Snellere alternatieven voor Raspberry Pi duiken op

© PXimport

Snellere alternatieven voor Raspberry Pi duiken op

Geplaatst: 9 mei 2014 - 06:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Raspberry Pi plant vooralsnog geen hardware upgrade voor haar populaire computertje van 25 dollar. Er verschijnen inmiddels al wel snellere alternatieven op de markt voor mensen die dergelijke bordachtige apparaten aantrekkelijk vinden.

Onder de alternatieven bevinden zich Solid Run's HummingBoard en Banana Pi, hoewel deze alleen verkrijgbaar is via Chinese online winkels voor ongeveer 50 dollar. De prijs en beschikbaarheid van de HummingBoard is nog niet bekendgemaakt.

De HummingBoard en Banana Pi zijn computers die de belangrijkste componenten bevatten, maar geen kast hebben, net als de Raspberry Pi. Ze kunnen gebruikt worden voor media streaming, robotica, consumentenelektronica, en in sommige gevallen als alternatief voor traditionele pc's. De nieuwe borden hebben snellere ARM-processoren, meer pin compatibiliteit en meer geheugen dan Raspberry Pi. Maar of de producten net zo populair kunnen worden als de Raspberry Pi, waarvan er miljoenen verkocht zijn, is een open vraag.

 

© PXimport

De Banana Pi.

Veel producten die concurreren met Raspberry Pi, zoals BeagleBoard, zijn de afgelopen jaren geüpgraded met snelle ARM-processoren en hebben ook een lagere prijs. Intel heeft deze maand de MinnowBoard Max aangekondigd (99 dollar), die een snellere processor heeft dan zijn voorganger, de MinnowBoard (199 dollar). Hoewel sommige borden ondersteund worden door topproducenten van chips, is de Raspberry Pi meer een educatieve tool die niet met winstoogmerk verkocht wordt.

Nieuwe Pi, alsjeblieft

Raspberry Pi gebruikers hebben in forums hun verlangen naar een nieuw model uitgedrukt - wat in één bepaalde discussie het Model C wordt genoemd. De meest gevraagde functies in deze discussie zijn onder andere een snellere processor, meer geheugen en een open source firmware chip.

In een andere discussie wordt er gevraagd om een grafische processor die extra programmeerplatforms ondersteunt.

HummingBoard en Banana Pi zouden in toenemende mate overwogen kunnen worden door gebruikers omdat Raspberry Pi zich richt op het onderwijs in plaats van hardware ontwikkeling. Raspberry Pi heeft onlangs een kleinere, modulaire computer gelanceerd die in aangepaste sleuven op het moederbord past, maar gebaseerd is op huidige Raspberry Pi specificaties.

"We hebben de komende tijd geen plannen voor een [snellere] versie van de Pi," zei Eben Upton, de oprichter van Raspberry Pi in een e-mail.

De huidige Raspberry Pi computers hebben voldoende functies voor hun bedoelde toepassingen, en het upgraden van het bord zou de prijs kunnen doen stijgen, zei Upton. De Pi borden hebben tegen het einde van 2012 een geheugenupgrade gekregen, en software met mediastreaming wordt aangepast zodat het binnen de beperkingen van het bord kan functioneren.

"Er is momenteel geen duidelijke behoefte aan hogere prestaties, en we hebben geen manier om betere prestaties te bieden zonder de prijs te verhogen," zei Upton.

Upgrades hebben niet per se de hoogste prioriteit voor de meeste Pi gebruikers, maar een subgroep van de gemeenschap zal zoveel mogelijke kracht en prestaties willen als maar mogelijk is, zei Dean McCarron, hoofdanalist bij Mercury Research, die het bord gebruikt heeft.

"Als mensen tegen dezelfde prijs hogere prestaties kunnen krijgen, dan gaan ze daarvoor," zei McCarron.

 

© PXimport

De Hummingbird.

De headroom van de extra prestaties zou ervoor kunnen zorgen dat het bord een beter desktopsupplement is, en dan video beter draait, aldus McCarron. Het zou ook een beter platform zijn voor Android applicaties.

Alternatieve Pi's

De Banana Pi heeft een Allwinner A20 ARM Cortex-A7 dual-core processor, een Mali 400 grafische kern, 1GB aan DDR3 RAM, een SD-kaartsleuf, twee USB 2.0 poorten en ethernet. Andere kenmerken zijn een SATA-sleuf (voor maximaal 2TB aan opslag), een infrarood ontvanger, rode en groene LED's, en 3,5 millimeter audio uitgangen. Hij bevat bovendien UART, GPIO en I2C bus aansluitingen. Het bord wordt gevoed via een micro-USB poort. Er is ondersteuning voor de Ubuntu Linux en Debian Linux besturingssystemen, en ook Android 4.4, codenaam KitKat.

De HummingBoard heeft een nog snellere processor - de Freescale quad-core i.MX6 Cortex-A9 - evenals een high-definition grafische kern, HDMI-uitgang, ethernet, en twee USB 2.0 poorten. Daarnaast heeft hij een mini PCI-Express en mSATA aansluiting, een MIPI CSI connector en een 26-pin connector.

De Pi heeft al geleid tot de ontwikkeling van monitoren, camera's, kasten, softwaretools en uitbreidingskaarten om de bruikbaarheid van de computer te verbeteren. APlus Mobile wil de bruikbaarheid van Raspberry Pi vergroten zodat het systemen voor woningen, auto's, en apparaten kan bedienen via een uitbreidingskaart, MotherBone PiOn genaamd. De uitbreidingskaart heeft het vermogensrelais, de pins, poorten, en firmware functies die Raspberry Pi relevant zou kunnen maken voor grotere elektronica.

APlus Mobile gebruikt Kickstarter om geld te verzamelen voor de ontwikkeling van de MotherBone PiOne, die naar verwachting tussen de 200 en de 250 dollar zal gaan kosten. Als APlus er niet in slaagt om het project te financieren door middel van crowdfunding, zal het toch in de verkoop gaan, zei Amy Ciesielka, eigenaar van APlus Mobile, in een e-mail.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten