© PXimport

Wat is Google's Project Soli?

Geplaatst: 17 juli 2015 - 08:05

Aangepast: 24 november 2022 - 11:29

Chwhynny Overbeeke

Gebaren zijn een steeds populairdere manier voor het bedienen van apparaten aan het worden. Google heeft hier met Project Soli haar eigen draai aan gegeven. Maar wat is dit Project Soli nou precies?

Er zijn al verscheidene bedieningssystemen verkrijgbaar die gebaseerd zijn op gebaren die je in de lucht maakt, zonder het apparaat dat je bedient aan te raken. Deze zijn doorgaans bedoeld voor gameconsoles (zoals Sony's PlayStation Move voor de PS3 en Microsoft's Kinect voor de Xbox One) of een computer (zoals Intel's RealSense en Leap Motion). Maar met Project Soli richt Google zich op het bedienen van allerlei verschillende kleine apparaten door middel van microbewegingen. Lees ook: 'Na de iPad komt ook Oculus Rift naar klaslokaal'.

Wat is het en hoe werkt het?

Project Soli werd aangekondigd op Google I/O 2015. Het is een chip van de Advanced Technology and Progress (ATAP) groep van Google met een interactiesensor die gebruik maakt van radar. Radar wordt al vele decennia toegepast om grote objecten zoals vliegtuigen, schepen, satellieten, geleide projectielen en dergelijke te detecteren.

Project Soli is juist gericht op het in real-time detecteren van subtiele handbewegingen om deze als input te gebruiken. Met deze nieuwe technologie gebeurt dat binnen het 60GHz radarspectrum met maximaal 10.000 frames per seconde. Dat is veel nauwkeuriger dan de huidige op camera's gebaseerde bewegingssensoren. Soli's sensor kan dopplergegevens, IQ en spectrogrammen meten en beweging, snelheid en afstand herkennen.

In rust beweegt je hand altijd een klein beetje. Deze bewegingen vormen de basislijnreactie op de sensor. Als je je hand verplaatst of je vingers beweegt, verandert het signaal en de amplitude. Deze informatie kan vertaald worden naar gebaren waarmee je een klein apparaat, zoals bijvoorbeeld een smartwatch, kunt bedienen.

Soli heeft de mogelijkheid om handbewegingen te detecteren op een afstand van een meter, net als in de film Minority Report, waar personages met hun handen in de lucht zwaaien om virtuele objecten te verplaatsen. In de praktijk is dit echter te vermoeiend, vandaar de focus op microbewegingen.

Aanvankelijk had de chip het formaat van een pizzadoos, maar na tien maanden zwoegen is het team erin geslaagd om Soli dusdanig te laten krimpen (tot ongeveer het formaat van een SD-kaart) dat het in wearables en andere apparatuur geïntegreerd kan worden.

Toepassingen

Project Soli kan verandering brengen in de manier waarop we met onze apparaten communiceren. Met deze technologie zou het namelijk niet langer nodig zijn om de knoppen of het scherm van je smartwatch te gebruiken om acties uit te voeren.

Bovendien zou de Soli chip in allerlei andere soorten apparaten waarmee mensen willen interacteren geïntegreerd kunnen worden, zoals televisies, speelgoed, broodroosters of ovens. Radar werkt namelijk prima door materialen heen, dus de sensor kan gewoon in objecten worden ingebed. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de technologie van de toekomst er heel anders uit komt te zien.

Het mooie van Soli is dat het - in tegenstelling tot Microsoft Kinect, PlayStation Move, RealSense en Leap Motion - geen extra hardware (zoals bijvoorbeeld een camera) nodig heeft om te kunnen functioneren. Bovendien is het minder omslachtig in het gebruik. Omdat Soli met radar werkt in plaats van camera tracking, kun je het neerzetten waar je maar wilt.

Dit maakt tevens de weg vrij voor het gebruik van Soli's technologie in VR (virtual reality). Op Google I/O 2015 introduceerde Google Project Tango dat, net als de combinatie van Oculus Rift en Intel RealSense, gebruik maakt van camera's die diepte kunnen meten om echte mensen en objecten in een virtuele omgeving weer te geven. Gebruikers die zich in zo'n VR-omgeving bevinden, zouden met behulp van Soli virtuele objecten of bedieningen kunnen aanraken en verplaatsen, waardoor VR een stuk intuïtiever en prettiger zou worden om te gebruiken.

De chip is nog niet voltooid, maar het is de bedoeling dat de open source technologie van Soli later dit jaar voor ontwikkelaars beschikbaar zal zijn. Hun apps en diensten zullen dan door middel van API's in staat gesteld worden om het signaal van de chip te interpreteren, zodat er verdere toepassingen ontwikkeld kunnen gaan worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000