Knutselen met 15 alternatieven voor de Raspberry Pi

© PXimport

Knutselen met 15 alternatieven voor de Raspberry Pi

Geplaatst: 6 december 2014 - 07:28

Aangepast: 24 november 2022 - 11:09

Koen Vervloesem

We hebben de laatste maanden veelvuldig op een praktische manier aandacht besteed aan de Raspberry Pi in onze workshopreeks. Maar wist je dat er ook veel alternatieven bestaan voor dit kleine moederbordcomputertje? Ben je klaar met je Raspberry Pi, kijk dan eens naar deze apparaten.

01 Banana Pi

De Banana Pi is een Chinese kloon van de Raspberry Pi, die zoveel mogelijk compatibel is met de echte Raspberry Pi, maar meer mogelijkheden biedt. De Allwinner ARM Cortex-A7 dualcore-processor is veel krachtiger en draait alle software die voor de Raspberry Pi geschreven is. Het Chinese bordje is ook uitgerust met 1 GB RAM, gigabit-ethernet, een on-board microfoon, een interne SATA-connector, infraroodontvanger, een usb-otg-connector (on-the-go) en een power- en resetknop. De afmetingen zijn iets groter en de cameramodule van de Raspberry Pi is niet compatibel. Leuk computertje voor wie hem net wat zwaarder wil belasten.

Prijs: ca. € 60

 

© PXimport

De Banana Pi is een krachtiger computertje dan de Raspberry Pi, van Chinese makelij.

02 BeagleBone Black

De BeagleBone Black is iets duurder dan de Raspberry Pi, maar ook deze heeft heel wat meer power. De processor draait op 1 GHz en het bordje heeft 512 MB RAM en (in tegenstelling tot de Pi) 4 GB on-board flashopslag. Het bordje is eenvoudig uit te breiden met extra functionaliteit (zoals wifi, lcd-schermpjes of de BeagleJuice-accu) via een uitbreidingsconnector en er leeft een bloeiende community rond de BeagleBone Black en zijn voorgangers. Het computertje ondersteunt heel wat besturingssystemen, waaronder allerlei Linux-distributies (Ubuntu, Debian, Fedora, openSUSE en Ångström), Android en Windows Embedded.

Prijs: ca. € 60

 

© PXimport

De BeagleBone Black is een populair moederbordcomputertje met een levendige community.

03 ODROID-U3

De ODROID-U3 wordt door maker Hardkernel gepromoot als een ontwikkelbordje met de kracht van een Samsung Galaxy S3. En dat is niet gelogen: het computertje ter grootte van een creditcard is uitgerust met dezelfde Exynos 4412 quadcore-processor op 1,7 GHz die in Samsungs Galaxy S3 zit. Verder beschikt de ODROID-U3 over 2 GB RAM, 100Mbit-ethernet, drie usb-poorten, een micro-usb-poort, micro-HDMI en een microSD-kaartslot. Het bedrijf biedt ook nog extra dochterbordjes aan om de functionaliteit uit te breiden. Er is officiële ondersteuning voor Android 4.x en Xubuntu 13.10. Zowel (Android-)games als productiviteitssoftware draaien vlot op dit bordje.

Prijs: ca. € 35

 

© PXimport

Met de ODROID-U3 krijg je de kracht van een Samsung Galaxy S3 in een moederbordcomputertje

04 Parallella

Met de Parallella bieden de makers naar eigen zeggen 'een supercomputer voor iedereen'. Het bordje bevat een dualcore ARM Cortex-A9 die op 1 GHz draait, maar zijn kracht haalt het uit de 16-core Epiphany-coprocessor. Die 16 kernen draaien elk op 800 MHz en kunnen bliksemsnel parallel berekeningen uitvoeren met een snelheid van 25-26 GFlops. Verder is het bordje uitgerust met 1 GB RAM, twee usb-poorten, gigabit-ethernet, HDMI en 16 GB microSD-opslag. Als besturingssysteem draait er Ubuntu op. Wie van de parallelle rekenkracht gebruik wil maken, moet wel zelf aan het programmeren slaan. Voor de echte datavreters is er ook een 64-core-uitvoering.

Prijs: vanaf € 114

 

© PXimport

Met de Parallella haal je een kleine supercomputer in huis.

05 Arduino

De Arduino is niet één bordje, maar een hele reeks. Een Arduino-bordje bevat een 8- of 32bit-microcontroller en bevat heel wat minder rekenkracht dan de Raspberry Pi. De kracht van de Arduino zit in zijn eenvoud: je programmeert het apparaatje op je computer in de Arduino IDE-software en uploadt het programma dan met een usb-kabel naar het bordje. Een Arduino-bordje kun je uitbreiden met zogenaamde 'shields', dochterbordjes die de functionaliteit uitbreiden, zoals om een motor aan te sturen, met een SD-kaartslot of met een lcd-schermpje. Er bestaat een levendig ecosysteem van Arduino-bordjes en shields van allerlei fabrikanten.

Prijs: variërend tussen € 15 en € 215

 

© PXimport

De Arduino is een bordcomputertje met een levendig ecosysteem.

06 UDOO Quad

Met de UDOO Quad krijg je twee in één: het bordje combineert een ARM Freescale Cortex-A9 i.MX.6 quadcore-processor die Linux of Android draait met een Arduino Due-subsysteem. Verder laat de uitrusting niets te wensen over: je krijgt gigabit-ethernet, wifi, 2x usb, 1x mini-usb en 1x mini-usb-otg (on-the-go), en aansluitingen voor analoge audio en microfoon, SATA, een cameraconnector en een microSD-slot. Alle shields (uitbreidingsbordjes), sensoren en actuatoren die compatibel zijn met de Arduino Due kun je op dit computertje aansluiten, wat ideaal is als je je Android-apps wilt voorzien van gegevens die uit sensoren komen.

Prijs: vanaf € 120

 

© PXimport

De UDOO Quad bevat twee processoren: een quadcore-ARM-processor en Arduino-subsysteem.

07 Galileo

De Intel Galileo is een unicum: het is het eerste ontwikkelbordje dat Arduino-gecertificeerd is gebaseerd op de Intel-processorarchitectuur. Alle Arduino-software draait ongewijzigd op Intels bordje en ook Arduino-shields (uitbreidingsbordjes) voor de Arduino Uno R3 zijn compatibel. Het hart van het bordje bestaat uit een Intel Quark SoC X1000-applicatieprocessor die compatibel is met de Pentium-instructieset en Linux draait. Je hebt toegang tot mogelijkheden die op de meeste Arduino-bordjes niet te vinden zijn, zoals een mini-PCI Express slot op volledige grootte, 100Mbit-ethernet, een microSD-slot, een RS-232 seriële poort, een usb-host-poort, een usb-client-poort en 8 MB NOR-flashgeheugen.

Prijs: ca. € 75

 

© PXimport

Met de Galileo haal je een Pentium-processor in huis die compatibel is met Arduino.

08 Tinkerforge

Tinkerforge is een opensource hardwareplatform dat bestaat uit stapelbare bouwblokjes (Bricks van 4 bij 4 cm) die verschillende modules (Bricklets) aansturen. De hardware programmeer je op je computer in C, C++, C#, Object Pascal, Java, Perl, PHP, Python, Ruby of VB.NET en stuur je aan via usb, wifi of ethernet. Elke Brick heeft een ARM-microcontroller van 32 bit, een usb-poort en connectoren voor andere Bricks en Bricklets. Er bestaan Bricklets met knopjes, joysticks, motors, accelerometers en lcd-schermpjes. Als je Arduino te ingewikkeld vindt, biedt de blokkendoos van Tinkerforge je zeker heel wat plezier.

Prijs: variërend tussen € 13 en € 300

 

© PXimport

De Bricks van Tinkerforge zijn stapelbare computerbordjes.

09 VIA APC

De APC van VIA is een minidesktopcomputer in Neo-ITX-formaat die Android draait. Het hart is een ARM-processor van 800 MHz met 512 MB RAM en 2 of 4 GB NAND-flashgeheugen. Er bestaan verschillende varianten van het bordcomputertje, maar HDMI, VGA, 100Mbit-ethernet, usb, micro-usb, audio uit, audio in en een microSD-kaartslot behoren tot de aanwezige connectoren. De APC 8750 is het standaardmodel met Android, terwijl de APC Rock met Firefox uitgerust is. Een speciale variant is de APC Paper, die in een gerecycleerde kartonnen case in de vorm van een boek komt. Dit computertje, dat ook Firefox OS draait, leg je dus eenvoudig tussen een stapel boeken.

Prijs: van $ 49 tot $ 99

 

© PXimport

Een volledige desktopcomputer in een boek: geen toekomstmuziek, maar realiteit met de APC Paper.

10 CuBox-i

De CuBox-i van SolidRun is een zwart kubusje van 5 kubieke cm, waarin heel wat mogelijkheden verstopt zijn. Afhankelijk van de versie krijg je een i.MX6-processor met 2 of 4 kernen, 1 of 2 GB RAM en 100Mbit- of 1Gbit-ethernet. Tot de andere specificaties behoren 802.11n wifi en bluetooth (beide enkel in de quadcore-versie), usb 2.0, een microSD-kaartslot, een eSATA II 3Gbps-verbinding, een optische S/PDIF audio-uitgang en een infrarood zender en ontvanger. Het doosje biedt dus een heel volledige minicomputer, dat je als mediacenter, NAS of zelfs desktopcomputer inzet. Wordt standaard geleverd met Android, maar ondersteunt ook de meest courante Linux-distributies.

Prijs: van $ 45 tot $ 165

 

© PXimport

De CuBox-i van SolidRun verbergt heel wat mogelijkheden in zijn compacte behuizing.

11 Gumstix

Al lang voor er van de Raspberry Pi sprake was, maakt het Amerikaanse bedrijf Gumstix computerbordjes ter grootte van een stukje kauwgum (17 bij 58 mm). Er bestaan talloze varianten van, met processorsnelheden tot 1 GHz, een SD-kaartslot en optioneel wifi en bluetooth. Standaard komen de computerbordjes met weinig poorten, maar er bestaan ook heel wat uitbreidingsbordjes, waaronder de Parlor die onder andere micro-HDMI, usb-otg (on-the-go), ethernet, audio en een usb-consolepoort aanbiedt. Er bestaat ook een camerabordje en een uitbreidingsbordje met lcd-aanraakscherm. Gumstix biedt ook bordjes met behuizing aan. Al deze minicomputertjes draaien op Linux.

Prijs: van $ 169 tot $ 199

 

© PXimport

De computertjes van Gumstix zijn maar zo groot als een stukje kauwgum.

12 A10-OLinuXino-LIME

De OLinuXino van Olimex is een bordcomputertje waarvan de specificaties en het hardwareontwerp volledig open zijn. Bovendien gebruikt het bordje een iMX233-processor die in kleine aantallen te koop is. Daardoor kan in principe iedereen zelf een OLinuXino-bordje tegen redelijk lage kosten maken. De OLinuXino werkt in een temperatuurbereik van -25 tot +85 graden Celsius, waardoor het ook in industriële omgevingen of buiten bruikbaar is. De A10-OLinuXino-LIME beschikt over 512 MB RAM, SATA, HDMI, 2x usb, 1x usb-otg, 100Mbit-ethernet en een microSD-kaartslot, en er bestaan nog enkele andere uitvoeringen. De bordjes draaien Linux.

Prijs: vanaf € 30

 

© PXimport

De OLinuXino-bordjes van Olimex hebben een volledig open hardwareontwerp.

13 Cotton Candy

De Cotton Candy van FXI Technologies is een computertje ter grootte van een usb-stick, dat je via HDMI in je televisiescherm inplugt. Aan de andere kant van het staafje zit een usb-aansluiting voor randapparatuur. Verder beschikt de Cotton Candy over 802.11b/g/n wifi, bluetooth 2.1+EDR en een microSD-kaartslot. De processor is een Samsung Exynos 4210 die op 1,2 GHz draait en 1 GB RAM heeft. FXI ondersteunt Android en Ubuntu op de Cotton Candy, die H.264 1080p-video's kan streamen en decoderen. Het computertje weegt maar 21 g en kun je overal gemakkelijk mee naartoe nemen. Je tovert er elke tv of computermonitor mee om in een volwaardige computer. De Cotton Candy is op dit moment helaas niet leverbaar.

 

© PXimport

Met de Cotton Candy tover je elk scherm om in een volwaardige computer.

14 Rikomagic MK802 IV

De MK802 van het Chinese bedrijf Rikomagic is al enkele jaren een populaire Android mini-pc in de vorm van een usb-stick. De nieuwste versie is de MK802 IV, met een ARM Cortex-A9 quadcore-processor op 1,6 GHz, 2 GB RAM, 8 GB flashopslag, 802.11 b/g/n wifi, bluetooth, HDMI en usb 2.0. Je sluit de stick aan op de HDMI-ingang van je tv om er een gigantische Android-tablet van te maken. Stroom trekt de MK802 IV van een usb-poort van je tv of met de meegeleverde voedingsadapter. De grafische chipset is krachtig genoeg voor games in Full HD-resolutie en met de ondersteuning van DLNA en Miracast stream je video van elk apparaat naar je tv.

Prijs: ca. € 80

 

© PXimport

De MK802 IV is de nieuwste Android mini-pc in de populaire reeks van Rikomagic.

15 TBS 2910 Matrix

De TBS 2910 Matrix van de Chinese tv-tunerproducent TBS is een buitenbeentje: deze minicomputer die Android en Linux draait, ondersteunt de usb- en mini-PCIe-tuners van TBS en populaire software om tv-programma's op te nemen, zoals XBMC, VDR, Tvheadend en DVBLast. Het apparaatje is uitgerust met een Cortex-A9 quadcore-processor op 1 GHz, 2 GB RAM en een variëteit aan aansluitmogelijkheden: 3x usb 2.0, HDMI, SATA 3, mini-usb, mini-PCIe, optische S/PDIF, infraroodontvanger, een SD-kaartslot en microSD-kaartslot, gigabit-ethernet en 802.11 b/g/n wifi. Ideaal om er je eigen opnamesysteem voor digitale tv mee in elkaar te knutselen.

Prijs: ca. $ 150

 

© PXimport

De TBS 2910 Matrix is een Android-mini-pc om tv-programma's op te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000