© PXimport

Review: Harman Kardon BDS 477

Geplaatst: 25 januari 2013 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:07

Elmar Rekers

Harman Kardon levert met de gloednieuwe BDS 477 een all-in-one oplossing voor al onze audio- en videobehoeftes. Het prijskaartje van zo’n 1350 euro liegt er echter niet om, en dus aan ons de schone taak om dit prachtige 2.1 setje aan een grondige praktijktest te onderwerpen.

Een 3D Blu-ray-ondersteuning, Bluetooth streaming, DLNA, Dolby TrueHD, Apple AirPlay, DTS-HD, je kunt het zo gek niet bedenken of de BDS 477 biedt het. Deze nieuwe 2.1 set van Harman Kardon beschikt dan ook over alle ingrediënten om dé ideale audio-/videohub voor je huiskamer te worden. Of de set zijn hoge aanschafprijs ook daadwerkelijk waard is, hangt volledig af van jouw persoonlijke criteria. De BDS 477 laat namelijk wel een aantal kleine steekjes vallen.

Snel geïnstalleerd

Het installeren van de set gaat, zoals we inmiddels van de fabrikant gewend zijn, kinderlijk eenvoudig. De verschillende onderdelen zijn met zorg ingepakt, en alle benodigde kabels, hulpstukken en wandbeugels worden netjes meegeleverd. Net als bij de vorige generatie thuisbioscoopsystemen van Harman kan je ook hier weer de audiokabels mooi wegwerken in de voet van de speakers. Een zeer elegante oplossing.

Eenmaal geïnstalleerd en aangesloten op je 3D HD-tv, is het tijd om de vele facetten van de BDS-set te gaan uitpluizen. Een ontdekkingsreis die voor zowel oren als ogen een genot zal zijn. Het menu waarmee je door het systeem wandelt is overigens volledig in het Nederlands en overzichtelijk. Daarbij levert Harman Kardon een stijlvolle afstandsbediening mee die niet alleen prettig in gebruik is, maar ook deels programmeerbaar.

Tijdloos design

Harman Kardon lijkt met deze nieuwe generatie BDS-systemen een nagenoeg perfecte balans te hebben gevonden tussen design en kwaliteit. Zowel de twee speakers als de subwoofer voelen zwaar en degelijk aan, en de Blu-ray-receiver (los verkrijgbaar als de BDS 277) is wat dunner dan die van voorgaande versies. Doordat de ronde navigatieknop aan de voorkant van de speler nu de gehele hoogte beslaat, heeft de set een zeer modern (maar tijdloos) uiterlijk gekregen. Wij zouden er dan ook geen enkel probleem mee hebben om de 477 een prominente plek in onze woonkamer te geven.

© PXimport

Door het tijdloze design zal de BDS 477 in menig huiskamer tot zijn recht komen.

Qua aansluitmogelijkheden is de BDS 477 goed bedeeld. Een grote plus is bijvoorbeeld dat je drie hdmi-bronnen op de receiver kunt aansluiten (en één audioretourkanaal), waardoor je het totale aantal beschikbare poorten voor je tv dus flink uitbreidt. Waar je jouw digitale muziek ook hebt opgeslagen, de kans is groot dat de set het moeiteloos afspeelt. Via usb sluit je eenvoudig externe opslagmedia aan, via AirPlay stream je content van je iPhone of iPad en Harman’s eigen TrueStream laat je hetzelfde doen via alle andere apparaten met Bluetooth-functionaliteit.

Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om content over je thuisnetwerk te streamen. Hiervoor dien je echter wel een fysieke netwerkkabel aan te sluiten, want de BDS-systemen beschikken nog altijd niet over een wifi-module. Onbegrijpelijk, en een groot zwaktebod anno 2013.

AirPlay en Bluetooth

Op hardwaregebied lijkt Harman weinig aan de speakers en subwoofer te hebben gesleuteld, en wij waren dan ook wederom onder de indruk van het schitterende geluid dat onze testruimte vulde. De hoge tonen en het rijke middensegment dat uit de speakers komt, wordt aangevuld door krachtige bastonen uit de actieve sufwoofer (200 watt). Deze laatste is overigens eenvoudig met de hand af te stellen. Daarbij werkt AirPlay vlekkeloos en is het ook zeer eenvoudig om muziek van een smartphone of tablet via Bluetooth naar het systeem te streamen. Geïnteresseerd in de volledige specificaties van het systeem? Zie onderstaand kader met alle details.

© PXimport

Naast de receiver, speakers en subwoofer, levert Harman ook alle kabels en bevestigingsmaterialen mee.

Harman Kardon biedt in onze ogen nog altijd de beste audio-ervaring op alles-in-een-systemen binnen dit prijssegment. Het geluid blijft warm en helder op iedere volumesterkte. Tuurlijk, toegewijde audiosystemen van Denon of Marantz zijn voor de muziekliefhebber beter geschikt, maar zoek je een complete set voor al je entertainmentbehoeftes dan doe je aan de BDS 477 zeker geen miskoop.

Bij hoogwaardige audiosystemen als deze, raden wij altijd aan om het luisteren van mp3-bestanden zoveel mogelijk te vermijden. Liever kies je voor een ‘lossless’-bestandsformaat of pak je gewoon een ouderwetse cd uit de kast. Met goedkope koptelefoons en speakers hoor je nauwelijks verschil, maar de BDS 477 legt de beperkingen van gecomprimeerde mp3-bestanden pijnlijk bloot.

Matte klank

Het systeem is voorzien van Dolby Digital- en DTS-audiodecodering. En hoewel dit er zeker voor zorgt dat filmkijken een indrukwekkende ervaring is, blijft de geluidskwaliteit tijdens het filmkijken wel iets achter bij de muziek-ervaring. Met name stemmen komen niet erg helder door. Het spelen met de ingebouwde equalizer kan deze matte klank gelukkig iets uitfilteren, maar helemaal naar tevredenheid wordt het nooit. Een minpuntje dus.

Over de videoweergave van de BDS 477 zijn we enthousiaster. Vooral wanneer je Blu-ray’s afspeelt zal je een bioscoop-ervaring krijgen die moeilijk te evenaren is met vergelijkbare systemen van bijvoorbeeld Samsung of Pioneer. De kleurenweergave is realistisch, het zwart is diep en zelfs de meest actievolle scènes lopen vloeiend over het scherm.

© PXimport

De receiver is enkel met een fysieke netwerkkabel te verbinden met het internet.

Voor het testen van de 3D-functionaliteit grepen we onder meer naar Kuifje: Het Geheim Van De Eenhoorn. Het systeem heeft geen enkel probleem om de 3D-beelden scherp weer te geven. Daarbij hadden we bij de actiescènes in deze film vrijwel geen last van het zogenoemde ghosting. Let op: om 3D-films te kunnen kijken moet je uiteraard wel een 3D-tv in huis hebben.

Conclusie

De stijlvolle BDS 477 is zonder enige twijfel een topset. Een aantrekkelijke alleskunner die zich binnen no-time bewijst als eenvoudig te bedienen multimedia-hub voor al je muziek- en videobehoeftes. Is 1.350 euro een hoop geld? Dat zeer zeker. Toch is de kans groot dat deze 2.1 set iedere euro meer dan waard is wanneer je een alles-in-een oplossing voor je home-entertainment zoekt. Jammer alleen van het ontbreken van een wifi-module.

Harman Kardon BDS 477

Beeld 3D Blu-ray, 1080p Full HD (24fps)

Audio-ondersteuning DTS-HD, Dolby True HD, Dolby Digital (Plus)

Toepassingen DLNA, Bluetooth, AirPlay, online streamen, FM radio

Aansluitingen 4 x hdmi, component, ethernet, usb, audio-uit

Stereo vermogen 2 x 65W

Subwoofer 200W

Frequentiebereik 20Hz – 20kHz

Afmetingen receiver 40 x 8 x 30,1 cm (B x H x D)

Afmetingen subwoofer 26,7 x 35,3 x 26,7 cm (B x H x D)

Afmetingen speakers 10 x 24,3 x 9,2 cm (B x H x D)

Kleur zwart

Pluspunten

Veel afspeelmogelijkheden

Schitterende beeldkwaliteit

Eenvoudig in gebruik

Rijke audioweergave

Mooi design

Minpunten

Ontbreken van wifi-module

Stemgeluid in films niet helder

Score: 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten