Een nieuwe pc kopen - 6 punten om op te letten

© PXimport

Een nieuwe pc kopen - 6 punten om op te letten

Geplaatst: 21 augustus 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Martin Gijzemijter

Tijd voor een nieuwe pc? Als je van plan bent om een nieuw systeem aan te schaffen, dan zijn er zaken waarop je dient te letten voordat je overgaat tot een aankoop.

Tip 01: Soort pc

Wanneer je de winkel binnenkomt met de intentie om 'een pc' aan te schaffen, schrik je je een hoedje van het aantal opties. Het is dan ook verstandig om eerst goed na te denken over wat voor pc je wilt hebben. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een mini-pc te kopen. Zo'n computer neemt heel weinig plek in op een bureau, maar heeft ook minder te bieden qua prestaties dan bijvoorbeeld een hightower, die wellicht als een werkpaard in de huiskamer staat te pronken.

Misschien wil je wel helemaal geen computerkast, en ja je liever voor een all-in-one zoals de iMac (of een alternatief). Voordat je daar bovenop duikt, is het wel goed om je te beseffen dat een Mac een heel ander besturingssysteem heeft dan een pc. Je zult hier dus aan moeten wennen én het kan betekenen dat je favoriete software niet verkrijgbaar is voor dat platform. Wil je eigenlijk wel een desktop-pc? Of is een laptop toch beter omdat je deze overal mee naar toe kunt nemen? En hoe groot mag deze dan zijn? Kortom, een wereld aan vragen en het is dan ook verstandig om de mogelijkheden eerst vooraf online te verkennen.

 

© PXimport

Denk goed na wat voor computer je wilt, er zijn zo veel verschillende soorten.

Tip 02: Videokaart

Ben je van plan om actief te gaan gamen op de pc of lekker aan de slag te gaan met grote foto's en/of HD-videobestanden? Dan is het wellicht verstandig om niet voor een pc te gaan met slechts een ingebouwde videochip op het moederbord. Dit soort chips is zeker niet slecht, maar ze zijn natuurlijk geen partij voor videokaarten met een eigen processor en eigen werkgeheugen. Dit is overigens niet per definitie een keuze die je in de winkel dient te maken, want zelfs als je een videokaart laat inbouwen, zit er vaak alsnog een videochip op het moederbord.

Je zou dus kunnen overwegen om eerst eens uit te proberen of je nieuwe pc de kar kan trekken zonder extra videokaart. Als je nu al weet dat je écht heftig gaat gamen en zwaar foto/videomateriaal gaat bewerken, dan is het natuurlijk wel zo makkelijk om die extra kaart meteen in te laten bouwen. Houd er trouwens rekening mee dat het bijvoorbeeld bij een iMac vrijwel onmogelijk is om later (zelf) te upgraden.

 

© PXimport

Ben je van plan grafisch zware applicaties te gaan draaien? Neem dan een videokaart.

Tip 03: Geluidskaart

Toegegeven: een geluidskaart is wat minder relevant dan pakweg tien jaar geleden, toen het inbouwen van een geluidskaart de enige manier was om fatsoenlijk geluid uit een pc te laten komen. Het moederbord bevat in de meeste pc's een chip die verantwoordelijk is voor de in- en uitvoer van geluid. Ben je van plan om veelvuldig muziek te gaan luisteren op je pc of wil je gamen met mooi surround-geluid (zelfs 7.1), dan hoef je nog niet eens te denken aan een geluidskaart.

De meeste audiochips zijn prima in staat om prachtig geluid voort te brengen (let daarbij wel even goed op de in- en uitgangen zoals in de volgende tip beschreven). Wil je echter muziekinstrumenten gaan aansluiten en daar misschien zelfs wel het een en ander digitaal mee componeren? Of wil je meerdere geluidsbronnen aansluiten op de pc, dan wordt het interessant om te gaan kijken naar een geluidskaart. De chips op de moederborden zijn toch vooral bedoeld voor de wat meer standaardoplossingen.

 

© PXimport

Geluidschips zijn tegenwoordig prima. Wil je echt het onderste uit de audio-kan? Laat dan een geluidskaart inbouwen.

Tip 04: In- en uitgangen

Wellicht de belangrijkste tip bij de aankoop van een nieuwe computer: zorg dat je goed nadenkt over wat je allemaal met de pc wilt gaan doen en bekijk de in- en uitgangen van de pc (of Mac) om te controleren of alles dat je nodig hebt ook daadwerkelijk aanwezig is. Het zou immers jammer zijn als je je thuisbioscoop wilt aansluiten op de pc, en je bij het aansluiten ontdekt dat de pc helemaal geen aansluiting heeft voor digitale audio. Of dat je vijf usb-apparaten hebt die je graag tegelijkertijd gebruikt (muis, toetsenbord, webcam, externe schijf en labelprinter, om maar iets te noemen), maar de pc slechts vier usb-poorten blijkt te hebben.

Ook vervelend: twee beeldschermen willen gebruiken en ontdekken dat de pc daar maar één aansluiting voor heeft. Allemaal zaken die je kunt voorkomen door goed na te denken over wat je wensen zijn. Een must wanneer je een iets ouder tweedehandsje koopt (want wellicht waren in- en uitgangen die nu standaard zijn dat destijds nog niet), maar zeker ook aan te raden bij de aankoop van een splinternieuwe.

 

© PXimport

Controleer de in- en uitgangen van je nieuwe pc goed. Sluiten ze aan bij wat je wilt?

Tip 05: Beeldscherm

Het is al jaren niet meer vanzelfsprekend dat je een complete set koopt met computer en beeldscherm. Denk daarom ook goed na over wat voor beeldscherm je wilt. Breedbeeld is inmiddels wel de standaard, maar er zijn nog veel meer keuzes. De reflectie is bijvoorbeeld erg belangrijk. Glanzende beeldschermen zijn mooi, maar zit je op een plek waar de zon op een bepaald moment je huis in komt schijnen, dan zit je er niet op te wachten dat je niets meer kunt zien omdat je scherm zo mooi glanst. Vraag hier specifiek naar in de winkel.

Ook de verversingsfrequentie van een scherm is belangrijk. Niet als je van plan bent om alleen maar wat te surfen en e-mails te lezen, maar wel als je flitsende actiefilms wilt bekijken of games wilt spelen. Kies in deze laatste gevallen voor een beeldscherm met een zo hoog mogelijke verversingsfrequentie, al is dit vaak ook een hogere prijsklasse. Vergeet ook de vorige tip niet: zorg dat je een beeldscherm koopt met een aansluiting waarvoor je pc een ingang heeft, zodat je niet een HDMI-stekker in je hand hebt, terwijl je pc alleen DVI heeft.

 

© PXimport

Koop niet zomaar het goedkoopste beeldscherm, kijk naar zaken als glans en verversingsfrequentie.

Tip 06: Harde schijf

Wanneer je vroeger een computer kocht, ging de vraag bij de harde schijf vooral over het feit hoe groot deze moest zijn. Dat is natuurlijk nog steeds wel belangrijk, maar een stuk minder. Niet omdat we minder bestanden opslaan, maar wel omdat we steeds vaker een tweede (externe) harde schijf gebruiken voor deze bestanden. In de ideale situatie is de opstartschijf (de schijf waarop Windows is geïnstalleerd) zo snel mogelijk. Op deze schijf zet je ook je programma's, zodat ook deze snel starten.

Er zijn grote snelheidsverschillen tussen harde schijven onderling, maar wil je voor de echte snelheid gaan, kies dan geen harde schijf maar een SSD (solid state drive). Daarvoor betaal je aanzienlijk meer dan voor een HDD, maar het verschil is dat de SSD vele malen sneller is en geen mechanische onderdelen heeft. Hierdoor is hij minder storingsgevoelig. Het nadeel is dat de opslagcapaciteit van de SSD beperkter is, maar dat is geen ramp. Heb je een traditionele pc-kast, dan monteer je er eenvoudig een HDD-schijf bij. Ga je voor een laptop, dan gebruik je een externe schijf. Ook bij deze laatste optie heb je weer keuze.

Externe schijven met netwerkaansluitingen zijn interessant, omdat iedereen in het netwerk erbij kan. Overigens is het ook goed om te weten, dat je bij externe schijven kunt kiezen tussen 2,5 inch en 3,5 inch. Het verschil? Voor 2,5 inch heb je vaak geen aparte voeding nodig, maar de opslagcapaciteit is beperkter en ze zijn duurder. Vind hier meer tips voor het vinden van de beste harde schijf.

 

© PXimport

Let bij externe harde schijven niet alleen op de opslagcapaciteit, maar ook op de snelheid en connectiviteit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000