De beste SSD's met veel opslagruimte

© PXimport

De beste SSD's met veel opslagruimte

Geplaatst: 11 juni 2015 - 08:03

Aangepast: 14 december 2022 - 15:30

Jeroen Boer

We hebben de SSD al meer dan eens de beste upgrade die je kunt doen genoemd. We nemen nu een sterker standpunt in: je kunt niet meer zonder SSD. Wij hebben SSD's getest met een opslagcapaciteit van ongeveer 500 GB, zodat je ook bij pc's met plaats voor maar één schijf genoeg opslagcapaciteit krijgt.

Het mag geen geheim zijn dat wij fan zijn van SSD's. Sommige van onze lezers vragen zich toch af of een SSD wel echt zinvol is. Vaak wordt beweerd dat een computer nauwelijks sneller opstart en dat het dus niet zoveel uitmaakt. Dat is vooral bij oudere computers zeker waar, een groot gedeelte van de opstarttijd komt door het BIOS en daar heeft een SSD geen invloed op. De stopwatch is leuk, maar belangrijker is hoe je computer presteert als je besturingssysteem eenmaal op je scherm staat. Programma's starten sneller en Windows zal merkbaar soepeler lopen. Ben je dan nog niet overtuigd? Probeer dan maar eens van een SSD terug te gaan naar een pc zonder SSD.

Een SSD is dan ook zeker niet iets voor alleen de allernieuwste pc's. Juist voor een oudere pc met bijvoorbeeld een Core 2 Duo uit 2008 is een SSD de goedkoopste manier om je pc weer als nieuw aan te laten voelen. Wij raden je een SSD aan met minimaal een capaciteit van 240 GB. Heb je maar één opslagmedium in je computer, dan is dat misschien toch te krap. Gelukkig worden ook grotere SSD's met een opslagcapaciteit van 480 tot 512 GB steeds betaalbaarder. Wij hebben alle de belangrijke modellen voor je getest. Voor de actuele prijzen kun je terecht op onze website.

Sparen?

Sommige gebruikers proberen de SSD te sparen, zodat hij zo min mogelijk slijt. Veel van de tips uit de begindagen zijn niet meer nodig. Windows 7 en 8.1 herkennen je SSD en zullen zaken als defragmentatie uitschakelen. Wel wordt soms aangeraden het wisselbestand op een tweede harde schijf zetten. Dat lijkt ons niet heel verstandig. Een SSD is een gebruiksvoorwerp waar je het maximale uit wilt halen. Als je vervolgens je wisselbestand op een langzame harde schijf zet, dan buit je het grote snelheidsvoordeel niet uit. Juist werkgeheugen waar je het wisselbestand tot kunt rekenen wil je zo snel mogelijk hebben!

Spanningen

Een SSD slaat informatie op in een geheugencel die werkt met een elektrische spanning. De eerste SSD's werkten met SLC (single-level cell), waarbij twee spanningsniveaus gebruikt worden voor één bit (aan of uit). De meeste SSD's bevatten MLC (multi-level cell) met twee bits per cel met vier spanningsniveaus. Hierdoor treedt sneller slijtage op ten opzichte van SLC omdat het sneller lastig wordt om de vier spanningen van elkaar te onderscheiden. Samsung past zelfs al TLC (tri-level cell) toe met drie bits per cel waarvoor acht spanningen nodig zijn. Hiervoor gebruikt Samsung wel een groter productieprocedé (vermoedelijk 40nm ten opzichte van 16nm) waardoor de snellere slijtage (deels) gecompenseerd wordt.

 

© PXimport

Allersnelste

Iedere SSD maakt je systeem een behoorlijk stuk sneller, maar er kan maar één SSD de allersnelste zijn. Net als in de categorie rond de 250GB-SSD's is dat wederom de Samsung SSD 850 Pro. De technologie is volledig door Samsung ontwikkeld: zowel de controller als het flashgeheugen zijn van eigen fabricage.

 

© PXimport

Budgetkoning

Bijna traditiegetrouw tekent Crucial voor de budgettopper: de BX100 kost net geen 190 euro. Vergeleken met de MX100 is er nu gekozen voor een andere controllerfabrikant in de vorm van Silicon Motion. Dit zorgt zeker niet voor de allersnelste SSD, maar eerlijk is eerlijk: voor normaal gebruik maakt dat niet veel uit.

Minste stroomverbuik

We hebben ook gekeken welke SSD de minste energie verbruikt en dat blijkt Samsungs SSD 850 EVO te zijn. Dit is een budgetmodel van de 850 Pro die dezelfde controller koppelt aan langzamer flashgeheugen dat als enige ook nog eens TLC is. Toch is deze SSD razendsnel en moet hij alleen zijn eigen grote broer voor laten gaan.

 

© PXimport

Testprocedure

SSD's testen we op een testsysteem dat gebruikmaakt van een Intel Core i3-3220 in combinatie met een moederbord met een Intel Z77-chipset. Deze chipset ondersteunt SATA 6 Gbit/s en uiteraard maken we hier gebruik van. Voor het vergelijken van de verschillende SSD's maken we gebruik van verschillende benchmarkprogramma's. Met de benchmark AS SSD worden de lees- en schrijfprestaties van een SSD uitdrukt in eenvoudig te vergelijken getallen die je terugvindt in de tabel.

De belangrijkste benchmarks zijn PCMark 7 en PCMark 8. Deze benchmarks simuleren het schijfgebruik van echte programma's als Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. Ze vormen dus een goede indicatie van de prestaties in de praktijk. Je vindt ook deze scores in de tabel. Daarnaast gebruiken we Iometer en Atto. Voor iedere SSD hebben we op basis van de gemiddelden van de diverse benchmarks een prestatiescore uitgerekend. Deze scores zijn net als in onze vorige test genormaliseerd op basis van de OCZ Vector 150 met een opslagcapaciteit van 240 GB die 100 punten scoort.

Snelste of goedkoopste

Net als in onze SSD-test van modellen met een opslagcapaciteit rond de 250 GB, gaat het ook bij de grotere SSD's vooral tussen Samsung en Crucial. Samsung tekent met de SSD 850 Pro wederom voor de snelste SSD terwijl Crucial met de BX100 de scherpste prijs biedt. Deze goedkoopste SSD is meetbaar langzamer dan de snelle Samsung SSD 850 Pro, maar bij alledaags gebruik zul je dat niet merken. Heb je een oudere pc met een SATA 3Gbit/s-aansluiting? Koop dan zeker een goedkoper model als de BX100. Alle SSD's die niet behoren tot de allersnelste of de allergoedkoopste vallen automatisch een beetje in een niet heel interessante middenmoot.

Dat Samsung de sterkste SSD maakt, komt wellicht doordat het zijn eigen controller en hun eigen flashgeheugen ontwikkelen. Datzelfde geldt ook voor OCZ, dat in zijn prima presterende SSD's een eigen controller combineert met flashgeheugen van moederbedrijf Toshiba. Crucial richt zich sterk op de budgetmarkt en kan vermoedelijk zo'n scherpe prijs neerzetten doordat het onderdeel is van flashgeheugenfabrikant Micron. Wil je iets hebben dat zo goed mogelijk presteert maar er niet de hoofdprijs voor betalen, dan is Samsungs 850 EVO interessant. Deze SSD koppelt Samsungs snelle controller aan langzamer flashgeheugen, maar is nog altijd één van de snelste SSD's. Op budgetgebied is de Transcend SSD370 een optie. Deze SSD gebruikt dezelfde controller als de Crucial BX100, maar is net zo duur als de iets betere MX100. Het voordeel is dat Transcend een 3,5inch-inbouwplaatje meelevert, handig als je dat nodig hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000