de mouwen opstropen. De handleiding is summier en bevat storende fouten. Zo moeten netwerkbronnen eerst aan de instellingen worden toegevoegd voordat u kunt bladeren door de inhoud. Verder verschilt niet alleen de snelheid van de dataoverdracht per bron, maar geldt dit ook voor de functies. Iso-images zijn wel af te spelen als ze op de harde schijf staan, maar weer niet met de myihome-software.

Bediening op afstand is mogelijk door met uw browser naar het ip-adres van de A-100 op poort 8088 te surfen. Opmerkelijk genoeg is deze informatie wel terug te vinden op het forum, maar niet in de snelstarthandleiding. Op hetzelfde forum wordt ook duidelijk dat het wachtwoord voor FTP ‘1234’ is in plaats van ‘ftpuser’, zoals de handleiding vermeldt.
Overigens veranderen de functies in snel tempo, door de elkaar rap opvolgende nieuwe firmware-versies.

Afspelen

De bediening mag dan even puzzelwerk zijn, hebt u eenmaal door hoe alles werkt, dan ontpopt de Popcorn Hour zich tot een veelzijdig apparaat dat u veel werk uit handen neemt. Ondertitels worden automatisch opgepikt, zelfs voor Matroska-containers, en ook bij dvd’s hoeft u niet op zoek naar het juiste startbestand. Verder hebt u volledige menuondersteuning en worden images – mits van een geschikte bron – auto­matisch geladen. Op wat kleine uitzonderingen na verloopt het afspelen probleemloos, waarbij we onder de indruk zijn van de beeldkwaliteit. Zeker op maximale kwaliteit moet de Popcorn Hour er hard aan trekken, maar dat levert geen enkel probleem op. Zelfs niet als we op de achtergrond nog een film naar de harde schijf kopiëren.

Webdiensten

Naast de mediabronnen en de instellingen vormen de webdiensten het derde hoofdonderdeel in het menu. Sommige diensten werken erg goed, terwijl anderen te wensen over­laten. Zo konden we weliswaar films bekijken op de bekende internetsite Metacafe, maar haperde het geluid. Inloggen op een Flickr-album is niet moeilijk, maar de ‘zaptijd’ tussen twee foto’s is wel erg groot. SayaTV, een videodienst met hoofdzakelijk Aziatische zenders, werkt dan weer vlekkeloos. Een uitkomst is verder de prima BitTorrent-dienst.


Het staat niet in de handleiding, maar de NMT A-100 beschikt ook over een webinterface.

Minpunten

Met zoveel pluspunten en een aantrekkelijke prijs is het duidelijk waarom iedereen zo enthousiast is over de Popcorn Hour. Toch is het rijtje nadelen niet aan de korte kant. Het belangrijkste is dat het product nog niet helemaal af is en rare fouten bevat. Beeldverhoudingen worden niet altijd op de juiste wijze weergegeven en als we bekeken films willen verwijderen, kregen we regelmatig een Permission Denied-foutmelding voorgeschoteld. Vele van deze problemen zijn al onderkend op het ondersteuningsforum en worden naar verwachting de komende versies opgelost.

De leuke dingen

Weinig documentatie betekent dat je iedere keer nieuwe dingen ontdekt. Dat het aansluiten van een fototoestel op de usb-poort ervoor zorgt dat we foto’s kunnen bekijken, is geen al te grote verrassing. Maar dat het aansluiten van een losse dvd-speler of een toetsenbord ook mogelijk is, is dat wel.
De ontwikkelaars van Popcorn Hour discussiëren vrolijk mee in de supportforums en komen regelmatig op de proppen met nieuwe toepassingen, variërend van simpele dingen als het weergeven van ondertitels in een ander font tot streamen van live HD-content, waar momenteel hard aan wordt gewerkt.


Ook Bittorrent wordt ondersteund.

Conclusie

De Popcorn Hour kent nog heel wat ruwe kantjes, maar wie daar doorheen kijkt, haalt een mediaspeler in huis die wat mogelijkheden en kwaliteit betreft nog geen gelijke kent. De prijs mag in Nederland dan wel tot absurde hoogte zijn gestegen, de NMT A-100 is nog steeds goedkoper dan vergelijkbare apparaten die vaak veel minder mogelijkheden bieden.Popcorn Hour Networked Media Tank A-100
Prijs € 249,-
Capaciteit Schijf is optioneel
Info Rhisc
Oordeel 8/10

Pluspunten
Zeer brede mediaondersteuning
Hoge kwaliteit
Veel leuke functies
Minpunten
Bevat nog bugs
Zeer duur in Nederland

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...