Welke waarde heeft Oculus Rift voor Facebook?

© PXimport

Welke waarde heeft Oculus Rift voor Facebook?

Geplaatst: 29 maart 2014 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:34

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Twee miljard dollar telde Facebook afgelopen dinsdag neer om de Oculus Rift in handen te krijgen. De virtual reality-bril is afkomstig van Oculus, een bedrijf dat nog geen enkel product heeft uitgebracht. Maar welke waarde heeft deze hardware voor Mark Zuckerberg?

Facebook bereikte dinsdag overeenstemming met Oculus VR voor een overname die bestaat uit 400 miljoen dollar cash plus nog eens 23,1 miljoen aandelen Facebook, die momenteel een waarde van 1,6 miljard dollar vertegenwoordigen. In een later stadium mag daar nog eens 300 miljoen dollar cash bij worden opgeteld als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Oculus werkt momenteel hard aan de Oculus Rift virtual reality-headset, een apparaat dat gamers in staat moet stellen een 100 graden 3D-weergave voor ogen te zien. Hoewel de headset nog niet in de winkel ligt, neemt het bedrijf wel pre-orders aan en is er een developerkit beschikbaar gekomen. Volgens Facebook zijn er meer dan 75.000 bestellingen binnengekomen.

Breder publiek

Het sociale netwerk laat ook weten dat het van plan is de doelgroep van Oculus te vergroten van gaming naar nieuwe verticale markten, waaronder communicatie, media, entertainment en het onderwijs.

"Mobile is het platform van vandaag, maar we willen ook klaar zijn voor de platforms van morgen", licht CEO Mark Zuckerberg de overname toe. "Oculus heeft de kans om het meest sociale platform ooit te worden en daarmee de manier waarop we werken, communiceren en spelen te veranderen."

Facebook is inmiddels een populair platform voor gaming. Miljoenen gebruikers zijn verslingerd geraakt aan Farmville 2, Candy Crush Saga en Texas Holdem Poker. Toch is het ontwikkelen van een meeslepende virtual reality game andere koek, zegt analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy.

Hardware

Daarbij is dit de eerste keer dat Facebook de overname van een hardwarebedrijf heeft aangekondigd - dat brengt voor de social media reus extra uitdagingen met zich mee. "Oculus maakt virtual reality-headsets voor pc gamers en dat is nogal wat anders dan wat Facebook nu zelf doet", zegt Moorhead. "Ik geloof wel dat Oculus twee miljard dollar waard is, maar niet voor Facebook. Het verschil tussen Farmville op Facebook en Call of Duty op de Oculus Rift is er een van dag en nacht."

Moorhead ziet het niet gebeuren dat een virtual reality game op Facebook een hit wordt. "Facebook games zijn 2D-spelletjes voor tussendoor", zegt hij. "Het is geen meeslepende ervaring. Oculus zuigt je letterlijk in de actie, alsof je er zelf aanwezig bent. Ik kan me niet voorstel dat een Facebook-gamer zo'n bril gaat dragen. Het is dus geen verstandige stap van Facebook. Ik verwacht dat ze de kansen die er liggen niet volledig zullen benutten."

'Onverstandig'

Ook analist Zeus Kerravala van ZK Research kan de acquisitie moeilijk tot slimme keuze bestempelen. "Het is een gigantisch bedrag voor een bedrijf dat nog nooit iets geleverd heeft", zegt hij. "En dit is iets totaal anders dan de Flappy Birds van deze wereld. Dit is iets voor hardcore gamers. Daarbij plaatst dit Facebook in de hardwaremarkt. Het is een onverstandige zet."

Facebook zegt dat het team van Oculus zelfstandig aan zijn headset in Irvine (Californie) blijft werken. Aan het einde van Q2 2014 moet de acquisitie voltooid zijn.

Consumerization of IT is één van de trending topics van dit moment. Wilt u weten hoe u via consumerisatie de relevantie van uw IT-afdeling kunt vergroten en de business kunt enthousiasmeren voor nieuwe IT-initiatieven? Kom dan 17 juni naar CITE 2014 in Amersfoort.

Bron: Computerworld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000