2 Chromebooks getest

| 21 september 2013, 09:00

Review
Samsung Chromebook
pagina 1

Acer C7 Chromebook

Films kijken op Chromebook, Conclusie, Acer C7 Chromebook
pagina 2

Samsung Chromebook XE303C12

Prijs, Conclusie, Samsung Chromebook (XE303C12)

Chromebooks zijn goedkope laptops die op het Chrome OS van Google draaien. De systemen groeien hard, en steeds meer Chromebooks zijn dan ook een interessant alternatief voor de prijzige Windows-laptops of MacBooks. Wij leggen hier de populairste Chromebooks naast elkaar.

Acer C7 Chromebook


Voor zo'n 269 euro beschik je al over de Acer C7 Chromebook. Chrome OS is in tegenstelling tot Windows gratis, waardoor de aanschafkosten van de laptop lager uitvallen. Als je er een uit de Verenigde Staten weet te bemachtigen, ben je zelfs slechts 199 dollar (zo'n 150 euro) kwijt.

De Acer C7 Chromebook is een laptop van 11,6 inch met een dualcore-processor, 2 GB werkgeheugen, 320 GB harde schijf en een front-cameraatje. Dat is opvallend, want dat zijn specificaties voor een low budget-laptop. Dat is de C7 eigenlijk ook, alleen heeft Acer Windows vervangen door Chrome OS. Het is in ieder geval ruim genoeg om Chrome OS vloeiend te laten draaien.

Films kijken op Chromebook

Een pluspunt van deze laptop is dat het opslaggeheugen groot is. Het gaat tegen de cloudvisie van Google in, maar het is wel erg fijn om de Chromebook bijvoorbeeld vol te laden met films voordat je op pad gaat. Extra fijn is dat het beeldscherm kraakhelder is. Je moet echter wel genoegen nemen met een vrij korte levensduur van de accu en een langere opstarttijd vanwege een harde schijf in plaats van een SSD.

Qua aansluitingen beschikt de laptop links over een VGA-, HDMI- en usb-aansluiting. Rechts tref je nog eens twee usb-poorten en een audiojack aan. Ten slotte kun je aan de voorkant nog een SD-geheugenkaart plaatsen.

De C7 is gemaakt van plastic en heeft daardoor een prettig gewicht. De bouwkwaliteit is echter nog opvallend goed. Vooral het toetsenbord voelt solide aan en buigt nauwelijks door.

Conclusie

De prijs-kwaliteitverhouding van de Acer Chromebook is uitstekend. Wel vinden we het prijsverschil met de VS lastig te verteren. In praktijk blijkt de extra opslagruimte een grote meerwaarde, die de paar seconden extra opstarttijd ten opzichte van een Chromebook met SSD waard is.

Acer C7 Chromebook

Prijs € 269,-
Processor Intel Celeron 847 (1,1 GHz, dualcore)
Geheugen 2 GB DDR3 (uit te breiden tot 4 GB)
Scherm 11,6 inch (1366 x 768)
Opslag 320 GB harde schijf, 100 GB Google Drive
Aansluitingen 3x usb 2.0, VGA, HDMI, SD-kaartlezer, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting
Draadloos 802.11 a/b/g/n
Webcam 0,3 megapixel
Accu 40 Wh
Afmetingen 28,5 x 20,2 x 2,7 cm
Gewicht 1,38 kg

Pluspunten
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
Bouwkwaliteit
Helder beeldscherm
Minpunten
Accuduur
Langere opstarttijd
Prijsverschil met VS

SCORE: 4/5

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...