© PXimport

15 handige tips voor Windows 10

Geplaatst: 15 oktober 2014 - 09:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Joris Peterse

Met deze tips vind je al snel je weg in de uitprobeerversie van Windows 10. Houd er rekening mee dat deze versie niet geschikt is als hoofdbesturingssysteem. De kans is groot dat je tegen bugs of andere problemen aanloopt. Maar Windows 10 heeft zat nieuwe functies die nu al de moeite waard zijn.

Heb je Windows 10 nog niet geïnstalleerd? Lees dan ons handige stappenplan om Windows 10 te installeren. Voor meer tips, lees 13 tips voor Windows 10.

01 Windows 10-keylogger

De eerste twee tips temperen wellicht het enthousiasme voor Windows 10 behoorlijk. Microsoft heeft in de Windows 10-uitprobeerversie een keylogger ingebouwd, die alle toetsaanslagen registreert. Deze keylogger heeft als doel het verbeteren van de spellingscontrole en de automatische aanvulmogelijkheid van tekst. Wees hiervan dus bewust wanneer je Windows 10 uitprobeert. Log niet zomaar overal in (of verander je wachtwoord nadat je dit hebt gedaan) en gebruik zeker je internetbankieromgeving niet. We verwachten niet dat Microsoft kwade bedoelingen heeft met de geoogste data, maar aangezien Windows in het verleden geregeld beveiligingsproblemen heeft gehad, is het niet ondenkbaar dat hackers zichzelf toegang weten te verschaffen tot deze gegevens.

 

© PXimport

Pas op: al je toetsaanslagen worden in Windows 10 geregistreerd!

02 Microfoon uit

Een keylogger is zorgwekkend. Maar nog vervelender is dat de algemene voorwaarden van Windows 10 toestaan dat Microsoft ook de microfoon mag aanspreken. Daarom zetten we de microfoon liever even uit. Dit doe je door op de startknop te drukken en Device Manager in te typen en te selecteren. Klap het menuutje open onder Audio inputs and outputs, klik met rechts op Microphone en kies Disable, bevestig met Yes. Overigens zijn de keylogger en de afluisterrechten alleen van toepassing op de testversie van Windows 10. De definitieve versie bevat dit niet. Onthoud dus dat de testversie echt alleen bedoeld is om Windows 10 uit te proberen, niet voor alledaags gebruik.

 

© PXimport

Voor de zekerheid zetten we de microfoon liever even uit.

03 Programma's en apps installeren

Enerzijds zijn er Windows-apps en anderzijds heb je de gewone soft- en freeware die je in Windows gewend bent. Windows-apps kun je alleen uit de applicatiewinkel (Store) installeren. Druk op de startknop en klik de Store-tegel aan om de winkel te openen. Een app herken je in Windows dankzij de vierkantje icoontjes, het moderne uiterlijk en drie puntjes in de linkerbovenhoek naast het programma-icoontje (die openen het menuutje met App Commands, zie tip 9). Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen software en freeware installeren zoals je gewend bent. Als het goed is, moeten alle programma's die werken in Windows 7 en 8, ook werken in Windows 10.

 

© PXimport

Je vertrouwde programma's blijven gewoon werken.

04 Task Switcher

De Alt+Tab-functionaliteit is opgepoetst met de Task Switcher, een menuutje dat verschijnt als je Alt en Tab tegelijk indrukt. Hierin zie je alle geopende programma's. Houd de Alt-toets ingedrukt, iedere keer dat je op Tab drukt, ga je naar het volgende programma. Met de rechtermuisknop kun je er ook voor kiezen om een taak af te sluiten. Druk je op de Task Switcher-knop (tweede knop met de venstertjes naast de startknop) dan krijg je ongeveer hetzelfde overzicht te zien. Hier hoef je alleen de Alt-knop niet ingedrukt te houden. Je kunt naar een programma schakelen door erop te klikken, een kruisje rechtsboven sluit deze af. Ook schakel je hiermee naar een ander bureaublad.

 

© PXimport

Met Alt+Tab kom je nu in de Task Switcher terecht.

05 Bureaubladen

Windows 10 heeft de mogelijkheid om met meerdere bureaubladen te werken. Op een nieuw bureaublad kun je een aantal programma's groeperen. Je kunt het nieuwe bureaublad geen eigen visuele stijl (zoals een achtergrond) meegeven of een select aantal snelkoppelingen op een specifiek bureaublad zetten. Het is dus puur bedoeld om openstaande programma's te groeperen. Druk op de Task Switcher-knop en kies Add a desktop. Vervolgens zie je een bureaublad erbij verschijnen. Met het plusje voeg je er desgewenst nog meer toe. Door met de rechtermuisknop op een programma of app te klikken, kun je die via Move to naar een ander bureaublad verplaatsen. De groepering verdwijnt waneer je de pc afsluit.

 

© PXimport

Met virtuele bureaubladen groepeer je alle openstaande programma's.

06 Startmenu personaliseren

Omdat het startmenu ook Live-tegels bevat, valt er veel meer te personaliseren. Druk allereerst op de startknop om het menu uit te klappen. Door je muis op de bovenrand te plaatsen, kun je de grootte aanpassen. Met de rechtermuisknop op een Live-tegel klikken geeft je extra opties, zoals de grootte aanpassen, het bijwerken uitzetten of de app verwijderen. Schuif een programma of app van de linkerkant van het startmenu naar het gebied van de Live-tegels om het programma als tegeltje erbij te plaatsen. Klik je met de rechtermuisknop op een lege ruimte en kies je Personalize, dan kun je de kleur van het startmenu aanpassen. De taakbalk en vensterranden krijgen dezelfde kleur mee.

 

© PXimport

Je bepaalt zelf de kleur van het startmenu.

07 Oude startscherm terug

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk, klik op Properties en kies het tabblad Start Menu om bij de instellingen de te komen van het startmenu. Wil je het oude fullscreen startscherm uit Windows 8 weer terug? Haal dan het vinkje weg bij Use the Start menu instead of the Start screen. Om de wijzigingen toe te passen, logt Windows uit en weer in. In het tabblad Navigation kun je terecht voor instellingen van het startscherm. Bijvoorbeeld wanneer deze schakelt naar het bureaublad, of de bureaubladachtergrond meegenomen moet worden en het gedrag van de Windows-toets op het toetsenbord.

 

© PXimport

Ben je toch fan van het fullscreen startscherm? Dan zet je deze gewoon weer aan.

08 Zoekfunctie gebruiken

Er zijn twee manieren om te zoeken in Windows 10. De bekende methode is op de startknop drukken en beginnen met typen. Bovenin verschijnen programma's en Windows-onderdelen die overeenkomen met de tekst, onderin worden zoekmachine-suggesties voorgesteld die in de Bing-zoek-app worden geopend. De zoekknop naast de startknop geeft een nieuwsoverzicht, zoekgeschiedenis en kan gebruikt worden om naar programma's, instellingen en bestanden (lokaal en in OneDrive) te zoeken. Ook hier worden zoekmachine-suggesties gegeven. Helaas worden de internet-zoekopdrachten allemaal met de Bing-zoekmachine uitgevoerd. Overschakelen naar een betere zoekmachine, zoals Google, kan voor beide zoekfuncties helaas niet.

 

© PXimport

Het zoekmenu van Windows 10 zoekt lokaal en op internet.

09 App Commands

In Windows 10 draaien apps in een venstertje op het bureaublad. Rechtsboven in het venster heb je de vertrouwde minimaliseer-, vergroten- of verklein- en de sluitknop. Linksboven zie je drie puntjes, als het om een app gaat. Dit is het menu App Commands. Klik hierop om extra vensterinstellingen te krijgen. Bijvoorbeeld om de app in volledig scherm te zetten, de zoekfunctie van de app te gebruiken of de applicatie-instellingen te benaderen. App Commands zijn de sleutel van iedere app. Kies je ervoor om een app fullscreen te gebruiken, dan ga je weer naar het menu App Commands door je muis naar de bovenrand van het scherm te bewegen en op de knop met de drie puntjes te drukken die in het balkje verschijnt.

 

© PXimport

Het menu App Commands geeft je speciale opties, speciaal voor apps.

10 Apps snappen

In Windows 8 was het voor het eerst mogelijk om apps aan de zijkant vast te klikken (te 'snappen'). Bijvoorbeeld om meerdere apps naast elkaar te zetten. Die functionaliteit zien we terug in Windows 10. Sleep een programma of app naar de zijkant van het scherm en je ziet voordat je de muisknop loslaat al een omlijning hoe het venster geplaatst gaat worden. Een ander programma kun je rustig aan de andere zijkant plaatsen en de grootte van de vensters kan vervolgens in de middenrand aangepast worden. Wanneer je een venster vastklikt terwijl je meerdere programma's open hebt, dan worden deze netjes in kleine venstertjes op de andere helft van de pagina getoond.

 

© PXimport

Het als het ware magnetisch vastklikken van apps (het 'snappen') is superhandig!

11 Charms instellen

De Charms-balken uit Windows 8, die opeens over een deel van het scherm schuiven (als je bijvoorbeeld met je muis in een hoek hangt), zorgden aanvankelijk voor verwarring bij veel Windows-gebruikers. In Windows 10 zie je ze minder snel terug. Maar de Charms-balken zijn er nog steeds. Ga maar eens naar de wifi-instellingen of druk op de Windows-toets+C. Wil je uitzetten dat er Charms verschijnen als je met de muis in de hoek komt, klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk, kies Properties en haal onder het tabje Navigation het vinkje weg bij When I pint to the upper-right corner, show the charms.

 

© PXimport

Met de Windows-toets+C tover je de Charms-balk in beeld.

12 E-mailaccount instellen

Als je een Microsoft-account gebruikt als gebruikersaccount in Windows 10, dan worden je mailtjes automatisch binnengehaald door de Mail-app. Ongeacht je het Microsoft-mailaccount gebruikt of niet. Als je de Mail-applicatie voor het eerst opent, krijg je de vraag of je ook een ander e-mailaccount wilt instellen. Maak je gebruik van een ander (of een extra) mailadres, dan druk je op Yes, kies je welk type account (Gmail, Exchange etc.) en maak je verbinding je door de bijbehorende accountgegevens in te voeren. Wil je je mail van je Microsoft-account niet synchroniseren, ga dan naar de applicatie-instellingen, kies Accounts en het mailadres waarvan je geen mail wilt. Haal het vinkje weg bij Email onder Content to Sync.

 

© PXimport

De Mail-app is in Windows 10 hetzelfde gebleven.

13 Plakken in Command Prompt

Veel gevorderde Windows-gebruikers zullen de vlag uithangen: de opdrachtprompt in Windows 10 kan eindelijk toetsenbordcombinaties zoals Ctrl+V gebruiken! Dit moet je echter wel eerst aanzetten. Ga hiervoor naar het commandovenster (druk op start en typ Command Prompt gevolgd door Enter). Klik linksboven in de balk op het zwart/witte icoontje en kies Properties. Ga naar het tabje Experimental en plaats een vinkje bij Enable experimental console features (applies globally) en een vinkje bij Enable new Ctrl key shortcuts. Tot onze teleurstelling werkte de snelkoppeling Ctrl+Z, om de laatste actie ongedaan te maken, helaas niet.

 

© PXimport

Eindelijk plakken met de toetscombinatie Ctrl-V in het opdrachtvenster!

14 Toetsenbord-snelkoppelingen

Een nieuwe Windows-versie betekent nieuwe functies en nieuwe toetsenbordcombinaties om deze functies te gebruiken. De Alt+Tab-toetscombinatie hebben we al verteld in tip 3. Met de Window-stoets+PijltjeNaarLinks of -PijltjeNaarRechts koppel je een venster vast aan de zijkant. Ctrl+Windows-toets+D maakt een nieuw virtueel bureaublad, Ctrl+Windows-toets+F4 sluit je huidige virtuele bureaublad. Om (ten slotte) te schakelen tussen virtuele bureaubladen gebruik je de toetscombinatie Ctrl+Windows-toets+ PijltjeNaarLinks of -PijltjeNaarRechts.

 

© PXimport

Nieuwe functies, dus ook nieuwe toetscombinaties.

15 Feedback versturen

Tijdens de perspresentie van Windows 10 werd er op gehamerd dat Microsoft erg graag feedback van de gebruikers krijgt, om zo het besturingssysteem te optimaliseren. Wanneer je Windows 10 gebruikt, zul je merken dat zo nu en dan een vraag wordt gesteld in een soort pop-up-app. Als je de app Windows Feedback start, kun je uitgebreider laten weten wat je van Windows 10 vindt en hoe het verbeterd kan worden. Er zijn veel categorieën waarover je je mening kunt geven. Van recent gebruikte toepassingen, tot Windows algemeen of specifieke onderdelen. Windows kan alleen maar beter worden van feedback!

 

© PXimport

Laat Microsoft weten hoe ze Windows 10 verder kunnen verbeteren!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000