8 bureaubladtips voor Windows 7 en 8

© PXimport

8 bureaubladtips voor Windows 7 en 8

Geplaatst: 24 oktober 2014 - 15:22

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Robbin Ooijevaar

Eens in de zoveel tijd is het fijn om je bureaublad op te schonen. Gelukkig kent Windows tweaks om dat te doen. Je moet alleen even weten hoe het werkt. Wij leggen in 8 tips onder meer uit hoe je icoontjes een persoonlijke tint geeft en hoe je aan de slag kunt met Windows-thema's.

01 Beter icoontje

Gebruik je veel snelkoppelingen op je bureaublad en lijkt alles op elkaar? Dan wordt het tijd om sommige icoontjes een persoonlijk tintje te geven. Zoek een icoontje dat bij het bestand of programma past, bijvoorbeeld een mooie aan/uit-knop voor de slimme snelkoppeling van tip 3. We kiezen voor Gnome System Shutdown icon. Download het ico-bestand van deze afbeelding. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling waarvan je het icoontje wilt wijzigen. Kies Eigenschappen / Ander picogram en wijs het ico-bestand aan. Door goede icoontje te kiezen voor bijvoorbeeld de map met je documenten, foto's en projecten waaraan je werkt, hoef je de titels van de snelkoppelingen niet langer te lezen omdat het icoontje al aangeeft waar je mee te maken hebt.

 

© PXimport

Download een ico-icoontje en voeg deze toe aan een snelkoppeling.

02 Standaardiconen

Windows heeft een aantal handige standaardiconen die de moeite waard zijn om te activeren op je bureaublad. We hebben het over Computer (de Windows Verkenner opent dan in Computer), Prullenbak en Bestanden van gebruiker. Ga naar Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen en kies Bureaubladpictogrammen wijzigen. Activeer de extra icoontjes die je handig vindt of schakel ze juist uit als je ze nooit gebruikt.

 

© PXimport

Activeer de extra iconen op je bureaublad voor snelle toegang tot je bestanden en schijflocaties.

03 Alle iconen in systeemvak

Veel programma's tonen een icoontje in je systeemvak, rechtsonder in beeld. Sommige icoontjes zie je permanent, andere zie je bijna nooit of worden automatisch verscholen. Als je alle iconen van je systeemvak wilt zien, ga dan naar Configuratiescherm / Alle Configuratiescherm-onderdelen / Systeemvakpictogrammen. Plaats een vinkje bij Altijd alle pictogrammen en meldingen op de taakbalk weergeven of geef selectief aan van welke programma's je de pictogrammen je wilt zien.

 

© PXimport

Geef aan welke iconen je wilt zien in je systeemvak: selectief of allemaal.

04 Nieuwe Windows-thema's

Alles wat met de vormgeving van je bureaubladomgeving te maken heeft, wordt in Windows bewaard in een thema. Denk aan je (wisselende) achtergrondfoto's, vensterkleuren en geluiden. Door af en toe een nieuw thema in te stellen, voelt je computer weer fris en nieuw aan. Microsoft heeft oogstrelende thema's die je gratis kunt downloaden en eenvoudig installeert. Ook zijn er veel thema's te vinden van liefhebbers met prachtige foto's of afbeeldingen. De mooiste thema's zijn er voor Windows 8.1. Kijk bij Compatibel met Windows 7 als je dit besturingssysteem gebruikt.

Gebruik je twee beeldschermen? Kijk dan ook eens bij de categorie Panoramisch voor extra grote achtergrondfoto's voor je bureaublad.

 

© PXimport

Het 'thema-paradijs' van Microsoft biedt oogstrelende thema's met prachtige foto's.

05 Thema aanpassen

Alles wat met thema's te maken heeft, vind je terug via Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen. Hier kun je wisselen tussen reeds geïnstalleerde thema's of een thema aanpassen. Verander bijvoorbeeld je bureaubladachtergrond of stel een eigen geluidje in voor nieuwe mailberichten. Heb je de vormgeving verprutst? Kies een standaardthema om de vormgeving te herstellen.

 

© PXimport

Kies een nieuw thema of verander de Windows-vormgeving.

06 Bureaublad op orde

We bespreken liever geen commerciële programma's als er goede gratis alternatieven beschikbaar zijn, want waarom zou je betalen als het ook gratis kan? Het softwarepareltje Fences is niet gratis, maar valt in de categorie 'one of a kind'. Fences kost nog geen 10 euro maakt een soort 'hekjes' op je bureaublad. Je kunt meerdere hekjes maken, bijvoorbeeld één voor documenten waar je regelmatig aan werkt, een voor hulpprogramma's, kantoorsoftware en beeldbewerking.

Vervolgens kun je snelkoppelingen, bestanden en mappen binnen je hekjes slepen en ordenen. Je kunt hekwerken met alle iconen 'verbergen', verslepen en echt fanatieke gebruikers kunnen zelfs virtuele bureaubladen maken. Bekijk het

en haal de probeerversie binnen om 30 dagen te kunnen testen.

 

© PXimport

Fences brengt orde aan in de iconen-chaos op je bureaublad.

07 Doorstart bureaublad

Gebruik je Windows 8.1 en gebruik je het nieuwe besturingssysteem bijna uitsluitend in de klassieke bureaublad-omgeving? Dan kun je je computer het beste direct hiernaar laten doorstarten. Ga naar je Bureaublad via de gelijknamige tegel of gebruik de toetscombinatie Windows-toets+D. Klik met de rechtermuisknop op je taakbalk en kies Eigenschappen. Open het tabblad Navigatie en plaats een vinkje bij Wanneer ik mij aanmeld of alle (...). Windows start vanaf nu automatisch door naar je bureaublad. In de bureaubladomgeving kun je eenvoudig terugschakelen naar het startscherm (en omgekeerd) door op de Windows-toets te drukken.

 

© PXimport

Werk je altijd in de bureaublad-omgeving? Zorg ervoor dat je computer direct hiernaar opstart.

08 Identieke achtergrond

Liefhebbers van het nieuwe Windows 8.1-startscherm zullen weinig ophebben met de klassieke bureaubladomgeving (en omgekeerd). Als je toch regelmatig beide omgevingen gebruikt, is het prettig als er visueel een overlap is. Je kunt een mooi thema installeren in de je bureaubladomgeving en de achtergrond hiervan ook in je startscherm laten zien.

Ga naar je bureaublad via de gelijknamige tegel. Klik met je rechtermuisknop op de taakbalk en vraag de eigenschappen op. Open het tabblad Navigatie en plaats een vinkje bij Mijn bureaubladachtergrond op startscherm weergeven. Bekijk het resultaat door tussen je bureaublad en startscherm te wisselen door steeds op de Windows-toets te drukken.

 

© PXimport

Toon je bureaubladachtergrond ook op je startscherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000