Een schijf onveilig verwijderen, wat gebeurt er dan precies?

© PXimport

Een schijf onveilig verwijderen, wat gebeurt er dan precies?

Geplaatst: 17 oktober 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Martin Gijzemijter

Je herkent de situatie vast: Je moet snel weg, maar er hangt nog een externe schijf aan je computer die je mee wilt nemen. Je hebt geen tijd om hem netjes eerst softwarematig uit te werpen, dus je trekt de kabel gewoon uit je computer. Kan geen kwaad, toch?

HDD

Er wordt inderdaad vaak gedacht dat het uitwerpen of veilig verwijderen van schijven in Windows of OS X een overbodige luxe is, iets dat stamt uit tijden waarin software en hardware nog niet zo geavanceerd was. Niets is echter minder waar. In het geval van een harde schijf (HDD), bevat de hardware mechanische delen die langs elkaar heen bewegen. Wanneer je een schijf op de juiste manier vewijdert, zullen deze onderdelen tot stilstand komen, waarna je de schijf kunt loskoppelen. Trek je de stekker van de schijf eruit terwijl deze nog volop aan het werk is, dan riskeer je dat de bewegende onderdelen elkaar raken en de schijf onherstelbaar beschadigd raakt. Verwijder een schijf daarom altijd veilig.

 

© PXimport

Met z'n bewegende delen wil je een HDD niet zomaar een halt toeoepen.

SSD

Een tweede fabeltje is dat het gevaar van onveilig verwijderen alleen geldt voor HDD-schrijven, en niet voor SSD (Solid State Drive) schijven, omdat deze geen bewegende onderdelen zouden bevatten. Dat er geen bewegende onderdelen in zitten is waar, maar toch moeten ook deze schijven veilig verwijderd worden. Trek je de stekker er namelijk zomaar uit, dan kan het zijn dat de schijf net iets aan het wegschrijven was, waardoor, bijvoorbeeld, het indexbestand beschadigd is geraakt. Dit betekent dat Windows of OS X de schijf niet meer kunnen lezen. Dat is overigens minder kwalijk dan een beschadigde HDD, want softwarematige schade kan met de juiste software meestal nog wel verholpen worden.

 

© PXimport

Een SSD heeft dan wel geen bewegende delen, maar kan nog steeds beschadigd raken bij foutieve verwijdering.

Veilig verwijderen

Zowel HDD's als SSD's moeten dus veilig verwijderd worden. Maar hoe werkt dat dan? In Windows beweeg je met de muis naar het systeemvak rechtsonder en klik je op Hardware veilig verwijderen. Klik nu op het apparaat dat je wilt verwijderen, en wacht op bevestiging. Hierna kun je de schijf zonder gevaar loskoppelen. In OS X werkt dat nog eenvoudiger, daar sleep je de schijf in kwestie gewoon naar de prullenbak of klik je op Eject in Finder, waarna je deze schijf ook daadwerkelijk kunt verwijderen.

 

© PXimport

In OS X sleep je een schijf naar de prullenbak om deze veilig te verwijderen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten