Thecus N2560 - NAS gaat in de aanval op QNAP en Synology

© PXimport

Thecus N2560 - NAS gaat in de aanval op QNAP en Synology

Geplaatst: 22 juli 2014 - 05:57

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Edmond Varwijk

De Thecus N2520 was de eerste NAS op basis van de nieuwste Intel Evansport-processor. Dat model werd al snel vervangen door de N2560 met een snellere processor en dubbele hoeveelheid RAM. Samen met het nieuwe ThecusOS6-besturingssysteem moet de N2560 hét antwoord zijn op Netgear, QNAP en Synology.

Qua uiterlijk vertoont de witte Thecus N2560 geen verschil met zijn voorganger N2520. Wel is de hardware sneller en bevat de NAS een 1,6 GHz Intel Atom CE5335-processor in combinatie met 2 GB RAM. De gebruikte processor valt op door zijn mediamogelijkheden en is uitermate geschikt om video mee af te spelen.

De N2560 is hiervoor voorzien van een HDMI- en een SPDIF-uitgang voor het aansluiten op een tv of muziekinstallatie (een NAS voor je smartphone vind je hier). Om de NAS als mediaspeler te gebruiken, wordt XBMC meegeleverd, dat dan 512 MB van de 2GB RAM van de NAS claimt. Helaas bevat de NAS wel een hoorbare koeler.

Veel mogelijk

Naast de mediaspeler is er nog genoeg mogelijk om de NAS met het hele gezin of een klein bedrijf te gebruiken. Op de NAS staat een handvol uitbreidingsmogelijkheden al klaar om gebruikt te worden, waaronder fotoalbum Piczza, een torrentdownloader, de Twonky DLNA-server, Webdisk voor toegang op afstand en de McAfee-virusscanner. Meer uitbreidingsmodules staan online in het Thecus App Center. Uitbreidingen downloaden, installeren en beheren gaat minder gemakkelijk dan bij de concurrenten QNAP en Synology.

Vreemd, omdat het nieuwe (alleen Engelstalige) ThecusOS 6 vooral het gebruiksgemak en het uiterlijk van de gebruikersinterface zou verbeteren. Hoewel de nieuwe homepage waar je zelf modules kunt plaatsen en de indeling van het configuratiescherm verbeteringen zijn, wordt het hoge niveau van concurrerende merken als QNAP en Synology niet gehaald. Voor Android en iOS is de T-OnTheGo-app beschikbaar, waarmee je toegang krijgt tot bestanden op de NAS en video en audio kunt afspelen.

Conclusie

De Thecus N2560 is een goede NAS die (mits juist geprijsd) zeker een alternatief is voor vergelijkbare NAS-modellen met HDMI en Intel-processor als de Synology DS214play en de ASUSTOR AS-302T. De snelheid van de Thecus is ook vergelijkbaar met die van de genoemde modellen, maar wel duidelijk langzamer dan de echte topmodellen in dit segment zoals een Synology DS214+ of een QNAP TS-269 Pro. Qua gebruiksgemak loopt Thecus ondanks het nieuwe ThecusOS 6 nog achter op de belangrijkste concurrenten.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snelle processor

Veel RAM

HDMI/SPDIF

T-OnTheGo-app

Minpunten

Interface

Engelstalig

Geluid koeler

Conclusie

Thecus N2560 ------------ **Prijs**: € 289,- **Website**: [www.thecus.com](http://www.thecus.com/) **Aantal schijfposities**: 2 **Processor**: Intel Atom CE5335 (dualcore 1,6 GHz) **Geheugen**: 2 GB DDR3 **Aansluitingen**: 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 3.0, usb 2.0, HDMI, S/PDIF (optisch)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000