Asus C300 - Je ideale maatje als je weinig eisen stelt

© PXimport

Asus C300 - Je ideale maatje als je weinig eisen stelt

Geplaatst: 21 augustus 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Lennart Koster

Alweer ruim twee jaar is Chrome OS op de markt. Met dit besturingssysteem wilde ontwikkelaar Google de strijd aangaan met onder meer Windows en Apple's OS X. We zien het besturingssysteem nu veel terug op goedkope Chromebooks, waarvan de Asus C300 er ook één is.

Google's Chrome OS

Voordat ik begin met de review van de Asus C300, lees je hier eerst kort wat informatie over het besturingssysteem van deze Chromebook. De basis van Google's Chrome OS, waar de Asus C300 op draait, is de Chrome-webbrowser. Vanuit hier kan bijna de gehele Chromebook worden aangestuurd. Van instellingen voor de computer tot tekstverwerken en games spelen, alles gebeurt vanuit deze browser.

Het grote voordeel hiervan is dat het allemaal weinig rekenkracht vereist. De laptop hoeft tenslotte alleen maar een browser te kunnen draaien. Dit resulteert dan ook in hele betaalbare laptops die, ondanks de niet geweldige specificaties, als een trein lopen.

Doordat vrijwel alles vanuit de browser gebeurt, is het besturingssysteem enorm eenvoudig te besturen. Het is zelfs een stuk eenvoudiger dan Windows en zodra je voor het eerst een Chromebook in handen hebt, kan je er direct mee aan de slag. Alles is overzichtelijk en mocht je alsnog ergens niet uitkomen dan zit er een uitgebreid helpcentrum ingebouwd.

Nadelen Chrome OS

Ondanks deze hele mooie voordelen, heeft Chrome OS ook enkele nadelen. Zoals gezegd wordt bijna alles geregeld vanuit de browser, op zaken als de rekenmachine en verkenner na. Dit betekent tevens dat je altijd verbonden moet zijn met het internet, wil je wat met je Chromebook kunnen doen. Heb je thuis dus een storing met je internet of zit je in een trein zonder wifi, dan heb je er dus helemaal niks aan. Je kan dan niet eens je tekstverwerker openen. Hoe je een Chromebook via een omweg toch offline kunt blijven gebruiken, lees je hier.

Naast het feit dat je altijd verbonden moet zijn, ben je niet vrij in de keuze van de programma's die je downloadt. Ze moeten namelijk in de winkel van Google te vinden zijn. Programma's die je op je Windows-laptop gewend bent, kan je dus lang niet allemaal installeren en je zult voor veel programma's een alternatief moeten zoeken.

 

© PXimport

Zonder internet ben je niks. Zo kan je zonder wifi niet eens een tekstverwerker openen.

De Asus C300 Chromebook

Nu je bent bijgepraat over de voor- en nadelen van Chrome OS, kunnen we gaan kijken naar de C300, de nieuwe Chromebook van Asus. Je hebt hiermee een razendsnel notebookje in handen. Voor de prijs van een tablet, namelijk 329 euro, heb je een computer die zich uitstekend leent voor de standaard werkzaamheden als surfen, mailen en tekstverwerken. Niet dat hij niet meer kan, maar eerder omdat je beperkter bent tot het aanbod van programma's.

Als je met deze Asus C300 aan het werk bent, heb je namelijk het idee dat je er alles mee kan doen wat je maar wilt. Klik je op mail, dan is binnen een seconde je mail geopend. Dit heeft uiteraard alles te maken met het feit dat de browser je thuisbasis is. Alle pictogrammen op het startscherm zijn enkel linkjes waarmee bijvoorbeeld een browser-extensie geopend wordt, wat de snelheid ontzettend ten goede komt. Erg lekker is ook dat de Chromebook in slechts een paar seconden is opgestart.

De Asus C300 heeft een prima accuduur van zo'n acht uur. De kans is groot dat je hem op een dag geen acht uur gebruikt, wat ervoor zorgt dat je meerdere dagen voort kan op één acculading. Dit is ideaal als je hem er even snel bij wilt pakken, of onderweg bent en snel wat moet opzoeken (ja, je moet natuurlijk wel internet hebben).

Het scherm van de Asus C300

De Chromebook van Asus beschikt over een 13,3 inch-beeldscherm. Vind je dit wat te groot, dan kan je ook kiezen voor zijn kleine broertje, de C200. Deze beschikt over een 11,6 inch-scherm. Het scherm van de C300 heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Deze resolutie zien we ook regelmatig terugkomen bij grotere laptops en voldoet op dit kleinere scherm dan ook prima. Het beeld is aardig scherp en omdat het een mat scherm is zie je ook geen spiegeling. Daarnaast is de helderheid ook meer dan voldoende en dit kan je via het toetsenbord eenvoudig aanpassen.

 

© PXimport

Het beeldscherm is scherp genoeg en reflecteert niet.

Een blik op het uiterlijk

Deze Chromebook ziet er erg gelikt uit. Ondanks dat de behuizing van plastic is, hebben ze er een geborstelde look aan kunnen geven, wat het geheel een chique uiterlijk geeft. Hij is met 2,3 centimeter lekker dun en met een gewicht van 1,4 kilogram erg licht. Hij is dus gemakkelijk mee te nemen.

 

© PXimport

De Asus C300 is mooi slank en licht waardoor hij eenvoudig mee te nemen is.

Het toetsenbord is geheel voorzien van losse toetsen waardoor tussen elke toets een kleine ruimte zit. Dit zorgt ervoor dat je er heel fijn en snel op kan typen. Toch mis je wel een aantal toetsen die je wellicht gewend bent van een standaard laptop of toetsenbord. Denk hierbij aan de delete-knop, caps lock of de F-sneltoetsen. Daarnaast beschik je ook niet over een numeriek gedeelte, maar dat is logisch bij zo'n formaat laptop. Wel vind je extra toetsen, onder meer voor het instellen van een volledig scherm, de helderheid van het beeld en het volume.

Andere extraatjes van de Asus C300 zijn de kaartlezer, een hdmi-aansluiting en twee usb-poorten waarvan er één een usb 3.0-poort is. Je bent dus bijna net zo flexibel als bij een normale laptop.

 

© PXimport

De Asus C300 is een ideale laptop voor als je weinig eisen stelt.

Conclusie

Ben je op zoek naar een Chromebook, dan is deze Asus C300 een keuze waar je op kan vertrouwen. Hij is snel, licht, eenvoudig mee te nemen en heeft een enorme accuduur. Daarnaast ziet hij er ook nog eens gelikt uit. De vraag is alleen of je wel alles kunt doen met het Chrome OS-apparaat. Heb je bijna altijd toegang tot een internetverbinding en voldoet surfen, tekstverwerken, filmpjes kijken en wat kleine spelletjes spelen? Dan is dit voldoende. Verwacht je echter meer, zoals grotere games of zwaardere software, dan moet je toch kijken naar een laptop met een ander besturingssysteem. Toch heb je voor nog geen 330 euro een geweldig product in handen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Eenvoudig te bedienen

Razendsnel

Licht en klein

Accuduur

Prijs

Minpunten

Internet vereist

Software beperkt

Conclusie

Asus C300 Chromebook -------------------- **Prijs:** € 329,- **Besturingssysteem:** Chrome OS **Formaat beeldscherm:** 13,3 inch **Resolutie beeldscherm:** 1366 x 768 pixels **Processor:** Intel 2,42 GHz dualcore **Intern geheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB + 100 GB Google Drive **Gewicht:** 1,4 kg **Dikte:** 23 mm...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000