Dit kun je doen als je touchscreen niet werkt

© PXimport

Dit kun je doen als je touchscreen niet werkt

Geplaatst: 29 januari 2015 - 08:36

Aangepast: 14 december 2022 - 15:48

Redactie ID.nl

Het kan voorkomen dat je aanraakscherm het ineens niet meer doet. Allereerst kun je het beste gewoon je apparaat opnieuw opstarten. Het is logisch, maar veel mensen denken er niet aan terwijl het zoveel problemen oplost.

Maar het lost niet alles op. Dus als het probleem blijft bestaan, volg dan de tips die we hieronder geven. In dit artikel gaan we ervan uit dat het apparaat op Windows 8 of 8.1 draait. Lees ook: 8 touchscreen-beeldschermen voor Windows 8.

Vet en vuil kunnen de sensoren van het scherm in de war brengen of blokkeren, dus maak het scherm schoon. Als je nog steeds problemen hebt, gebruik dan de Calibration-tool van Windows 8. Ga naar de Search Charm en typ calibrate. Selecteer Calibrate the screen for pen or touch input. Als de Reset-knop niet grijs is, klik erop. Klik anders op Calibrate en kijk of het programma helpt.

 

© PXimport

Door te kalibreren maak je een nieuwe standaard voor je touchscreen.

Nog steeds niet goed? Het is tijd om te proberen om drivers opnieuw te installeren. In de Search Charm typ je device manager en selecteer je Device Manager. Open het Human Interface Devices-gedeelte. Zoek het aanraakscherm op; het heet waarschijnlijk HID-compliant touch screen. Klik er met de rechtermuisknop op.

Als het pop-up-menu de optie Enable bevat, dan was dat het probleem. Klik erop. Zo niet, selecteer Update Driver Software.

 

© PXimport

Je driver updaten naar de nieuwste versie kan een hoop problemen oplossen.

Gebruik C:\ als locatie om de harde schijf volledig te doorzoeken, en zorg dat Include subfolders is aangevinkt.

Lukt dat niet, probeer het dan opnieuw, maar kies deze keer Update Driver Software en Search automatically for updated driver software.

 

© PXimport

Je kunt op je computer handmatig naar nieuwe drivers zoeken, of de computer het automatisch laten doen.

Werkt dat ook niet, klik dan met de rechtermuisknop opnieuw op het aanraakscherm, selecteer Uninstall, en bevestig je keuze. Start de computer opnieuw op. De driver die met de computer is meegeleverd wordt dan automatisch opnieuw geïnstalleerd.

Nog steeds niks? Ga naar de website van de fabrikant en kijk of daar een geüpdatete driver te vinden is. Maar let op dat deze ook echt voor jouw model is.

Het kan dat er met je driver niks mis is, maar dat een andere instelling in Device Manager je aanraakscherm blokkeert. Ga terug naar het HID-compliant touch screen in Device Manager en klik met de rechtermuisknop op USB Input Device. (Als er meer dan een staat, probeer ze dan stuk voor stuk.) Selecteer Properties. Klik op het tabblad Power Management. Haal het vinkje weg bij Allow the computer to turn off this device to save power.

Dit kan je probleem oplossen, maar dat betekent wel dat je computer meer energie zal verbruiken, waardoor de batterijduur korter wordt.

Als helemaal niets werkt, is er waarschijnlijk een probleem met de hardware. Dan is de enige oplossing om het apparaat te laten repareren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000