Sony Reader PRS-T3 - E-reader weet niet te overtuigen

© PXimport

Sony Reader PRS-T3 - E-reader weet niet te overtuigen

Geplaatst: 23 juni 2014 - 06:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Joris Peterse

De e-reader van Sony is een van de enige e-readers die fysieke navigatieknoppen aan de onderkant van het apparaat heeft. Dit is puur als extraatje, want bediening kan ook gewoon via het aanraakscherm. Wat vinden wij verder van de e-reader?

Tijdens het lezen zitten de knoppen geen enkel moment in de weg en vooral linkshandigen zullen het voordeel van de bladerknoppen aan de linkerkant van het apparaat kunnen waarderen (ik spreek uit ervaring). Bladeren is mogelijk door naar rechts (pagina terug) of naar links te schuiven. Lees ook: Kobo Aura - De beste e-reader voor onderweg.

Niet alleen is de Sony Reader de enige met fysieke knoppen, ook is het apparaat de enige die met een cover wordt geleverd die magnetisch het scherm bedekt en automatisch de reader aanzet wanneer de cover wordt opengeslagen. Helaas is de e-reader ook de enige uit de test zonder leeslampje en dat is een serieus gemis. Uiteraard moet je op die manier in het donker bij een lamp gaan zitten, maar ook als je graag buiten leest helpt een lampje bij fel zonlicht om de letters beter leesbaar te krijgen.

Cover

De Sony Reader bevat standaard een cover die het scherm van de e-reader beschermt. Dit is geen overbodige luxe voor e-readers in het algemeen. De e-inkschermen zijn een stuk fragieler dan de glazen aanraakschermen van smartphones en tablets. Neem je vaak een e-reader mee op pad, dan is een hoesje of een sleeve geen overbodige luxe.

De letters worden op het scherm erg donker weergegeven, wat erg prettig leest en het ongemak van geen leeslamp ietsje verzacht. Er is een extra cover met ingebouwd leeslampje. Bij bol.com schaf je deze e-reader met de led-cover voor 139 euro aan. Bij deze cover zit het leeslampje boven het apparaat, wat als nadeel heeft dat het licht een beetje reflecteert in het scherm.

Bol met boeken

Ook de Reader van Sony heeft een ingebouwde boekenwinkel. Deze is niet van eigen makelij, maar biedt juist boeken van bol.com. In de winkel is het aanbod van zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken uitstekend, alleen is het raar dat je pas het boekenaanbod mag bekijken nadat je ingelogd bent met een Adobe-ID voor de DRM-autorisatie. Wil je een boek kopen, dan heb je natuurlijk ook nog een bol.com-account nodig.

Daarnaast heeft Sony ook wat applicaties toegevoegd. De synchronisatie met Evernote kan handig zijn als je je bewaarde kladjes en artikelen rustig terug wilt lezen. Ook is er, net als op de andere modellen, een browser aanwezig die houterig werkt en tamelijk overbodig is op een kleurloos e-inkscherm. Het nut van de fotogalerij ontgaat ons compleet.

 

© PXimport

De e-reader van Sony springt eruit door zijn cover en navigatieknoppen.

Prettig, maar ...

De reader van Sony is prettig in gebruik, het apparaat werkt vlot, leest lekker weg en ligt prima in de hand. Maar omdat het voor dezelfde prijs in de winkels ligt als de andere e-readers mét leeslamp, zijn de Kindle en de Kobo's betere alternatieven. Sony had er beter aan gedaan als ze de e-reader dertig euro goedkoper hadden gemaakt of ook een leeslampje hadden ingebouwd.

Conclusie

Gek genoeg lijken alle eerder geteste e-readers (Kindle, Aura, Aura HD, Kobo Glo) behoorlijk op elkaar. De schermen en formaten verschillen onderling weinig. De verschillen komen pas echt aan het licht als je de e-readers in direct zonlicht plaatst. De schermweerspiegeling van de Kobo Aura en de Sony Reader PRS-T3 vielen hierbij negatief op. De Kindle Paperwhite was het beste te gebruiken in direct zonlicht dankzij het heldere leeslampje.

Neem je je e-reader het liefst overal mee naartoe, dan is de Kobo Aura door zijn kleine formaat de ideale metgezel. Omdat de Kindle een erg prettige e-reader is voor een nette prijs verdient deze een Redactie TIP-award. Als beste komt de Kobo Aura HD uit de bus. Het grote formaat en de hoge resolutie en dus scherpe letters maken het lezen een stuk comfortabeler dan op de 6 inch-schermen van de andere e-readers. De iets mindere (plastic) afwerking nemen we hierbij zelfs voor lief.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Inclusief cover

Heldere, donkere letters

Minpunten

Geen nachtlampje

Autorisatie met Adobe-ID

Conclusie

Sony Reader PRS-T3 ------------------ **Prijs** € 129,- (met lampje € 139,-) **Website** [www.sony.nl](http://www.sony.nl/) **Formaat** 16 x 10,9 x 1,1 cm **Schermformaat** 6 inch (15,2 cm) **Gewicht** 200 gram **Opslaggeheugen** 2 GB (uit te breiden met geheugenkaart) **Extra’s** Cover **Ondersteunde tekstbestandsformaten** ePub, pdf, txt, rtf...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten