Zo kun je de snelheid van je usb-schijven testen

© PXimport

Zo kun je de snelheid van je usb-schijven testen

Geplaatst: 19 september 2014 - 09:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Vraag van een lezer: "Hoe kan ik de snelheid van mijn usb-apparaten testen, zowel USB 2.0 als 3.0?" Dat kun je op meerdere manieren doen, ook met gratis software.

Je zou met een stopwatch achter je PC kunnen gaan zitten en bijhouden hoe lang het duurt om een bestand van 100MB van een interne schijf naar een externe te verplaatsen. Maar dat is saai, foutgevoelig, en niet erg nauwkeurig.

Benchmark

Het is beter om benchmarksoftware te gebruiken, hoewel die ook niet perfect is. Elke test die ontworpen is voor benchmarking laat wat vooroordelen van de ontwikkelaar zien - grote bestanden versus kleine bestanden, lezen versus schrijven, enzovoorts. Maar met elk goed programma kun je meten of de ene stick of schijf sneller is dan de andere.

Gratis programma's

Met dat in gedachten zijn hier drie gratis programma's die ik zou aanraden:

USB Flash Benchmark is niet alleen gratis; het is ook draagbaar - je hoeft het niet te installeren om het te gebruiken. Het enige wat je moet doen is de usb-stick of usb-harde schijf inpluggen, deze selecteren, en vervolgens op de relatief grote Benchmark D: knop drukken (de letter van het schijfstation kan variëren).

 

© PXimport

Wanneer de test voltooid is, is de informatie op het scherm een beetje overweldigend en verwarrend. Gelukkig biedt een pop-up venster een link die je naar je online resultaten leidt met goed weergegeven lees- en schrijfsnelheden.

 

© PXimport

HD Tune is veel meer dan een benchmark-programma. Het is een volledig diagnostisch hulpprogramma dat de gezondheid van je schijven kan testen en fouten kan opsporen. Het is de gratis, minder krachtige versie van HD Tune Pro die 35 dollar kost. Voor het testen van de snelheid is de gratis versie prima geschikt.

 

© PXimport

Nadat je HD Tune geïnstalleerd en geopend hebt, hoef je alleen maar op het tabblad Benchmark te klikken, je schijf te selecteren, en op Start te klikken. HD Tune laat slechts één getal zien, zonder onderscheid te maken tussen lezen en schrijven. In de regel zijn de scores van HD Tune een beetje lager dan die van USB Flash Benchmark.

CrystalDiskMark is een goede keuze voor echte techneuten. Je kunt hiermee namelijk je eigen tests ontwerpen. Je kunt een bestandsgrootte kiezen, instellen hoe vaak de test wordt uitgevoerd en of je sequentieel wilt kopiëren of willekeurige blokken van drie verschillende groottes wilt gebruiken. Als je je afvraagt wat dit allemaal betekent, dan is dit waarschijnlijk niet de tool voor jou.

 

© PXimport

Je kunt CrystalDiskMark downloaden als installatiebestand of als portable versie. Let wel op met de installeerbare versie. Die wordt geleverd met mogelijk ongewenste programma's. De portable versie heeft een leeg (ja, leeg) helpbestand.

 

© PXimport

Laatste tip

Welk programma je ook kiest, zorg dat je de juiste schijf selecteert voordat je gaat testen. Ik kon er maar niet achter komen waarom één bepaalde externe harde schijf zo ontzettend snel was - totdat ik me realiseerde dat ik per ongeluk de interne SSD aan het testen was.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten