Een nieuwe notebook als XP-vervanger - Waar let je op?

© PXimport

Een nieuwe notebook als XP-vervanger - Waar let je op?

Geplaatst: 23 juni 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Jeroen Boer

Mocht je pc al wat ouder zijn, dan zal het huidige Windows 8.1 wellicht niet lekker werken. De meest voor de hand liggende keuze is dan het aanschaffen van een nieuwe pc. Tegenwoordig is een notebook echter een populaire keuze. Waar moet je op letten bij het kopen van een notebook met Windows 8.1?

De notebook is de desktop al ergens in 2008 voorbij gegaan als meest verkochte computersoort, en inmiddels is de notebook op zijn beurt alweer ingehaald door de tablet. Waar een desktop en notebook voor vrijwel dezelfde taken inzetbaar zijn, geldt dat voor een tablet niet. Een 'echte' pc, hetzij een desktop of notebook, blijft voor veel mensen dan ook noodzakelijk.

Dat de notebook populairder is dan de desktop is niet verwonderlijk. Een notebook neemt immers weinig ruimte in, is flexibel inzetbaar en kan ook op reis meegenomen worden. De meeste notebookprocessors zijn krachtig genoeg voor vrijwel alle taken. Notebooks zijn te koop vanaf zo'n 300 euro en de prijzen lopen op tot 2000 euro of meer. Je zult het aanbod dus moeten opdelen om geen appels met peren te vergelijken.

Een eerste schifting kun je doen op schermformaat. Omdat dit artikel als insteek heeft je op weg te helpen in de keuze naar een notebook die dienst kan doen als primaire pc, sluiten we de notebooks met de kleinste schermformaten (10 tot en met 12 inch) uit. De notebooks die dan overblijven kunnen we onderverdelen in een aantal klassen.

Budgetnotebook

Een standaardnotebook met een schermformaat van 15,6 inch is verkrijgbaar vanaf zo'n 350 euro. Tot een prijs van 500 euro scharen wij ze onder de noemer budgetnotebook. Veelal zijn de concessies ten opzichte van wat duurdere notebooks gedaan in de kwaliteit van de behuizing en het scherm en de capaciteit van de accu.

Ook de snelheden van onderdelen als processor, geheugen en harde schijf liggen lager. Qua geheugenhoeveelheid moet je rekenen op 4 gigabyte en als opslag krijg je doorgaans een harde schijf van 500 gigabyte. Een budgetnotebook is vooral geschikt als je weinig eisen hebt en vooral simpele werkzaamheden doet zoals gebruikmaken van internet.

 

© PXimport

Goedkopere notebooks zijn wat vormgeving vaak eenvoudiger dan duurdere modellen.

Allroundnotebooks

Het gros van de notebooks valt in de categorie allroundnotebooks met prijzen van 600 tot 800 euro. Het schermformaat is doorgaans 15 inch, maar ook 14 inch is een maat die we steeds meer zien. Ten opzichte van de budgetnotebooks zijn er verschillende voordelen.

Zo is de processor sneller en zal er doorgaans gekozen zijn voor een Intel Core i5-processor, Intel Core i7-processor, AMD A8-processor of AMD A10-processor. Daarnaast krijg je meer RAM-geheugen, meer opslagcapaciteit en behoort ook een cache-SSD of hybride harde schijf tot de mogelijkheden. Door de snellere en betere hardware is de allroundnotebook geschikt voor werken in bijvoorbeeld office met meerdere programma's tegelijkertijd, films kijken en (simpele) fotobewerking.

 

© PXimport

Op wat duurdere allroundnotebooks is qua vormgeving en behuizing meer mogelijk.

Desktopvervanger

Een desktopvervanger is een notebook die vooral is ontworpen om constant op het bureau te staan. Dat betekent dat de machine een 17inch-scherm in combinatie met krachtige componenten bevat.

De goedkopere modellen hebben een resolutie van 1600 x 900 pixels terwijl duurdere exemplaren een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels bieden. Een gespecialiseerde desktopvervanger is de gamenotebook die een krachtige grafische kaart bevat. Gamenotebooks zijn verkrijgbaar vanaf zo'n 1100 euro, maar je kunt ze zo duur maken als je zelf wilt.

 

© PXimport

Naast een groot scherm biedt een desktopvervanger ook een numeriek deel op het toetsenbord.

Ultradun

Bij ultradunne notebooks denken we tegenwoordig al snel aan Intels merk Ultrabook. Toch is niet iedere dunne notebook een ultrabook. Zo moet een ultrabook een energiezuinige processor van Intel bevatten en moet de dikte beperkt zijn tot 20 (tot en met 13,3 inch) of 23 mm (vanaf 14 inch). Daarnaast moeten de meest recente ultrabooks voorzien zijn van een aanraakscherm.

Er zijn dan ook dunne notebooks die niet aan al deze eisen voldoen. Een bloedsnelle ultradunne notebook met energiezuinige Intel Haswell-processor zonder aanraakscherm mag immers al geen ultrabook meer genoemd worden. Ook een dunne notebook met AMD-processor komt niet in aanmerking voor deze naamgeving.

 

© PXimport

De dunste ultrabooks zitten qua dikte ruim onder de 2 cm.

Resolutie scherm

Heb je bepaald wat voor notebook je wilt hebben en wat je budget is, dan is er een aantal zaken waarop je notebooks binnen dezelfde klasse met elkaar kunt vergelijken. Het scherm is een belangrijk onderdeel van een notebook en bepaalt grotendeels de afmeting van het apparaat. Naast de fysieke afmeting speelt ook de resolutie een belangrijke rol. Notebooks met een prijs tot zo'n 900 euro hebben helaas nog vaak een schermresolutie van 1366 x 768 pixels.

Dit is zeker bij een fysieke afmeting van 15,6 inch aan de lage kant. Een hogere resolutie biedt een duidelijke meerwaarde. In de prijscategorie tot 900 euro vind je schermen met een resolutie van 1600 x 900 pixels vooral terug op de goedkopere 17 inch desktopvervanger. Wil je een 15,6inch-notebook met een resolutie van 1600 x 900 of 1920 x 1080 pixels, reken dan op minimaal 850 euro. In navolging van Apples MacBook Pro met Retina-scherm zijn ook andere fabrikanten met notebooks met een hogere dan Full HD-resolutie op de markt gekomen. In alle gevallen gaat het om ultrabooks in het hoogste prijssegment van de markt dat begint bij zo'n 1450 euro.

 

© PXimport

De Acer S7 is een voorbeeld van een ultrabook met een scherm met een hoge resolutie van 2560 x 1440 pixels.

Aanraakscherm

Na het verschijnen van Windows 8 is het aanraakscherm ongemerkt in alle notebookcategorieën doorgedrongen. Het kost dan ook geen moeite om in iedere prijscategorie een notebook met aanraakscherm te vinden. Daar komt nog bij dat Intel het aanraakscherm als eis stelt voor ultrabooks.

Een nadeel van een aanraakscherm is dat een dergelijk scherm spiegelt. De opmars van het aanraakscherm heeft ook gezorgd voor een nieuw soort notebooks: de convertibles. De gemene deler van deze categorie is dat een convertible op de een of andere manier in te zetten is als een tablet. De uitwerking verschilt sterk per fabrikant. Lenovo klapt bijvoorbeeld het hele scherm om naar de achterkant, terwijl andere fabrikanten draaibare of schuivende scharnieren gebruiken.

Processor

Een notebook is doorgaans minder krachtig dan een desktop-pc omdat er gezocht moet worden naar een balans tussen prestaties en energieverbruik. Waar bij desktop-pc's een quadcore-processor inmiddels de standaard is, zien we in notebooks nog vaker dualcore-processors. Net als bij desktops heb je de keuze tussen Intel of AMD. AMD-processors hebben meer cores dan Intel-processors, maar zijn doorgaans wel wat langzamer.

AMD's A8- en A10-processors zijn iets langzamer dan Intels Core i5-processors, maar grafisch wel wat sterker. We raden je minimaal een Intel Core i5-processor of AMD A8-processor aan. Bij wat simpelere werkzaamheden volstaan een Intel Core i3, Intel Pentium of AMD A6 ook. Vermijd in ieder geval de AMD E-processors die je in goedkope notebooks terugvindt: die zijn echt te langzaam.

Geheugen

Inmiddels is 4 gigabyte geheugen ook in de absolute onderkant van de markt standaard geworden. Deze hoeveelheid is minimaal nodig om lekker met Windows 8.1 te kunnen werken. Wij raden je echter aan om een systeem aan te schaffen met 6 of 8 gigabyte RAM. Zo weet je zeker dat je soepel meerdere programma's tegelijkertijd kunt draaien.

Let erop dat het werkgeheugen steeds vaker (deels) vastgesoldeerd zit op het moederbord, waardoor je het niet kunt upgraden. Kies bij een dergelijke notebook met het oog op de toekomst zeker voor minimaal 8 gigabyte RAM.

SSD of hybride schijf

Een SSD zorgt voor een merkbare snelheidsverbetering ten opzichte van een harde schijf, maar is nog altijd duurder dan een normale harde schijf. We raden een SSD van harte aan, maar als het je enige opslagmogelijkheid is in een notebook en je wel een ruime opslagcapaciteit wenst, dan kan een SSD te duur zijn. Een normale harde schijf raden we echter af. Een goed compromis is een hybride oplossing.

Er zijn twee varianten: de eerste is een harde schijf gecombineerd met een kleine cache-SSD en de tweede variant is een SSHD (hybride schijf). Met beide oplossingen worden de voordelen van een SSD deels gecombineerd met de ruime opslagcapaciteit van een harde schijf. Een hybride schijf zorgt voor een opslagsysteem dat merkbaar sneller is dan een harde schijf, maar veel meer opslagruimte biedt dan een SSD.

 

© PXimport

Wij raden een notebook met een SSD of een hybride vorm als de SSHD aan.

Verbindingsmogelijkheden

Hoewel je een notebook mobiel kunt gebruiken, is het wel belangrijk om te letten op de verbindingsmogelijkheden. Vrijwel alle nieuwe notebook hebben usb 3.0, maar lang niet altijd zijn alle usb-poorten uitgevoerd in 3.0. Let er verder op dat een eventuele netwerkaansluiting gigabitsnelheden ondersteunt, er worden nog steeds notebooks met een 100Mbit/s-poort verkocht en dat gaat een beetje tegen het nut van de netwerkpoort in. De nieuwste draadloze standaard is 802.11ac, maar de meeste notebooks zijn uitgerust met 802.11n.

Deze draadloze standaard kan zowel gebruikmaken van 2,4 als 5 GHz. De 2,4GHz-band wordt altijd ondersteund. De 5GHz-band heeft als voordeel dat er hogere snelheden mogelijk zijn en het kan dus handig zijn als je nieuwe notebook hiermee is uitgerust. Mocht je in de specificaties niets tegenkomen over 2,4 of 5 GHz, dan kun je ervan uitgaan dat enkel de 2,4GHz-band ondersteund wordt. Voor surfen maakt het overigens niet echt veel uit welk draadloos kaartje een notebook bevat.

 

© PXimport

Let erop of de notebook alle aansluitingen heeft die je nodig hebt.

Test allroundnotebook voor thuis

We waren benieuwd waar notebookfabrikanten zelf aan denken bij een allroundnotebook voor thuis en hebben bij de diverse fabrikanten een notebook voor thuis aangevraagd. Daarbij wilden we een notebook die overal in huis inzetbaar is, het mag bijvoorbeeld geen probleem zijn om hem ook comfortabel op de bank te gebruiken.

Voortvloeiend uit deze eis is een schermformaat van 14- of 15inch-scherm logisch. Deze schermformaten zijn groot genoeg om comfortabel op te werken, maar compact genoeg om de notebook hanteerbaar te houden. We hebben de fabrikanten daarnaast een richtprijs opgegeven van 750 tot 800 euro. We hebben uiteindelijk notebooks ontvangen van ASUS, HP, Acer en Lenovo.

We kunnen je hiermee helaas geen complete test bieden, omdat we enkele belangrijke fabrikanten missen. Wel hopen we je een duidelijker beeld te kunnen geven wat er onder een allroundnotebook voor thuis verstaan wordt. Voordat je verder leest kunnen we je alvast één constatering meegeven: een allroundnotebook is volgens de fabrikanten tegenwoordig een ultrabook. Daar is wel iets voor te zeggen. Voor vrijwel alle taken zijn de energiezuinige processors die Intel als eis stelt voor zijn ultrabookplatform snel genoeg.

Daarbij maakt de technologie dunnere en lichtere notebooks mogelijk. Wel is het gezien de prijscategorie logisch dat de maximale grenzen qua gewicht en dikte worden opgezocht. Het is dus onrealistisch om een ultrabook te verwachten die de concurrentie kan aangaan met bijvoorbeeld Apples MacBook Air of Samsungs Ativ Book 9. Wel zijn het duidelijk dunnere én lichtere notebooks dan de typische 15,6inch-allroundnotebook van een paar jaar geleden. Het labeltje ultrabook brengt nog een eis mee en dat is een aanraakscherm. Alle geteste notebooks zijn middels een aanraakscherm optimaal te gebruiken in combinatie met Windows 8.1.

Prijsvergelijker

Een handig hulpmiddel tijdens je zoektocht naar een notebook is onze prijsvergelijker. Via de productgroep Laptops & Systemen kun je kiezen voor Laptops en vervolgens Laptops/Tablets om alle laptops weer te geven.

Standaard worden ook tablets getoond, dit kun je uitschakelen door bij het filter Apparaat type de optie Laptop aan te vinken. Vervolgens kun je de zoekresultaten nog verder verfijnen door onder andere te filteren op schermdiagonaal, resolutie en uiteraard prijs. Zo heb je snel een idee wat er te koop is binnen jouw budget en wensen.

 

© PXimport

In onze prijsvergelijker kun je door middel van filters snel zien welke notebooks aan jouw budget en wensen voldoen.

ASUS VivoBook S551LA

De ASUS VivoBook S551LA is grotendeels uit aluminium opgetrokken en komt luxe over. De onderkant van de notebook is van kunststof. Het 15,6inch-aanraakscherm heeft een resolutie van 1366 x 768. Dat is niet hoog voor het schermformaat, maar helaas nog steeds normaal voor deze prijsklasse.

Jammer is dat de kleuren van het scherm flets ogen. Het chiclet-toetsenbord is verwerkt in de bovenplaat en biedt een numeriek veld. Het toetsenbord is fraai, maar de aanslag is naar onze smaak net te licht. De multitouch-touchpad is met een afmeting van 10,5 x 7,5 centimeter lekker ruim. De fysieke knoppen zijn verwerkt in de touchpad zelf. De dualcore Intel Core i5-4200U wordt bijgestaan door 6 gigabyte RAM.

Daarvan zit 4 gigabyte vast op het moederbord zit en is 2 gigabyte in een geheugenslot geplaatst. Uitbreiden is dus nog mogelijk. De opslag wordt gevormd door een harde schijf van 750 gigabyte in combinatie met een SSD van 24 gigabyte van SanDisk. Opvallend is dat de wifi-adapter slechts één datastroom ondersteunt en dus een maximale snelheid van 150 Mbit/s heeft. Bij normaal gebruik gaat de accu zo'n 6 uur mee.

ASUS VivoBook S551LA

Prijs: € 799,-

Website: www.asus.nl

Pluspunten

Aluminium behuizing

Dvd-brander

Opslagcapaciteit

Minpunten

Scherm flets

Langzame wifi

Oordeel: 4 sterren

Acer Aspire V7

We ontvingen de Acer Aspire V7 in de 14inch-uitvoering. De behuizing oogt als aluminium, maar is toch echt gemaakt van kunststof. Dat kunststof is wel fraai en ook de rubberachtige onderkant kunnen we waarderen. Acer heeft de aan/uit-knop op de zijkant geplaatst, een vreemde keuze en eigenlijk niet heel handig. Wel handig is dat de HDMI-aansluiting, netwerkaansluiting en een usb3.0-poort op de achterkant zijn geplaatst. Daarnaast bevat de achterkant een 'Acer Convertor Port' waarop de meegeleverde VGA-adapter kan worden aangesloten.

De door ons geteste uitvoering heeft een aanraakscherm met een resolutie van 1366 x 768. Het geïntegreerde chiclet-toetsenbord is voorzien van toetsverlichting, een pluspunt ten opzichte van de andere drie notebooks in dit artikel. De touchpad is met een afmeting van 10,5 x 6,5 cm lekker groot. Van de 8 gigabyte RAM is 4 gigabyte vastgesoldeerd en 4 gigabyte uitgevoerd als geheugenmodule. De notebook bevat een hybride schijf van Western Digital die een 500 GB harde-schijfruimte combineert met een 8 GB SSD. Het gebruikte wifi-kaartje is van Intel en biedt ondersteuning voor de 2,4GHz-band met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 300 Mbit/s. De accu doet het bij normaal gebruik ongeveer 6 uur.

 

© PXimport

Acer Aspire V7

Prijs: € 699,-

Website: www.acer.nl

Pluspunten

Toetsverlichting

Behuizing

HDMI en VGA

Minpunten

Aan/uit-schakelaar op zijkant

Slechts één usb3.0-poort

Oordeel: 4 sterren

HP Pavilion TouchSmart 14

HP stuurde ons de Pavilion TouchSmart 14 als allroundnotebook voor thuis. De behuizing is aan de buitenkant vervaardigd uit zilverkleurig kunststof, terwijl binnenin zwart kunststof met een aluminiumpatroon gebruikt is. Het toetsenbord is niet geïntegreerd in de bovenplaat en is omrand met zwart glimmend plastic. De touchpad bevat twee losse fysieke knoppen, wel worden multitouch-gebaren ondersteund. Het 14inch-aanraakscherm heeft een resolutie van 1366 x 768.

Opvallend is dat de gehele schermrand in het midden wordt onderbroken door een rubbertje. Het is net alsof het scherm eigenlijk te klein is voor de schermbehuizing en dat is niet fraai. De kleuren op het scherm ogen daarnaast een beetje blauw. De netwerkaansluiting is helaas een langzame 100 Mbit/s-variant. Net als ASUS heeft ook HP een dvd-brander ingebouwd, iets dat voor thuisgebruik wellicht nog van pas kan komen. Voor de opslag heeft HP gekozen voor een hybride Seagate-schijf van 750 GB die een SSD-cache van 8 GB bevat.

Ook deze notebook bevat een Intel Core i5-4200U die wordt bijgestaan door 8 gigabyte RAM, geconfigureerd als twee geheugenmodules. Als extraatje bevat de TouchSmart een AMD Radeon HD 8670M. Opmerkelijk, want deze kaart is niet veel krachtiger dan Intels gpu en biedt vrijwel geen toegevoegde waarde voor spellen. De verwisselbare accu biedt een werktijd van ongeveer zes uur.

 

© PXimport

HP Pavilion TouchSmart 14

Prijs: € 799,-

Website: www.hp.nl

Pluspunten

Verwisselbare accu

Dvd-brander

Minpunten

Schermrand

Geen gigabit-netwerkaansluiting

Oordeel: 3 sterren

Lenovo IdeaPad Flex 15

Laten we met het meest opvallende aan de Lenovo IdeaPad FLex 15 beginnen: de scharnier. Die kan zover naar achteren klappen dat het toetsenbord ondersteboven als standaard kan worden gebruikt. De zijkant is afgewerkt met een zilvergrijze of oranje rand. Vooral als je kiest voor de oranje uitvoering heeft de notebook een opvallend uiterlijk.

De boven- en onderkant zijn van een zwart rubberachtig materiaal terwijl de palmsteun van zwart aluminium is. Het chiclet-toetsenbord is niet volledig geïntegreerd in de bovenplaat en heeft een omranding die gemaakt is van kunststof. Het toetsenbord typt wel erg goed en ook de touchpad werkt uitstekend. Het scherm is een 15inch-exemplaar met een resolutie van 1366 x 768 pixels met fletse kleuren dat helaas nog bij deze prijsklasse hoort. Net als op de notebook van HP lijkt het scherm kleiner te zijn dan de behuizing en is er een extra schermrand.

Een opvallende keuze is de extra NVIDIA GeForce GT 720M die nauwelijks sneller is dan de Intel HD Graphics 4400. De accuduur is prima en acht uur werktijd is mogelijk bij normaal gebruik. De IdeaPad heeft net als de notebook van HP een verwisselbare accu. Het geheugen is uitgevoerd als één 8GB-module in een geheugenslot, er is geen tweede geheugenslot.

 

© PXimport

Lenovo IdeaPad Flex 15

Prijs: € 799,-

Website: www.lenovo.nl

Pluspunten

Toetsenbord en touchpad

Flexibel scherm

Schermrand

Accu

Minpunten

Geen gigabit-netwerkaansluiting

Slechts één usb3.0-poort

Oordeel: 3,5 sterren

Conclusie

De tijd van de lompe 15inch-notebook voor dagelijks computergebruik is wat ons betreft voorbij. De vier geteste notebooks dragen allemaal Intels ultrabooklabel en zijn - hoewel ze precies de maximale grenzen van de ultrabookeisen opzoeken - een stuk dunner en lichter dan de doorsnee notebook van een paar jaar geleden.

Alle fabrikanten hebben gekozen voor de Intel Core i5-4200U, deze processor voldoet ruimschoots voor alle taken. Iets dat ons wel een beetje tegenvalt, is dat je in de prijscategorie tot 800 euro vaak nog een schermresolutie van 1366 x 768 krijgt. Je kunt qua werkervaring een flinke verbetering maken met een schermresolutie van 1600 x 900 of 1920 x 1080 pixels. Zouden wij moeten kiezen tussen een hogere resolutie of een aanraakscherm, dan biedt een scherm met een resolutie van 1600 x 900 voor ons een meerwaarde ten opzichte van een aanraakscherm.

De geteste notebooks van HP en Lenovo hebben een netwerkaansluiting die maximaal 100 Mbit/s ondersteunt en dat vinden we in deze prijscategorie te mager. Jammer aan de notebook van Acer is dat er slechts is voorzien in één usb3.0-poort. De notebooks van ASUS en HP laten zien dat een dvd-brander ook in een relatief dunne en lichte notebook aanwezig kan zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten