De 20 beste schoonmaaktips voor Windows, NAS, smartphone en tablet

© PXimport

De 20 beste schoonmaaktips voor Windows, NAS, smartphone en tablet

Geplaatst: 1 juli 2016 - 10:34

Aangepast: 14 december 2022 - 11:50

Redactie ID.nl

Om je pc in topconditie te houden is een regelmatige schoonmaakbeurt aan te bevelen. Dit kun je uitstekend zelf doen. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en hoe je de schoonmaak het beste kunt aanpakken.

1 Clean Master

Clean Master for pc is een uitgebreide schoonmaakhulp. Er wordt gekeken welke programma's je gebruikt en welke overbodige rommel deze maken. Vervolgens krijg je per applicatie te zien hoeveel ruimte je terugkrijgt na een schoonmaakactie. Met de knop Ignore kun je onderdelen uitsluiten. De knop Clean now ruimt alles netjes op. Tijdens onze test werd er meer dan 6 GB gevonden aan overbodige bestanden. Lees ook: Zo maak je je pc weer blinkend schoon.

 

© PXimport

Clean Master toont de rommel per applicatie en ruimt de overbodige bestanden voor je op.

Haastige spoed ...

Als je je huis schoonmaakt denk je eerst na en ga je niet roekeloos met een hogedrukspuit en chloor de woonkamer te lijf. Ook bij je computer en andere apparatuur raden we aan om bedachtzaam te werk te gaan. Sommige schoonmaakprogramma's ruimen meer op dan je lief is. Laat je systeem nooit zomaar volledig optimaliseren/schoonmaken, maar bekijk de instellingen aandachtig. Schakel opties uit die je niet kent of niet ongedaan kunt maken. Een back-up maken is tevens aan te raden, maar zorg in ieder geval voor een systeemherstelpunt. Druk op Windows-toets+Pause om de systeeminformatie te openen en kies Systeembeveiliging / Maken. Als deze optie nog niet is ingeschakeld kun je dit activeren via de knop Configureren.

2 Automatisch

Clean Master for pc werkt uitstekend handmatig, maar voert ook automatische controles uit. Tijdens het opstarten kijkt het programma of een schoonmaakactie wenselijk is. Deze instelling vind je bij Settings. Standaard waarschuwt Clean Master for pc dagelijks als er overbodige bestanden zijn. De 'schoonmaakdrempel' kun je zelf instellen. Verander de schuifbalk van 100 MB naar bijvoorbeeld 800 MB. Zo word je niet dagelijks gewaarschuwd, maar alleen wanneer de schoonmaakactie echt effect heeft.

 

© PXimport

Laat Clean Master for pc je computer automatisch controleren op 'junk files'.

3 Schijfopruiming

Als je geen programma wilt installeren om overbodige bestanden te verwijderen, kun je gebruikmaken van Schijfopruiming. Dit onderdeel is standaard aanwezig in (bijna) alle Windows-versies. Klik met de rechtermuisknop op een schijfletter in Windows Verkenner en kies Eigenschappen / Schijfopruiming. Schijfopruiming toont een lijst met onderdelen die je kunt opschonen. Plaats een vinkje bij hetgeen je wilt verwijderen en voer de schoonmaakactie uit met de knop OK.

4 Systeembestanden

Als je nog meer wilt schoonmaken met Schijfopruiming, klik dan op Systeembestanden opschonen. Hier kun je onder andere oude bestanden van Windows Update of een eerdere Windows-versie (na een upgrade) laten verwijderen en zo veel schijfruimte terugwinnen. Klik op het tabblad Meer opties om onder andere oude herstelpunten en schaduwkopieën te verwijderen.

5 CCleaner in de cloud

Als bent ongetwijfeld bekend met CCleaner, het 'wonderschoonmaakmiddel' waar bijna iedereen blij van wordt. Sinds enige tijd is er CCleaner Cloud. Het krachtige gereedschap is met de cloud-functie nog beter geworden. Je kunt gratis drie computers toevoegen en deze centraal beheren op afstand, rommel opruimen en optimaliseren. Je hoeft dus niet meer fysiek achter je computer(s) of die van je partner/kinderen of schoonmoeder plaats te nemen. Naast het opruimen van overbodige bestanden kun je ook software verwijderen en het opstartbeheer van Windows op afstand regelen.

 

© PXimport

Met Ccleaner Cloud gebruik je Ccleaner op afstand voor het basisonderhoud van je computers.

6 Herstelpunten verwijderen

Als het goed is maakt Windows herstelpunten aan via Windows Systeemherstel (zie kader). Te veel oude herstelpunten zijn overbodig en dat is zonde van de schijfruimte. Met de 'evergreen' CCleaner kun je oude herstelpunten eenvoudig verwijderen. Open Ccleaner en klik op Gereedschap / Systeemherstel. Selecteer het herstelpunt dat je wilt wissen en bevestig dit met de knop Verwijderen.

 

© PXimport

Verwijder oude herstelpunten eenvoudig met Ccleaner.

7 Windows 10-apps

Als je de standaard aanwezige Windows 10-apps wilt verwijderen, doe je dit het eenvoudigst met 10AppsManager. Je krijgt een overzicht van alle standaardapps waarna je deze met één muisklik verwijdert. 10AppsManager kan de apps niet opnieuw voor je installeren. De knop Reinstall geeft wel duidelijke instructies om dit eenvoudig voor elkaar te krijgen.

8 De-installeren

Het verwijderen van programma's die je niet meer gebruikt is een goede manier om veel schijfruimte terug te krijgen. De standaardroutine hiervoor vind je in Windows 7 (en eerder) via Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen. Windows 8.1/10-gebruikers openen het configuratiescherm via een zoekopdracht bij Start, en kiezen vervolgens ook voor Een programma verwijderen. Wil je snel de grootste ruimtevreters zien, klik dan op de kolom Grootte om te sorteren op omvang.

 

© PXimport

Sorteer je programma's op grootte om te zien welke de meeste ruimte in beslag nemen.

9 De-installeren als een pro

Na het verwijderen van een programma blijven er soms resten achter. Dit kun je voorkomen met Revo Uninstaller. Deze tool heeft een betaalde en gratis versie. Met de gratis versie kun je al prima uit de voeten. Revo Uninstaller toont een overzicht van je programma's met de mogelijkheid de de-installatie te starten. Nadat deze is afgerond, gaat Revo Uninstaller op zoek naar 'achterblijvertjes' op schijf en in je register. Deze resten kun je vervolgens laten verwijderen.

 

© PXimport

Revo Uninstaller verwijdert niet alleen programma's, maar ruimt ook achtergebleven bestanden en registerinstellingen op.

10 Gelijktijdig de-installeren

Voor de flinke schoonmaak is het prettig om meerdere programma's gelijktijdig te kunnen verwijderen. Dit wordt ook wel 'batch uninstall' genoemd. IObit Uninstaller heeft deze functie aan boord. Activeer Meervoudig wissen en plaats een vinkje bij alle programma's die je wilt de-installeren. Zet de de-installatieprocedure in met de knop Wissen.

IObit Uninstaller heeft één nadeel: er wordt regelmatig gevraagd om een ander programma van de makers te installeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als IObit Uninstaller meldt dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Als je even niet oplet en het vinkje niet verwijdert, wordt de extra software geïnstalleerd.

 

© PXimport

Met IObit Uninstaller kun je direct aangeven welke programma's je wilt verwijderen.

11 Tijdelijke bestanden van Dropbox

Dropbox heeft een cache-map die door veel schoonmaakprogramma's over het hoofd wordt gezien. De map zelf mag je niet verwijderen, de inhoud (inclusief onderliggende mappen) wel. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht %HOMEPATH%\Dropbox\.dropbox.cache gevolgd door Enter. Selecteer alle inhoud met de toetscombinatie Ctrl+A en druk op de Del-toets om de bestanden en mappen te verwijderen.

 

© PXimport

De inhoud van de cache-map van Dropbox kun je veilig verwijderen.

12 Rommeltje van NVIDIA

Als je een NVIDIA-grafische kaart/processor in je computer hebt, is de kans groot dat je overbodige stuurprogramma-versies bewaart. Deze staan in C:\Program Files\NVIDIA Corporation\Installer2 en/of C:\NVIDIA. Open de mappen met Windows Verkenner. Selecteer alle bestanden met Ctrl+A en kijk met de rechtermuisknop / Eigenschappen hoeveel ruimte je misloopt. Verwijder de bestanden met de Del-knop. Net als bij de vorige tip mag je deze basismappen niet verwijderen, maar wel alle inhoud van de mappen Installer2 en NVIDIA.

 

© PXimport

Verwijder overbodige oude versies van NVIDIA-drivers met de Windows Verkenner.

13 Omvang op schijf (1)

In de verkenner zie je hoeveel schijfruimte een bestand in beslag neemt. Deze informatie wordt niet getoond bij mappen. Folder Size Explorer lijkt op Windows Verkenner en kan dit wel. Het programma toont voor elke map de omvang van de inhoud. Omdat dit 'live' wordt berekend, werkt Folder Size Explorer wel traag, waardoor je hem niet snel als verkenner-vervanger zult gebruiken. Wel handig om in te zetten als je bezig bent met het opschonen van je mappen.

 

© PXimport

Folder Size Explorer lijkt op de Windows Verkenner, maar toont ook de omvang van mappen.

14 Omvang op schijf (2)

TreeSize komt regelmatig aan bod en mag ook in dit artikel niet ontbreken, al is het alleen al omdat het sneller werkt dan Folder Size Explorer. Als je bijvoorbeeld de omvang van alle mappen in je Dropbox wilt zien, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je TreeSize Free. Er wordt een snelle inventarisatie gemaakt waarna de mappen verschijnen, keurig op grootte gesorteerd. Net als Folder Size Explorer is TreeSize een hulpmiddel om ruimtevreters, bijvoorbeeld 'vergeten bestanden', op te sporen. Wat je vervolgens doet met de bestanden doet, is aan jou.

 

© PXimport

TreeSize Free helpt bij het identificeren van mappen die veel ruimte in beslag nemen.

15 Ruimte op je NAS

Een NAS maakt net als een Windows-pc tijdelijke bestanden aan. Het voert te ver om deze bestanden op te zoeken en te verwijderen. Je moet hiervoor niet alleen expert zijn, het kan ook de stabiliteit/toegang tot je gegevens in gevaar brengen. Beperk je dus tot je eigen bestanden als je ruimte op je NAS wilt vrijmaken. Hierbij biedt TreeSize een helpende hand zodat je mappen met veel of grote bestanden snel hebt gevonden.

Gebruik TreeSize om mappen die veel ruimte in beslag nemen op je NAS snel te vinden.

16 Snellere NAS

Het is bijna onmogelijk om met een paar korte tips elk type NAS te optimaliseren of sneller te maken. Wel kun je de op je NAS geïnstalleerde apps eens onder de loep nemen. Is bijvoorbeeld die extra virusscanner wel nodig? Dit onderdeel kan de toegang tot bestanden soms aanzienlijk vertragen. Uiteraard is up-to-date beveiligingssoftware op je computer wel een basisvereiste. De plek waar je de apps van je NAS vindt, verschilt per merk. Bij Synology vind je de apps bij Configuratiescherm / Package center.

Schakel apps op je NAS uit als je ze niet of nauwelijks gebruikt.

17 Clean Master voor Android

Ook mobiele apparaten kunnen wel een inwendige schoonmaak gebruiken. Clean Master voor Android zoekt naar verspilde ruimte op je Android-toestel. Net als bij de pc-versie, zie je per app hoeveel ruimte er kan worden vrijgemaakt. Het is belangrijk om de lijst goed door te nemen, zodat je niet per ongeluk gegevens verwijdert die je liever had willen houden, zoals inloggegevens.

Clean Master voor Android heeft een handige widget waarmee je schoonmaakacties de volgende keer sneller uitvoert. Ook kun Clean Master voor Android inplannen en de 'poetsdoek' automatisch toepassen.

 

© PXimport

Clean Master voor Android maakt (veel) ruimte vrij op je Android-toestel.

18 Schoonmaakhulp iOS

Het opschonen van iOS-apparatuur is lastiger dan bij Android. We kennen geen goede veilige oplossingen. Er zijn wel apps die zoeken naar dubbele foto's of dubbele contactpersonen, maar dit is best spannend omdat je niet precies weet hoe de apps te werk gaan. De makers van Clean Master hebben een accu-hulpprogramma genaamd Battery Doctor. Hierin is een basis schoonmaakroutine aanwezig, maar ook deze waarschuwt voor mogelijk ongewenst gegevensverlies. Wees voorzichtig.

19 Ruimte op je iPhone of iPad

Als je ruimte vrij wilt maken op je iPhone kan dit het veiligst via de instellingen van je toestel. Kijk bij Instellingen / Algemeen / Opslag en iCloud-gebruik / Beheer opslag. Je krijgt een overzicht van de apps die de meeste ruimte verbruiken. Vervolgens kun je de app verwijderen of de instellingen nakijken. Als je bijvoorbeeld ooit de podcast-app hebt ingesteld, kan deze app veel ruimte in beslag nemen omdat er oude 'uitzendingen' bewaard zijn gebleven.

20 Foto's op je smartphone en tablet

Foto's en video's zijn beruchte ruimtevreters. Je media opschonen kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld overzetten naar je computer of opslaan in de cloud. Dit laatste is het meest gebruiksvriendelijk en zorgt ervoor dat je toch altijd bij je bestanden kunt. De opslag van Google Foto's (te vinden in je App Store) is onbeperkt als je het op de door Google voorgestelde kwaliteit laat opslaan (en die is prima). Zodra de foto's en filmpjes zijn geback-upt, kun je ze verwijderen van je toestel. Installeer je de app ook op je desktop-pc, dan kun je ook altijd en overal bij de foto's die tot nu toe op je harde schijf 'gevangen' werden gehouden.

 

© PXimport

Back-up je media naar Google Foto's en maak ruimte vrij op je toestel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten