Wat kun je precies met een nas?

© PXimport

Wat kun je precies met een nas?

Geplaatst: 2 december 2021 - 13:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:18

Redactie ID.nl

De cloud is niet voor iedereen een succes gebleken. In diverse gevallen kan een nas fijner zijn voor de opslag van bestanden. Wat kun je eigenlijk allemaal met een nas? Wij leggen het voor je uit.

Een nas is eigenlijk een simpele pc die veelal draait op een variant van Linux. De primaire functie van een nas is het delen van bestanden. Omdat een nas tegenwoordig meer een mini-server is, is er nog veel meer mogelijk. Een nas is behalve voor jezelf ook te gebruiken met bijvoorbeeld je hele gezin. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen, en je kunt ook mappen aanmaken waar juist alle gezinsleden bij kunnen. Er zijn nas-apparaten in verschillende prijsklassen die zich onderscheiden op prestaties en functionaliteit.

Processor en RAM

Net als een computer bevat een nas een processor en RAM-geheugen. Gebruik je een nas voornamelijk voor het opslaan van bestanden en/of het streamen naar een beperkt aantal apparaten, dan zal een nas met een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Zelfs met 256 MB RAM kun je waarschijnlijk nog uit de voeten. Wil je echter streamen naar meerdere gebruikers tegelijkertijd, of de nas inzetten voor meerdere taken tegelijk zoals streamen, downloaden en foto's bekijken, dan is een exemplaar met een dualcore-processor en 1 GB RAM meer geschikt.

Wat kun je precies met een nas?-18634468

© PXimport

Aantal schijfposities

Nas-apparaten zijn er in uitvoeringen voor een verschillend aantal schrijven. Zo zijn er varianten voor één, twee, vier of vijf schijven. Uiteraard geldt min of meer dat hoe meer schijfposities de Nas biedt, hoe duurder het apparaat is en hoe meer je erop kunt opslaan. Daarnaast biedt een Nas met twee of meer schijven de mogelijkheid om de data te beschermen tegen het falen van een schijf middels RAID.

Voor thuisgebruik is een nas met twee schijfposities een goed compromis tussen prijs en mogelijkheden, al worden nas-systemen met vier schijfposities ook steeds populairder. Tegenwoordig zijn er nas'en te koop met een opslagcapaciteit van 4 TB. Je zou op een dualbay-NAS (twee schijven) dus 8 TB kwijt kunnen. Veel gebruikers kiezen voor de bescherming van RAID1, waardoor er 4 TB op past. Ga je de nas alleen maar gebruiken om minder belangrijke zaken als films en muziek te delen, dan kan een nas zonder deze beveiligingstechniek volstaan.

In dit artikel hebben we wat 2- en 4bay-nas'en getest. Sla dit artikel niet over als je een nas overweegt, want de aanschaf ervan kan door het enorme aanbod erg complex zijn. Hoewel een model voor vier schijven vrijwel altijd duurder is dan een NAS voor twee schijven, is de prijs per TB opslagcapaciteit die overblijft na RAID 1 (twee schijven) of RAID 5 (vier schijven) bij een model met vier schijven veel gunstiger. Ook kun je besluiten om niet direct alle vier schijfposities te vullen, zeker in combinatie met een slimme RAID-variant zoals Synology SHR. Zet je wensen dus vooral op een rijtje als je een nas wil kopen.  

Welke schijven?

Nas'en worden zowel met als zonder opslag verkocht. Kies je voor een lege nas-behuizing, dan zul je er zelf harde schijven bij moeten kopen. Je kunt in principe iedere SATA-schijf in een nas stoppen, maar het is verstandig om te controleren of een schijf op de compatibiliteitslijst van de nas staat. De nas-fabrikant heeft de harde schijf dan getest op een goede werking in combinatie met de nas. Zowel Western Digital als Seagate maken je het gelukkig eenvoudig een geschikte schijf te vinden.

Beide fabrikanten hebben een reeks harde schijven die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een nas en doorgaans op de genoemde compatibiliteitslijsten staan. Western Digital noemt zijn nas-schijven WD Red, bij Seagate moet je naar NAS HDD kijken. Ook HGST, een dochteronderneming van Western Digital, biedt nas-schijven onder de naam DeskStar NAS.

Wat kun je precies met een nas?-18634470

© PXimport

Usb-poorten

Bijna alle nas-apparaten zijn voorzien van één of meerdere usb-poorten. De goedkopere exemplaren hebben usb2.0-poorten terwijl de duurdere nas-apparaten zijn voorzien van snellere usb3.0-poorten. Usb-poorten kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van usb-opslag zodat je een back-up kunt maken van de gegevens op de nas. Andersom kan vaak ook: je kunt gegevens van een usb-schijf of usb-stick eenvoudig naar een nas kopiëren. Daarnaast hebben veel nas-apparaten een ingebouwde printserver zodat je een usb-printer kunt delen met je netwerk. Als je deze mogelijkheid wilt gebruiken, controleer dan voor aanschaf of jouw usb-printer compatibel is met de printserver op de nas. In de praktijk werkt namelijk niet iedere usb-printer samen met iedere printserver. De luxere nas-apparaten bevatten naast de usb-poorten ook een eSATA-aansluiting, zodat een extra schijf nog veel sneller kan zijn.

Wat kun je precies met een nas?-18634472

© PXimport

Webinterface

Hoewel de meeste nas-apparaten draaien op een variant van Linux, zul je hier in de praktijk weinig mee te maken hebben. Een NAS beheer je net als een router via een webinterface. Je bereikt de interface via een IP-adres en de meeste fabrikanten leveren tooltjes mee die dit IP-adres automatisch voor je opsporen. Het is verstandig om je nas een vast IP-adres te geven, zodat je hem altijd eenvoudig kunt bereiken. De webinterfaces van nas-fabrikanten gaan steeds meer op complete besturingssystemen lijken. Je kunt via de webinterface de nas instellen, bestanden beheren en uitbreidingen installeren. Ook bevatten nas'en applicaties om films, muziek en foto's in de browser te bekijken.

Wat kun je precies met een nas?-18634474

© PXimport

Veel mogelijkheden

Iedere nas is geschikt voor het delen van bestanden en een DLNA-mediaserver is ook vrijwel altijd aanwezig, zodat je media gemakkelijk in je netwerk afspeelt. Wil je echter meer, dan kun je het beste kiezen voor een nas die je zelf kunt uitbreiden met nieuwe mogelijkheden. De voorlopers op dit gebied zijn Synology en QNAP, maar ook andere merken als Netgear, Thecus en ASUSTOR bieden ruime uitbreidingsmogelijkheden. Wij gaan kort in op de belangrijkste mogelijkheden van nas-apparaten.

Mediaserver

Een nas is een ideaal apparaat om een film- en muziekcollectie op te slaan. Vrijwel iedere nas bevat daarom een ingebouwde DLNA-mediaserver zodat je mediabestanden kunt streamen naar je mediaspeler of smart-tv. Ook spelcomputers, tablets en smartphones kunnen overweg met DLNA. Op meer geavanceerde nas-apparaten kun je aanvullende mediaservers zoals Plex installeren. Met een Plex Media Server kun je je favoriete films en series streamen op ieder scherm in huis. Het kost even wat tijd en moeite om je eigen server op te zetten, dus het loont om je in te lezen. In dit artikel gaan we aan de slag met Plex.

Wat kun je precies met een nas?-18634475

© PXimport

Downloaden

Vrijwel iedere nas kan zelf bestanden downloaden, wat erg handig is. BitTorrent wordt meestal ondersteund en meer geavanceerde nas'en ondersteunen ook het downloaden uit nieuwsgroepen. Op nas-apparaten die je kunt uitbreiden met packages voor extra functionaliteit (zoals de modellen van Synology en QNAP), kun je ook extra downloadprogramma's als SABnzbd, Sick Beard of Couchpotato installeren.

Wat kun je precies met een nas?-18634477

© PXimport

Foto's delen

Als je foto's op een nas zet, kun je iedereen toegang geven tot deze foto's via een gedeelde netwerkmap of DLNA. Sommige nas-apparaten bieden daarnaast een ingebouwde fotowebsite waarin foto's op een overzichtelijke manier gepresenteerd worden. Dat is niet alleen handig voor jezelf, het is ook ideaal om foto's aan andere mensen te laten zien.

Wat kun je precies met een nas?-18634481

© PXimport

Uitbreidingen

De meer geavanceerde nas'en van bijvoorbeeld Synology, QNAP, Netgear en ASUSTORE kun je zelf uitbreiden met extra mogelijkheden en toepassingen. Deze packages worden niet alleen door de nas-fabrikant zelf ontwikkeld, maar juist ook door de gebruikers zelf. De packages zijn te vinden op de websites va de betreffende merken.

Wat kun je precies met een nas?-18634482

© PXimport

Websites hosten

Op sommige nas-apparaten is het mogelijk om een website te hosten en kun je contentmanagementsystemen als WordPress, Drupal en Joomla! installeren. Je kunt een (test)website binnen je eigen netwerk aanbieden. Het is met een moderne nas ook relatief eenvoudig om het apparaat en dus de website via internet toegankelijk te maken.

Wat kun je precies met een nas?-18634485

© PXimport

Persoonlijke Cloud

Clouddiensten zijn erg populair doordat ze middels apps al je documenten en bestanden eenvoudig beschikbaar maken op al je apparatuur. Ook nas-fabrikanten springen in deze markt en bieden mogelijkheden en mobiele apps aan waarmee je een nas kunt gebruiken als een persoonlijks cloud. Wil je een eigen cloud, dan kun je onder andere terecht bij de nas-fabrikanten LaCie, Synology, QNAP en WD. 

In dit artikel leggen we uit hoe je je Synology-NAS kunt koppelen aan clouddiensten naar keuze, met behulp van Cloud Sync. Heb je geen nas van Synology maar wel van QNAP? Installeer hierop dan HBS 3 Hybrid Backup Sync. Deze app laat zich eenvoudig vanuit de App Center installeren.

Wat kun je precies met een nas?-18634486

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000