Standaard wachtwoord van router achterhalen

| 25 december 2008, 09:17

How To

Een router is meestal via de browser in te stellen. Daar is wel een gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig. Het apparaatje draait vaak lange tijd zonder dat u er naar hoeft om te kijken, dus wat te doen als u bij het zien van het aanmeldscherm plotseling beseft dat u het wachtwoord bent vergeten?

Een router kan makkelijk maanden of jaren draaien zonder dat u er naar om hoeft te kijken. Zeker als u bij dezelfde provider blijft zitten en er geen noodzaak is om instellingen te veranderen. Het apparaat uit- en aanzetten lost kleine probleempjes meestal wel op. De kans dat u het wachtwoord bent vergeten tegen de tijd dat u wél iets wilt wijzigen, is dan ook levensgroot. En dan?

Meestal staan de gebruikersnaam en het standaard wachtwoord in de handleiding vermeld. Soms zit er zelfs een sticker onderop het apparaat met deze informatie. Mocht u de handleiding niet kunnen vinden of als zo’n sticker ontbreekt, dan kunt u meestal de standaard aanmeldgegevens van routers vinden, op websites als www.routerpasswords.com en www.phenoelit-us.org/dpl/dpl.html.

Dat is alleen een oplossing als u het wachtwoord niet hebt veranderd. Anders bent – of was – u helaas de enige met het juiste antwoord. Voor de duidelijkheid: het is altijd verstandig om het wachtwoord te wijzigen. Vooral als het een draadloze router is, want anders kan een onbevoegde het apparaat eenvoudig kapen en komt u er zeker niet meer in.
Uw eigen wachtwoord vergeten? In de handleiding leest u hoe u de router naar de fabrieksinstellingen kunt terugzetten. Dan is het standaardwachtwoord terug, maar bent u ook alle instellingen kwijt! U moet heel goed weten of u dat er voor over hebt. Vooral omdat routers steeds vaker door de provider worden afgesteld en u de broodnodige gegevens niet altijd meer op papier krijgt.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...