© PXimport

Review: Acer Iconia Tab W510

Geplaatst: 12 maart 2013 - 14:01

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Evi Maquoi

Acer heeft een uitgebreid gamma Windows 8-producten op de markt gebracht. Naast een reeks all-in-one-desktops, laptops en ultrabooks, lanceert Acer ook de Iconia Tab W510. Dit hybride toestel fungeert als Windows 8-tablet, maar dankzij het meegeleverde toetsenborddock tover je het in een handomdraai om tot compacte notebook. Wij zijn benieuwd of dat prettig werkt.

De Iconia Tab W510 is een breedbeeld 10,1 inch-tablet met Windows 8 als besturingssysteem. Onder de lichtgrijze plastic behuizing zit een Intel Atom dualcore-processor van 1,80 GHz, 2 GB RAM, 32 GB flashgeheugen (waarvan 14,8 GB vrij is voor de gebruiker), bluetooth 4.0 en wifi.

De gebruikte Atom is geen bijzonder krachtige processor, maar wel een die voldoet aan de x86-architectuur. Hierdoor kan een normale versie van Windows 8 gebruikt worden en zit je niet vast aan de aangepaste RT-versie voor ARM-processors. Het voordeel hiervan is dat je reeds bestaande Windows-programma’s op het bureaublad kan installeren, iets dat bij Windows RT niet kan. De tablet zelf heeft een ingebouwde lithium-polymeer-accu van 3540 mAh, goed voor zo’n negen uur intensief gebruik. Acer koos voor een plastic behuizing waarvan de bouwkwaliteit prima is.

De tablet heeft een lichtgrijze plastic achterzijde en een witte plastic rand. In deze rand zitten alle knoppen en aansluitingen weggewerkt. De Iconia Tab W510 beschikt over een microHDMI-poort, een micro-usb-aansluiting en een kaartslot voor microSD. De micro-usb-aansluiting is met een meegeleverd kabeltje te gebruiken als normale usb-poort.

Aan de bovenzijde van de tablet zit nog een 3,5mm-audio-aansluiting, een knop om schermrotatie te vergrendelen en een aan/uit-schakelaar. De luidsprekers zitten aan de linker- en rechterzijkanten. De bouwkwaliteit van de tablet is degelijk. Aan de achterzijde van de tablet zit een 8megapixel-camera met led-flitser en vooraan is een 2megapixel-camera aanwezig. De Iconia Tab W510 weegt netto iets meer dan een halve kilogram en is daarmee bijna honderd gram lichter dan een iPad.

 

© PXimport

De Iconia Tab W510 voelt een stuk lichter aan dan andere tablets van hetzelfde formaat.

Helder IPS-scherm

Het 10,1 inch-breedbeeldscherm waarvan de toplaag vervaardigd is uit Gorilla Glass, toont erg mooie resultaten. Ook al is de resolutie van 1366 x 768 pixels niet echt vooruitstrevend, de helderheid van dit scherm is top. Het Full HD-scherm heeft een grote inkijkhoek van 178 graden en is prettig om naar te kijken.

Naast de tablet vind je in de doos een toetsenbord met ingebouwde accu. Het ontwerp hiervan is in ieder geval niet spraakmakend. Voornamelijk het hechtmechanisme kan volgens ons een stuk mooier. Door een andere kleur en een ander materiaal te gebruiken voor het mechanisme, wordt dit naar onze smaak net wat teveel benadrukt. Iets meer subtiliteit was hier op zijn plaats geweest.

Gedockt doet de Iconia Tab W510 ons terugdenken aan een netbook van vijf jaar geleden. Omdat de capaciteit van de ingebouwde accu dezelfde is als die van de tablet, verdubbel je de gebruiksduur tot achttien uur wanneer je de tablet dockt. Dat kan erg handig zijn op lange werkdagen. Het docken verloopt dankzij grote geleiders soepel. Om de tablet vervolgens los te koppelen, gebruik je een ontgrendelknopje waarna je de tablet weer los kan trekken. Ook goed om weten: aangezien je de tablet tot 295 graden kan draaien, kan het toetsenbord ook dienstdoen als standaard voor je tablet.

 

© PXimport

Het koppelen van toetsenbord en tablet verloopt erg eenvoudig.

Het toetsenbord is voorzien van witte plastic toetsen en een klein trackpad. De toetsen zijn klein en dat typt niet altijd even lekker. Wel handig zijn de aangepaste functietoetsen om bijvoorbeeld de vliegtuigstand te activeren of aanraking uit te schakelen. Het toetsenbord is verder nog voorzien van een usb 2.0-poort om randapparatuur aan te sluiten. Een slot voor SD-kaarten ontbreekt en het trackpad is erg basic en kan helaas niet met multitouch-gebaren overweg.

Over de bouwkwaliteit van het toetsenbord zijn we een stuk minder enthousiast dan over de tablet. Het toetsenbord is – wellicht door de ingebouwde batterij – erg zwaar en voelt door het gebruikte kunststof goedkoop aan. Het mechanisme om tablet en toetsenbord te koppelen is sterk, maar ietwat stug. Bovendien wiebelt de tablet net iets teveel wanneer je de Iconia Tab W510 met dock gebruikt. Niet ideaal voor treinreizigers dus. Wel positief is dat er aan de onderzijde van het toetsenbord tussen het plastic twee rubberen strips verwerkt zijn voor grip en om krassen op een tafelblad te voorkomen.

 

© PXimport

Standaard nodig? Gebruik het toetsenbord.

Prestaties

Werken op de Iconia Tab W510 is prettig. Apps openen vlot en vloeiend, de camera levert mooie foto’s en de speakers zijn van behoorlijk goede kwaliteit, alhoewel ze niet heel luid kunnen. De combinatie van Windows 8 als volwaardig besturingssysteem, een helder aanraakscherm en een toetsenborddock, zal door heel wat mensen bejubeld worden. De responstijden zijn snel en de thuisknop werkt aardig. We vonden wel dat het roteren van een beeld een stuk langer duurt dan bij de gemiddelde Android-tablet of iPad.

Voor de mensen die van cijfers houden hebben we de Acer Iconia W510 ook getest met de benchmarksoftware PCMark7 Pro van Futuremark. De score van 1301 punten is zoals verwacht door de Atom-processor, niet heel hoog. Het maakt duidelijk dat de tablet geen volwaardige vervanger is voor een notebook om bijvoorbeeld intensief beelden te bewerken.

Windows 8 bevat een mogelijkheid om het besturingssysteem helemaal leeg te maken zoals we van bijvoorbeeld een iPad of Android-tablet gewend zijn. Deze optie werkt echter niet omdat Windows meldt dat er bestanden ontbreken. Acer heeft in verband met ruimtegebrek op de 32GB-uitvoering bedacht dat herstellen moet via meegeleverde dvd’s. Hier heb je een losse dvd-speler voor nodig, en je moet de opstartvolgorde veranderen in de EFI-BIOS (volumeknop omlaag ingedrukt houden tijdens opstarten). Erg omslachtig dus.

Conclusie

Een tablet met toetsenborddock is een mooi concept, maar maakt het lastiger het product te beoordelen. Acer geeft voor vijfhonderd euro met het toetsenbord behoorlijk wat functionaliteit, maar het toetsenbord en het design hadden meer aandacht moeten krijgen. De losse tablet is wel fraai vormgegeven. De grootste troeven zijn het prima scherm en de complete Windows 8-ervaring. Het is erg jammer dat er geen 3G-versie beschikbaar is.

Acer Iconia Tab W510

Prijs € 499,-

Scherm 10,1 inch IPS-scherm (1366 x 768)

Processor Intel Atom Z2760 (dualcore 1,80 GHz)

Intern geheugen 2 GB DDR2 RAM

Opslaggeheugen 32 GB (29 GB beschikbaar) en uitbreidbaar met microSD-kaart

Camera’s 8 megapixel / 2 megapixel

Afmetingen 9,9 x 187 x 259 mm

Gewicht 566 gram / 1253 gram (met toetsenbord)

Communicatie Wifi 802.11 a/g/n, bluetooth 4.0

Accu 3540 mAh + 3540 mAh in toetsenbord

Pluspunten

32 GB SSD

Helder scherm

Batterij

Minpunten

Materiaalgebruik

Oubollige netbooklook

Herstellen omslachtig

SCORE 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten