ASUS Zenbook UX303LA - Krachtpatser in een fraaie kleur

© PXimport

ASUS Zenbook UX303LA - Krachtpatser in een fraaie kleur

Geplaatst: 30 oktober 2014 - 08:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Jeroen Boer

ASUS heeft met de Zenbooks laten zien dat ze weten hoe je een fraaie ultrabook bouwt. De Zenbook UX303LA is een nieuw model dat opvalt door zijn rookbruine behuizing. Is de Zenbook behalve fraai ook fijn om mee te werken?

ASUS' Zenbook UX303LA die we in de uitvoering UX303LA-C4089H getest hebben is een fraaie verschijning. Qua vormgeving lijkt de aluminium behuizing op eerdere Zenbooks. ASUS heeft voor dit model echter gekozen voor een nieuwe kleur die ze zelf rookbruin noemen. De kleur die een beetje het midden houdt tussen bruin en grijs ziet er erg fraai uit. Het geeft de Zenbook een stijlvolle uitstraling en is weer eens wat anders dan de normale aluminiumkleur die inmiddels een beetje saai begint te worden. Lees ook: 2014 MacBook Pro versus MacBook Air: Apple-laptop aankoopadvies

De schermbehuizing is ook rookbruin, maar dan net een tintje donkerder dan de basis. Op de schermbehuizing heeft ASUS een heel licht cirkelvormig patroon aangebracht. De aluminium behuizing is overigens uitstekend afgewerkt en de Zenbook is lekker stevig.

 

© PXimport

ASUS heeft de Zenbook UX303LA vervaardigd uit aluminium in rookbruin.

Lekker snel

De gebruikte Intel Core i7-4510U is een dualcore-processor met een basiskloksnelheid van 2 GHz. De processor wordt bijgestaan door 8 GB RAM wat in combinatie met de SSD zorgt voor een soepele en snelle laptop. De opslag wordt verzorgd door een SSD van SanDisk. Opvallend voor een ultrabook is dat het om een 2,5inch-uitvoering gaat. Je kunt hem dus in de toekomst zelf verwisselen voor een grotere SSD.

De SSD behoort qua prestaties niet tot het topsegment, maar langzaam is hij zeker niet. Wel vinden we hem voor het prijspunt van de geteste uitvoering aan de krappe kant, een 256 GB-exemplaar had beter bij de geteste configuratie gepast. De accu biedt, afhankelijk van wat je doet en de schermhelderheid, zes tot negen uur werktijd.

Veel aansluitmogelijkheden

ASUS heeft de Zenbook voorzien van een heel bruikbare selectie uitbreidingspoorten. We zien driemaal usb 3.0, HDMI, Mini DisplayPort, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een SDHC-kaartlezer. Daarnaast levert ASUS twee adapters mee. De eerste is een adapter van Mini DisplayPort naar VGA en de tweede is een usb-netwerkadapter. Helaas is de netwerkadapter wel een usb2.0-exemplaar dat beperkt is tot een netwerksnelheid van 100 Mbit/s. Jammer, want er bestaan usb3.0-exemplaren met een volledige gigabitsnelheid. Het wifi-kaartje is afkomstig van Intel en ondersteunt 802.11ac met een maximale snelheid van 867 Mbit/s. Naast wifi ondersteunt het Intel-kaartje ook bluetooth 4.0.

 

© PXimport

ASUS levert een VGA- en een netwerk-adapter mee.

Uitstekend aanraakscherm

Intel stelt bij de huidige generatie ultrabooks een aanraakscherm verplicht en het is dus geen verrassing dat de Zenbook UX303LA van een aanraakscherm is voorzien. ASUS heeft als scherm gekozen voor een uitstekend IPS-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het paneel heeft een erg goede helderheid en goede inkijkhoeken. Ook de kleurweergave is erg goed waarbij de zwartweergave uitstekend is. Het enige kritiekpuntje zou kunnen zijn dat de kleuren net wat aan de koele kant zijn.

Het scherm is voorzien van een aanraaklaag waardoor het scherm glanzend is afgewerkt. Door de goede helderheid is er zelfs in een kantooromgeving goed te werken met de Zenbook. Uiteraard zou je als kritiekpunt kunnen hebben dat het scherm 'slechts' Full-HD is en er ultrabooks te koop zijn met hogere resoluties. Wat mij betreft biedt Full-HD op een 13,3inch-scherm een prima balans tussen scherpte en werkbaarheid.

Prettig werken

Het is prettig werken op de nieuwe Zenbook. Het glazen touchpad is met een afmeting van 10,5 bij 7,3 cm lekker ruim en werkt soepel. Het toetsenbord met chiclet-toetsen is netjes geïntegreerd in de behuizing en heeft een fijne aanslag. Zoals we op een luxe notebook verwachten is het toetsenbord voorzien van toetsverlichting. Bij de Zenbook UX303LA is de helderheid van de toetsverlichting bovendien instelbaar.

 

© PXimport

Het toetsenbord en de touchpad werken lekker.

Conclusie

ASUS zet met de UX303LA in de geteste uitvoering een ultrabook neer waarbij ze vrijwel alles goed doen. De Zenbook UX303LA ziet er prachtig uit, heeft een fijn toetsenbord, een uitstekend scherm en is lekker snel. Het grootste minpunt is dat de opslagcapaciteit van de SSD wat ruimer had kunnen zijn. De accuduur is met zo'n vijf tot zes uur best netjes, maar er zijn ultrabooks die het nog beter doen. Het is prijzenswaardig dat ASUS een VGA- en netwerk-adapter meelevert, maar die laatste zou eigenlijk wel een gigabitadapter mogen zijn.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goed scherm

Uitbreidingspoorten

Kwaliteit behuizing

Design

Toetsenbord

Minpunten

Opslagcapaciteit SSD

Conclusie

ASUS Zenbook UX303LA-C4089H --------------------------- **Prijs** € 1229,- **Besturingssysteem** Windows 8.1 **Beeldscherm** 13,3 inch (1920 x 1080 pixels) **Processor** Intel Core i7-4510U (dualcore 2 GHz) **Geheugen** 8 GB DDR3 **Opslag** 128 GB SSD **Aansluitingen** 3 x usb 3.0, HDMI, Mini DisplayPort, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, SDHC-kaartlezer, VGA (via adapter), 100MBit/s-netwerkaansluiting (via usb-adapter) **Draadloos** 802.11b/g/n/ac, bluetooth 4.0 **Afmetingen** 32,3 x 22,3 x 2 cm **Gewicht** 1,45 kg **Accu** 50 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000