© PXimport

Print met vaste inkt!

Geplaatst: 12 januari 2015 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Heb je weleens gehoord van 'vaste inkt'? Dit is een alternatief voor traditionele inkjet- en laserprinters. De afdrukken zijn prachtig en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij traditionele printers. Omdat er geen aparte cartridges nodig zijn, is het ook beter voor het milieu. Hoe zit dat?

Vaste inkt, in het Engels 'Solid Ink' genoemd, bestaat uit geharde, waterloze inkt. Je kunt het vergelijken met was. Deze was produceert zeer heldere, levendige kleuren met een glossy laagje en afdrukken zien er daardoor bijzonder goed uit. De inkt is lang houdbaar, ook als de printer gedurende lange tijd niet gebruikt wordt. Dat komt omdat het smelten en stollen voor dit type inkt een normaal proces is - in tegenstelling tot inkjet is er geen sprake van uitdroging. Ook heeft vaste inkt geen last van het doorlopen van inkt of het veroorzaken van papierkrulling.

 

© PXimport

Lagere kosten

Maar de afdrukkwaliteit en de houdbaarheid zijn niet de enige pluspunten. Printers met vaste inkt zorgen voor aanzienlijk lagere kosten. Dit komt ten eerste doordat een dergelijk printsysteem minder bewegende onderdelen vereist en daardoor zorgt voor minder onderhoudskosten. Ten tweede is de inkt zelf ook goedkoper, zeker in vergelijking met toner. De besparing kan oplopen tot 70% van de kleurenpagina's die je dagelijks print. Dat is lastig te overtreffen.

Beter voor het milieu

Vaste-inktsticks produceren tot 90% minder printafval doordat er geen losse cartridges nodig zijn. Wanneer de inkt op is, blijft er niets over, er hoeft dus ook niets gerecycled te worden, wat veel beter is voor het milieu in vergelijking met andere printsystemen. Daarnaast krijg je een mooi resultaat op gerecycled papier omdat de inkt niet in het papier trekt maar er 'op' blijft liggen. Dat is ook goed voor het milieu.

 

© PXimport

Historie

Vaste-inkttechnologie werd in begin jaren negentig bedacht door Tektronix om klachten van klanten over de hoge kosten van kleurenafdrukken aan te pakken. Tektronix is nu een onderdeel van Xerox, dat als enige ter wereld het recht heeft om printers met vaste inkt te produceren.

 

© PXimport

Samenvattend

Hoewel vaste-inkttechnologie oorspronkelijk voor de grafische-kunstmarkt werd ontwikkeld, vonden kantoorgebruikers het al snel aantrekkelijk vanwege de lage kosten en het gebruiksgemak. Momenteel zijn er meer dan 1 miljoen vaste-inktprinters verkocht, waarmee jaarlijks meer dan 6 miljard pagina's worden geprint. Vaste inkt wordt in verschillende printers van Xerox gebruikt, variërend van A4- tot met A3-multifunctionals. Je vindt deze innovatieve technologie onder andere terug in de ColorQube- en Phaser-serie.

 

© PXimport

Meer weten? Ga naar de website van Xerox.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Xerox en geschreven door Peter Visser. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000