Review: Dell XPS 13 Developer Edition

© PXimport

Review: Dell XPS 13 Developer Edition

Geplaatst: 21 juli 2013 - 04:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Joris Peterse

Ultrabooks werden geïntroduceerd als het wondermiddel om de pc-markt uit het slop te trekken. Consumenten moesten verleid worden met krachtige hardware en oogstrelend design, wat ervoor zorgde dat het prijskaartje ook ‘ultra’ werd. Maar het concept sloeg nooit aan en de komst van Windows 8 gaf ook niet de gehoopte opleving van de computermarkt. De Dell XPS 13 ultrabook is al een tijdje verkrijgbaar, maar werd onlangs ook als Developer Edition op de markt gezet. Het verschil? Windows heeft plaatsgemaakt voor Ubuntu.

Ultrabooks zijn niet alleen zo duur vanwege de specs en het materiaal dat gebruikt wordt. Ook de Windows-licentie kost een smak geld. Door de ultrabook te leveren met het opensource-besturingssysteem Ubuntu worden kosten gedrukt. Helaas valt het in praktijk wat tegen. De Developer Edition is maar zo’n dertig euro goedkoper. Ook is het pijnlijk duidelijk dat Dell in deze notebook enkel Windows heeft vervangen door Ubuntu. Zelfs de Windows-toets is nog aanwezig op het toetsenbord.

 

© PXimport

Ontbrekende Windows-programma’s kan je alsnog draaien via Wine.

Beperkte doelgroep

Ubuntu heeft geen hoge systeemeisen, dus een 3,1 GHz Core i7-processor met 8 GB werkgeheugen is werkelijk overdreven (700 MHz Celeron met 512 MB geheugen is voldoende). Alhoewel, je houdt zo wel veel systeemcapaciteit over voor zwaardere taken zoals het draaien van virtuele machines, foto- en videobewerking of zelfs games, aangezien Steam nu ook beschikbaar is. Toch hadden we liever een lagere prijs gezien met iets lagere specs, zodat het een breder publiek aanspreekt dan de ‘ontwikkelaars’.

Met een lagere prijs wordt de ultrabook namelijk ook interessanter voor nieuwsgierigen voor Ubuntu of consumenten die al over een Windows-licentie beschikken en die willen gebruiken voor hun nieuwe apparaat, aangezien vrijwel iedere laptop standaard wordt geleverd met een voorgeïnstalleerde versie van Windows.

Uiteraard draait Ubuntu als een zonnetje en zorgt de aanwezige SSD dat je binnen enkele seconden aan de slag kan (wij klokten er tien) en ook de helderheid van het scherm is het vermelden waard. Het aanwezige softwarecentrum (de App Store van Ubuntu) heeft een prima aanbod en ook cloudopslag wordt aangeboden met Ubuntu One. Kortom, de XPS 13 Developer Edition is een krachtig, veelzijdig werkpaard, dat helaas weinig mensen zal aanspreken.

 

© PXimport

Het softwarecentrum is een overzichtelijke bron voor je programma’s.

Dell XPS 13 Developer Edition

Prijs € 1099,-

Processor Intel Core i7-3537U

Geheugen 8 GB DDR 3

Grafisch Intel HD 4000

Scherm 13,3 inch (1366 x 768)

Opslag 256 GB SSD

Aansluitingen 2x usb 3.0, mini DisplayPort, headsetaansluiting

Draadloos 802.11a/g/n, bluetooth 3.0

Webcam 1,3 megapixel

Afmetingen 31,6 x 20,5 x 1,8 cm

Gewicht 1,36 kg

Pluspunten

Helder scherm

OS neemt weinig systeemcapaciteit in

Minpunten

Prijs

Functieloze Windows-toets

SCORE 6/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten