© PXimport

Snelste Wi-Fi ooit

Geplaatst: 29 oktober 2014 - 11:37

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Redactie ID.nl

Dankzij Wi-Fi kun je overal in huis draadloos surfen en films streamen. Toch is het ene Wi-Fi-netwerk het andere niet. Na 802.11g kregen we immers 802.11n en inmiddels is 802.11ac de standaard. Wat betekent 802.11ac en wat heb je er aan?

Een paar jaar geleden gebruikte je Wi-Fi hooguit voor een laptop om te surfen en te e-mailen. Tegenwoordig is het bijna normaal dat ieder gezinslid een eigen laptop, tablet en smartphone gebruikt. Daarnaast maken ook andere apparaten zoals spelcomputers, muzieksystemen en smart-tv's gebruik van Wi-Fi. Naast de toegenomen hoeveelheid apparatuur is tegelijkertijd ook ons gebruik veranderd. Naast surfen en e-mail gebruiken we het internet tegenwoordig om films en muziek te streamen, te gamen en televisie te kijken.

 

© PXimport

Internet gebruik je tegenwoordig voor veel meer dan surfen alleen.

Volledige internetsnelheid

Gelukkig worden internetsnelheden steeds hoger, zo is een snelheid van 100 Mbit/s eigenlijk al niets bijzonders meer. Internetproviders leveren bij hun abonnementen doorgaans een modem/router die gebruik maakt van 802.11n. De kans is daarom groot dat je via Wi-Fi niet de volledige snelheid uit je internetverbinding kunt halen en dat bijvoorbeeld HD-films haperen. AC is dé oplossing om je internetverbinding volledig te gebruiken met je hele gezin tegelijkertijd. De AC-technologie is met snelheden tot 1300 Mbps tot 3x sneller dan de voorgaande N-technologie en omdat het geoptimaliseerd is voor meerdere datastromen kan iedereen in het gezin gebruik maken van optimale prestaties. Uiteraard wil jij dat ook en gelukkig is het geen probleem om je netwerk met 802.11ac uit te breiden. Je sluit een AC-router als de Sitecom WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750 eenvoudig aan op je bestaande modem/router die je van je provider hebt gekregen. Vervolgens kun je zonder snelheidsverlies draadloos surfen, streamen vanaf bijvoorbeeld Netflix en gamen via 802.11ac met je pc, PlayStation of Xbox. Omdat AC-routers gebruik maken van meerdere datastromen, kan dat gewoon met het hele gezin tegelijkertijd. Jij kunt dus Netflix kijken terwijl iemand anders een FaceTime-videogesprek voert of aan het gamen is.

Je hebt AC al

AC maakt gebruik van de 5GHz-band en om AC te gebruiken moet naast je router ook je apparatuur ondersteuning bieden. Stiekem heb je waarschijnlijk al AC-apparatuur huis. Smartphones als de Galaxy S4, iPhone 6 en Nexus 5 ondersteunen 802.11ac. Ook tablets als de iPad Air 2, Samsung Galaxy Tab S en de Google Nexus 9 maken gebruik van AC. Tot slot zijn ook veel nieuwe laptops waaronder de Apple MacBook Pro geschikt voor 802.11ac. Heb je een prima laptop zonder AC? Dan kun je die geschikt maken middels een usb-adapter als de Sitecom WLA-7100 Wi-Fi USB Adapter AC1200. Je sluit deze adapter aan via usb, waarna je het snelle AC direct kunt gebruiken. Sitecoms WLA-7100 maakt gebruik van usb 3.0, zodat AC niet beperkt wordt door het langzame usb 2.0 dat veel andere adapters gebruiken. Alle AC-routers zijn dualband-routers. Dit betekent dat ze naast 5 GHz tegelijkertijd ook werken op de 2,4GHz-band. Zowel via 2,4 als 5 GHz ondersteunen AC-routers 802.11n. Het is dus geen probleem om je bestaande N-apparaten te gebruiken.

 

© PXimport

Ongemerkt heb je al apparatuur met AC-ondersteuning in huis.

Sneller thuisnetwerk

Een thuisnetwerk bestaat uit een combinatie van bedrade en draadloos aangesloten apparatuur. Zo zal je normale pc doorgaans met een netwerkkabel aangesloten zijn en ook 'vaste' apparatuur als een NAS, netwerkprinter en mediaspeler sluit je het beste met een netwerkkabel aan. Uiteraard wil je via je laptop wel snel toegang hebben tot de bestanden op je NAS en is het ook fijn als je HD-films zonder haperingen kunt streamen naar je tablet. Met een nieuwe AC-router, bijvoorbeeld de Sitecom WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750, is het Wi-Fi-netwerk dankzij een snelheid tot 1300 Mbit/s eindelijk snel genoeg om het bedrade netwerk bij te houden. Een AC-netwerk is drie keer zo snel als een N-netwerk en hierdoor klaar voor de toekomst. Omdat een AC-router net zo snel is als het bedrade netwerk kun je bestanden lekker snel kopiëren en kun je films zonder haperingen draadloos vanaf je NAS streamen.

Een router voor iedereen

AC biedt voor iedereen grote voordelen. Toch heeft niet iedereen behoefte aan dezelfde routers. Sitecom biedt gelukkig voor iedereen een geschikte AC-router. Wanneer je in je eentje of met z'n tweeën woont, dan is de WLR-7100 Wi-Fi Router X7 AC1200 die 99,99 euro kost een uitstekende router. De WLR-7100 is dual-band en heeft dankzij vier interne antennes een uitstekende dekking. Met een snelheid tot 900 Mbit/s is hij al veel sneller dan ieder internetabonnement. Ben je met meer dan drie gebruikers of wil je zware bestanden, films of muziek delen binnen je netwerk, dan is de Sitecom WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750 die je voor 129 euro koopt de juiste keuze. Dankzij zes ingebouwde antennes is ook de dekking nog beter, waardoor gezinsleden in verschillende kamers allemaal snel kunnen werken. Daarnaast is de WLR-8100 voorzien van een usb3.0-poort waarmee je films, muziek en bestanden snel kunt delen met de rest van je netwerk. Door de combinatie van usb3.0 en de AC-snelheid tot 1300 Mbit/s gaat dat delen net zo snel als via een bedrade verbinding.

 

© PXimport

Sitecom heeft voor iedereen een geschikte AC-router.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Sitecom en geschreven door Stephanie van den Berg. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten